Raluca Pancu
317 vizualizări 17 nov 2016

La Popeşti, în Argeş, locuitorii se plâng că pădurile le-au fost defrişate de cei care locuiesc în comunele învecinate, iar autorităţile locale se văd depăşite de situaţie atâta vreme cât păgubiţii nu vor să plătească o firmă care să asigure paza bunurilor.

„Hoţii au defrişat pădurile oamenilor din Slobozia. Am mers peste primar, dar acesta ridică din umeri. Nu poate să facă nimic, să-i oprească. Vin hoţi de peste tot din împrejurimi şi taie lemne din pădurile noastre private. Şeful de post din zonă ne-a spus clar să ne băgăm paznici. Am plăti, dar pentru ce, că nu mai avem lemne?! Hoţii au tăiat copacii de şi-au făcut drum să intre cu căruţele până în mijlocul pădurii. Se fură în stil barbar”, a declarat, pentru Mediafax, unul dintre locuitorii satului.

Edilul localităţii Popeşti: "Nu face nimeni muncă patriotică. Eu i-am ajutat cu tot ce am putut"

Edilul localităţii, Mihai Ion, susţine că a făcut tot ce a ţinut de el, dar că singura soluţie e ca oamenii să se unească şi să cotizeze lunar pentru plata unui paznic.

”Am încercat toate soluţiile, dar din moment ce pădurea este dată cetăţenilor, ei sunt proprietari, ei trebuie să se organizeze. Oamenii nu vor să plătească pază, nu vor să facă nimic. Gratis, nu se poate! Nu face nimeni muncă patriotică. Eu i-am ajutat cu tot ce am putut. Am adus de la Codrii Verzi, cei care se ocupă de păduri, reprezentanţi pentru a se ocupa ei de această situaţie, dar au ales să plătească doar câţiva cetăţeni. Oamenii nu pot face pază fără salariu", a declarat Mihai Ion.

Potrivit primarului, 408 cetăţeni figurează pe lista cu proprietarii de pădure, având 199 de hectare de pădure, iar suma rezultată pentru paza unui hectar ar fi de 105 lei.

"Nu era mare lucru. Asta era toată cheltuiala pe lună. Altfel, nu se bagă nimeni să păzească, nimeni să marcheze. La noi, pădurea e pusă în mijlocul câmpului, în jurul comunelor Mozăceni, Slobozia, Ştefan cel Mare. Suntem înconjuraţi şi toată lumea vine la noi să fure lemne”, a mai precizat primarul.

"Nu mai e ca pe timpuri, când poliţiştii dormeau în comună"

Deşi primarul susţine că a primit sprijin de la Prefectură, marea problemă este că atunci când se organizează filtre, hoţi sunt anunţaţi şi foarte rar ajung să fie prinşi şi atunci sunt amendaţi cu 1.000 de lei. Asta în contextul în care doi poliţişti răspund pentru opt comune.

„Fiind atâta sărăcie, noi, cei de la primărie, ne chinuim să adunăm aceşti bani. Şi poliţiştii ne-au ajutat. Fac şi ei ce pot. Numai că hoţii fură din pădurea aflată într-o parte a localităţii, iar până ajung organele de ordine din partea cealaltă, hoţii fug. Nu mai e ca pe timpuri, când poliţiştii dormeau în comună. Atunci, lumea se ferea să nu se trezească poliţistul noaptea şi să meargă să verifice. Acum, programul de lucru al poliţiştillor e până la ora 16:00. După, apelezi 112 dacă e vreo problemă. Buzoeştiul are opt comune în subordine. Sunt doi poliţişti. Ei răspund la apeluri, dar până ajung la locul solicitării fug hoţii cu căruţele pline cu lemne. E cea mai delicată problemă de la mine din localitate. Eu nu ştiu ce să mai fac”, mai susţine primarul localităţii Popeşti.

Săptămâna viitoare, edilul promite că va merge din nou la Prefectură cu rugămintea de a se organiza iar filtre în pădurile din localitate, pe timp de noapte.

Primar, cercetat penal: "A venit şi mi-a spus că i-am furat lemnele. Mi-a dat cu mătura în cap"

Pe de altă parte, primarul comunei argeşene Cocu, Gheorghe Ţucă, este cercetat penal după ce un localnic a depus, în luna august, plângere împotriva edilului pe care îl acuză de agresiune.

"Am fost la magazin, iar acolo a ajuns şi domnul primar. A venit şi mi-a spus că i-am furat lemnele. Mi-a dat cu mătura în cap, m-a bătut şi a zis că o să plătesc eu mai mult şi mai rău. Mi-a dat şi cu pumnul în faţă, iar dintele îl am cu probleme. Am fost la poliţie, am făcut sesizare. Altercaţii mai vechi cu primarul n-am avut", a declarat Mihai Prepeliţă, cel care a ajuns după scandal la Spitalul Judeţean Argeş, pentru a primi îngrijiri medicale.

Mihai Prepeliţă a depus o plângere penală împotriva edilului, iar dosarul este în lucru.

"Se fac cercetări pentru a se stabili împrejurările în care a avut loc incidentul. A fost întocmit dosar penal pentru lovire şi alte violenţe", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Argeş, Andreea Însurăţelu.

În schimb, edilul susţine că s-a autoapărat.

"L-am găsit pe omul ăsta în pădure, la furat de lemne. Mi-a distrus două hectare de pădure. L-am întâlnit apoi la magazin. Am avut o altercaţie cu el. Totul a pornit după ce l-am întrebat de ce m-a furat. A sărit să mă ia la bătaie, iar eu doar m-am apărat. De cinci ani comuna Cocu e terorizată de hoţi (...) Nu se poate aşa ceva! Cerem să se ia măsuri, iar poliţişti din localităţi unde nu sunt aşa multe probleme, să fie detaşaţi la Cocu", a declarat Gheorghe Ţucă.

 

Citește și: