Raluca Pancu
2865 vizualizări 30 nov 2016

27.500 puieţi de salcie, 24 de hectare şi 15 grade celsius cernute de vânt. Aşa a arătat provocarea voluntarilor care s-au raliat, sâmbătă, iniţiativei de a împăduri, pentru al doilea an consecutiv, comuna Jegălia.

"Noi acum extindem. Pe parcela asta pe care suntem anul trecut nu era nimic. Acum am plantat în altă parte. Parcela aceea s-a prins foarte bine, am venit astă-vara la îngrijit şi acum am venit să plantăm în continuare tot puieţi de salcie. Anul ăsta 24 de hectare, anul trecut am avut zece hectare”, a relatat, pentru Gândul, Liana Buzea, fondatorul iniţiativei "Plantăm fapte bune în România".

Cei 1.300 de voluntari au început să sosească de la primele ore ale dimineţii pe terenul deja arat, unde erau întâmpinaţi de către şefii de parcelă, care erau coordonatorii lor de la "Plantăm fapte bune în România" pe parcursul întregii zile. Odată ajunşi la destinaţie, aceştia primeau instructajul şi instrumentele de care aveau nevoie pentru săpat. 

“La „Plantăm fapte bune în România”, procesul e destul de complex. În primul rând, în momentul în care se înscriu voluntarii, ei sunt incluşi într-o bază de date, iar cu câteva săptămâni înainte de plantare, începem să le trimitem informaţiile. Asta înseamnă un manual pentru ziua de acţiune în care li se explică ce au de făcut în linii mari fie că e plantare, fie că este îngrijire, instrucţiuni de siguranţă, cum să se îmbrace, ce să îşi ia la ei de mâncare, cum să se poarte pe teren astfel încât să nu deranjeze pe ceilalţi şi să nu accidenteze pe ceilalţi. Primesc un link către un filmuleţ în care li se explică cum se plantează puietul, cum se toaletează puietul. Cam asta ar primi pe e-mail. Ulterior, în ziua de plantare, ei sunt chemaţi puţin mai devreme pentru că fiecare grup are un responsabil şi acel responsabil să poată să îi preia şi să-i ducă la parcela lor, să le mai facă o dată instructajul, li se explică programul. Dacă poate ei termină până în ora 2:00 când noi încheiem aici oficial, atunci ei sunt rugaţi să nu plece şi să mai ajute şi alte parcele”, a explicat Buzea.

Fiecare astfel de proiect are în spate un document care îi ajută pe organizatori să facă gestiunea plantaţiei. Concret, explică Liana, un inginer silvic le spune specia pe care urmează să o planteze, distanţa între puieţi şi între rânduri, dar şi intervalele la care urmează să revină ori la îngrijiri, ori la completări.

“Aici vom mai veni anul viitor, după ce dau mugurii puieţilor ca să vedem câţi s-au prins dintre ei şi venim la îngrijiri vara să le scoatem buruienile. Noi facem asta şi cu ajutorul primăriei, până la urmă primăria este beneficiarul şi atunci se împart rolurile astea. Venim la completat abia toamna viitoare", a mai spus Liana.

Veniţi individual sau ca reprezentanţi ai companiilor la care lucrează, cei dornici să ia parte la acţiunea de împădurire au arătat că "voluntariatul prinde în România", cel puţin în viziunea lui Vasile Calmaţui, voluntar “Plantăm Fapte Bune în România” . 

"Oamenii vin mai uşor deja. Companiile deja le avem de câţiva ani, care sunt alături de noi şi vin şi plantează. La Jegălia avem în mare parte voluntari de la companii şi ei plantează cu drag”, a afirmat acesta pentru Gândul.

Voluntariatul pare că a prins şi în cazul celor de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Călăraşi, care au venit să planteze fapte bune pentru al doilea an consecutiv. De această dată, au fost 15 la număr, dornici să participe la plantarea de copaci.

“Prin participarea noastră aici vrem să demonstrăm şi să tragem un semnal tuturor cetăţenilor, de aici din localitate şi nu numai, că este bine ca în timpul nostru liber să ne dedicăm câteva ore şi unor astfel de activităţi pentru că o facem pentru noi şi pentru viitorul nostru”, a declarat, pentru Gândul, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Călăraşi, căpitan Gheorghe Florin.

Cei din comuna Jegălia, însă, nu au părut să fie la fel de receptivi la iniţiativa "Plantăm fapte bune în România".

“Foarte puţini, cu părere de rău spun, foarte puţini”, a afirmat primarul comunei Jegălia, Vasile Aurel, care crede că lipsa de interes a fost cea care i-a ţinut pe cei mai mulţi locuitori ai comunei în casele lor.

De altfel, primarul comunei, care povesteşte că a realizat toate lucrările silvice de la arat, săpat, pichetat şi executat gropile, a mărturisit, pentru Gândul, că a privit cu neîncredere iniţiativa celor de la "Plantăm fapte bune în România" când a auzit pentru prima dată de ea.

“Nu neapărat neîncredere. M-am gândit că au venit nişte băieţi din Bucureşti şi câţiva tineri cu o idee frumoasă, o idee bună, dar la început am spus “domne să punem opt hectare e destul de greu, destul de mult”, dar iată cu un efort extraordinar şi cu un ajutor mare şi le mulţumesc, pe calea asta, tuturor voluntarilor care au venit, atât anul trecut cât şi în ziua de astăzi, pentru a planta pentru comuna Jegălia un număr de aproape 28 de mii de  fire”, a detaliat primarul.

În schimb, acesta îşi aminteşte cu zâmbetul de buze de prima acţiune de împădurire a celor de la "Plantăm fapte bune în România".

"Anul trecut, împreună cu “Plantăm Fapte Bune în România” cu în jur de 300 de voluntari din Bucureşti, aduşi de băieţii cu o inimă mare şi cu suflet curat, am plantat opt hectare de salcie, în jur de 12.000 de puieţi de salcie”, povesteşte primarul.

Printre tinerii care l-au făcut pe primar să îşi schimbe părerea faţă de acţiunea de împădurire se numără şi Ştefăn Brătianu, şi Oana Toma, ambii participând, şi în anii anteriori, la iniţiativa "Plantăm fapte bune în România".

“În primul rând îmi petrec o zi făcând ceva util pentru mine, pentru ceilalţi oameni, pentru viitorul meu şi al eventualilor mei copii şi al copiilor noştri, ai tuturor”, a motivat Oana decizia sa de a se implica. 

“Sunt prieten cu cei de la Fapte Bune şi când mi-au cerut ajutorul să găsim voluntari, m-am oferit cu mare drag”, a spus, la rândul său, Ştefan.

În viziunea lui Ştefan, astfel de acţiuni de împădurire ar trebui să se facă de minim trei-patru ori pe ani. Oana, totodată, susţine că s-a mobilizat, foarte uşor, alături de cei cu care a venit sâmbătă la Jegălia.

“A fost uşor. Cei de la Ted au luat ei legătură cu cei de la “Plantăm Fapte Bune” şi ei au ţinut legătura pentru toate aspectele şi nouă ne-am fost foarte uşor, doar ne-am înscris şi cam asta a fost”, a povestit ea.

Întrebată dacă consideră că românii se mobilizează uşor la astfel de iniţiative, Oana a răspuns afirmativ: “Dacă există bunăvoinţă cred că se pot mobiliza foarte uşor”.

Copiii prezenţi, sâmbătă, pe cele 24 de hectare par să întărească cele spue de Oana. Maia este unul dintre ei. Deşi are doar şase ani, e de trei ori mai mică decât un puiet de salcie şi nu a mai plantat un copac până acum, aceasta nu pare deloc descurajată. Din contră. Mărturiseşte că a venit cu părinţii pentru a planta copaci şi a ajuta natura.

„Pentru că ne ajută pe noi”, a mai spus Maia.

Întrebată dacă ştie cum se plantează un copac, răspunsul său a fost simplu: “Învăţ”.

Astfel au învăţat pentru mai bine de patru ore voluntarii, care au luat luat parte la acţiunea de împădurire, să pună umărul la schimbare. În final, rămâne un îndemn din partea fiecăruia pentru cei care nu s-au mobilizat. 

“Îi aşteptăm data viitoare cu mare drag. E o sărbătoare practic aici la Jegălia şi e una care se întâmplă foarte rar, de asta au pierdut şi să vină să recupereze data viitoare”, a spus Vasile Calmaţui.

„Ce poate să fie mai frumos decât plantarea unui arbore, să avem cât mai multe păduri, să avem mai mult aer curat, spaţiu verde, bineînţeles. Sunt unul dintre promotorii şi chiar sunt convins că la anul dacă ne ajută bunul Dumnezeu vom mai planta încă 20 de hectare”, a susţinut primarul comunei.

“Păcat că nu s-au mobilizat pentru că o faptă bună este foarte bine venită”, a precizat şi Ştefan.

“Să iasă pentru că o fac în primul rând pentru ei”, a afirmat, la rândul său, Oana.

Acţiunea de la Jegălia a deschis campania "România, treci pe verde!", lansată de Gândul, fiind un demers care îşi propune să treacă de graniţele formale ale jurnalismului şi să scoată românii din casă, unindu-i într-o comunitate căreia îi pasă de viitorul său. Gândul vă invită să vă alaturaţi unei acţiuni ample şi pe termen lung de reîmpădurire a României, să construim un viitor curat pentru noi, copiii şi nepoţii noştri.

 

 

Citește și: