7151 vizualizări 11 oct 2014

Reprezentativa României a încheiat la egalitate, scor 1-1 (1-0), meciul susţinut, sâmbătă, pe Arena Naţională, în compania selecţionatei similare a Ungariei, în etapa a doua grupei F din preliminariile Euro-2016.

Pe parcusul partidei au avut loc o serie de incidente violente în tribune, momente în care suporteri au fost bătuţi. În spatele porţii lui Tătăruşanu, reprezentanţii firmei de securitate angajate de FRF a agresat de-a valma femei, bărbaţi şi chiar copii, laolată cu fanii turbulenţi, scrie Prosport.

FOTO: Prosport.

MAI MULTE IMAGINI AICI

De asemenea, jandarmii au evacuat o parte a fanilor români de la Inelul 1 al Peluzei Nord de la Arena Naţională, sâmbătă, după ce suporterii au intrat în conflict cu forţele de ordine, acestea făcând uz de gaze lacrimogene.

Fanii au aruncat cu petarde şi scaune, iar după ce jandarmii au folosit gaze lacrimogene s-au îndreptat spre tribuna a doua, mulţi rămânând pe inelul intermediar.

Piţurcă: Nu poate fi o dramă acest egal, e un punct câştigat

Selecţionerul Victor Piţurcă a declarat, sâmbătă seară, după remiza din meciul cu Ungaria, scor 1-1, din preliminariile Campionatului European, că acest rezultat de egalitate nu poate fi considerat o dramă, fiind vorba de un punct câştigat.

"Nu poate fi o dramă acest egal. E un punct câştigat, acum toate pânzele sus pe Helsinki. Avem nevoie de cel puţin un punct pentru a şterge cu buretele acest rezultat. Probabil că meciurile din această grupă aşa se vor derula. Vor fi pe muchie de cuţit. În momentul ăsta preocuparea mea e ca jucătorii să-şi revină fizic şi mai ales psihic, pentru că erau puţin dărâmaţi", a spus Piţurcă.

Victor Piţurcă a precizat că echipa României ar fi trebuit totuşi să se impună în meciul cu Ungaria. "Din păcate nu a ieşit aşa cum ne doream. După aspectul primei reprize trebuia să câştigăm. Din păcate nu am reuşit să marcăm mai repede sau să înscriem al doilea gol. Oaspeţii au avut o lovitură liberă şi astfel meciul s-a terminat nedecis. Presupun că echipa României a făcut un meci foarte bun, oaspeţii nu au avut ocazii şi au marcat dintr-o fază fixă. Nu am început bine meciul pentru că accidentarea lui Goian ne-a dat puţin planurile peste cap, iar la pauză Chiricheş şi Sânmărtean aveau probleme medicale", a explicat el.

Piţurcă a menţionat că nu mai contează foarte mult cum s-a dat lovitura liberă din care au înscris oaspeţii. "Face parte din joc. Nu a fost nimic acolo, dar se întâmplă frecvent astfel de faze. Nu trebuia să ajungem acolo. Am înţeles că oaspeţii au avut un gol valabil. Puteam pierde acest joc, pentru că după ce am fost egalaţi ei au mai avut o ocazie mare. Trebuia să marcăm două-trei goluri pentru că apoi urmează o cădere în joc normală. Noi am dominat o repriză, iar în a doua ei au abuzat de mingi lungi pe Szalai. Noi am încercat să jucăm la fel în a doua repriză, să atacăm şi în a doua repriză, dar Maxim nu prea joacă la Stuttgart, Chiricheş şi Gardoş aveau dureri, iar Rusescu nu prea a jucat în ultimul an. Dacă puteam ţine mingea în posesie tot timpul am fi făcut-o. Numai că am avut şi un adversar în faţă", a afirmat selecţionerul.


Gândul a transmis LIVE TEXT

min 90+4. Final de meci la Bucureşti cu un rezultat dezamăgitor pentru România

min 90+2. Raţ şi Tőzsér văd cartonaşul galben după un meleu la care au participat aproape toţi jucătorii

min 90. Galben pentru Chipciu

min 87. Ocazie imensă ratată de Nikolici care trimite la câţiva centrimetri de bara din dreapta a porţii lui Tătăruşanu

min 82. Gol foarte frumos reuşit de Dzsudzsak care execută perfect o lovitură liberă de la 20 de metri

min 80. Galben pentru Grigore după un fault dur

min 69. Gol al lui Rusescu anulat pentru un ofsaid evident

min 69. Galben pentru Juhász

min 67. Sânmărtean, cel mai bun al meciului de până acu, este schimbat cu Tănase

min 52. Intervenţie de excepţie a lui Pintilii care l-a oprit în careu pe Nikolic, plecat singur spre gol

min 51. Un nou galben, văzut de Varga

min 46. A început repriza secundă

min 45+2. Final de repriză cu România în avantaj, dar cu câteva emoţii pentru că arbitrul şi oficialul UEFA sunt nemulţumiţi de modul în care se comportă suporterii

min 45. GOOOOOOOOOOL România. O fază superbă pornită de la Sânmărtean, care l-a găsit singur-singurel pe Raţ la marginea careului, iar Raţ a trimis perfect în centrul careului de unde atacantul stelist l-a executat sec pe Kiraly

min 39. Gol al Ungariei anulat pentru ofsaid

min 37. Alte două cornere pentru România, care a asediat poarta maghiarilor

min 34. Corner pentru România, mingea ajunge la Chiricheş, care trimite cu capul pe lângă poartă

min 31. Galben şi pentru Gardoş

UPDATE Jandarmii au evacuat o parte a fanilor români şi au folosit gaze lacrimogene

Jandarmii au evacuat o parte a fanilor români de la Inelul 1 al Peluzei Nord de la Arena Naţională, sâmbătă, după ce suporterii au intrat în conflict cu forţele de ordine, acestea făcând uz de gaze lacrimogene.

Fanii au aruncat cu petarde şi scaune, iar după ce jandarmii au folosit gaze lacrimogene s-au îndreptat spre tribuna a doua, mulţi rămânând pe inelul intermediar.

min 26 Sânmărtean scoate un cartonaş galben pentru Gera

min 22. Şut pe poartă al lui Raţ, de la 25 de metri, prins uşor de portarul maghiar

min 18. Primul cartonaş galben este văzut de Hoban după un fault de la spate

min 15. Cea mai mare ocazie a meciului este ratată de Maxim care primeşte o pasă la limita ofsaidului, intră în careu şi din 6 metri, singur cu portarul, trimite mult peste poartă

min 11. Încă o şansă, dar mingea trimisă de Chpciu, infiltrat în care, trece prin faţa porţii fără ca vreun român să o poată ajunge

UPDATE Sute de petarde au explodat şi zeci de fumigene au fost aruncate pe teren înaintea partidei, iar suporterii ungari au încercat să intre peste cei români de la Tribuna I, jandarmii fiind nevoiţi să folosească gazele lacrimogene.

Incidentele au avut loc în timpul intonării imnurilor între suporterii români şi unguri şi apoi între fani şi jandarmi, fiind aruncate torţe şi pe teren.

Fanii unguri au rupt gardurile şi au intrat în Tribuna I şi s-au bătut cu suporterii români de la Tribuna I.

min 5. Prima schimbare în Naţionala noastră, iese Goian, accidentat, şi intră Gardoş. Primul corner din meci, trecut în dreptul României

min 3. Prima ocazie mare pentru România, după un asediu la poarta maghiarilor, dar apărarea rezistă şi trimite în corner

UPDATE Incidente la intonarea imnurilor înaintea partidei România - Ungaria

Meciul România - Ungaria, din preliminariile Euro-2016, a început, vineri, pe Arena Naţională, în prezenţa a peste 48.000 de spectatori, între care aproximativ 2.000 de fani unguri, acesta fiind marcat de incidente în momentul intonării imnurilor.

În momentul intonării imnului Ungariei, fanii maghiari, îmbrăcaţi în negru, au afişat plăcuţe în culorile naţionale ale ţării vecine.

La intonarea imnului Ungariei, fanii maghiari au fost dotaţi, fiecare, cu câte un steag, în timp ce românii au huiduit şi au aprins torţe pe care le-au aruncat înspre sectoarele de peluză ocupate de suporterii maghiari.

Imnul Ungariei nu s-a auzit aproape deloc pe stadion din cauza huiduielilor şi ale petardelor care explodau.

Jucătorii unguri au crezut că intonarea imnului lor s-a terminat şi i-au aplaudat pe fani, însă de la staţia de amplificare s-au mai auzit acordurile pentru câteva secunde.

Fanii români de la Peluza Nord au afişat bannerul "România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil!", scris în culorile steagului naţional şi au afişat un drapel care acoperea jumătate din peluză. Totodată, fanii de la Peluza Sud au afişat bannerul "04.06.1920" cu trimitere la Tratatul de la Trianon, în urma căruia s-au stabilit graniţele Ungariei.

Versurile imnului naţional au fost proiectate pe cele patru tabele de marcaj ale stadionului.

min 1. A început cel mai important meci al Naţionalei din acest an, unul pe care românii sunt obligaţi să-l câştige.

ROMÂNIA - UNGARIA LIVE. ROMÂNIA vine după victoria 1-0 din Grecia, iar UNGARIA vine după înfrângerea 1-2 de acasă cu Irlanda de Nord. ROMÂNIA - UNGARIA se dispută la un an şi o lună de la ultima confruntare, care a avut loc tot pe Naţional Arena, în preliminariile CM 2014. Atunci, ROMÂNIA a câştigat cu 3-0, prin golurile lui Marica, Pintilii şi Tănase. Marica, autorul golului din Grecia, este suspendat şi va lipsi diseară, în timp ce Tănase va fi rezervă. Doar Pintilii va fi titular dintre autorii golurilor de la ultimul meci direct.

UPDATE Echipele de start la meciul România - Ungaria

România: Tătăruşanu - Chiricheş, Goian, D. Grigore, Raţ - Hoban, Pintilii - Maxim, Chipciu, Sânmărtean - Rusescu. Antrenor: Victor Piţurcă.

Ungaria: Kiraly - J. Varga, Juhasz, Korcsmar, Kadar - A. Elek, Stieber - Lovrencsics, Gera, Dzsudzsak - Szalai. Andtenor: Pal Dardai.

ROMÂNIA - UNGARIA LIVE. Echipa de start a ROMÂNIEI: Tătăruşanu - Chiricheş, Goian, Grigore, Raţ (C) - Pintilii, Hoban - Maxim, Chipciu, Sânmărtean - Rusescu

ROMÂNIA - UNGARIA va începe la ora 19.00 şi va fi transmis LIVE de TVR 1 şi LIVE text de gândul.

Iată mai jos cele mai importante ştiri dinaintea partidei ROMÂNIA - UNGARIA:

ROMÂNIA - UNGARIA. Stadion plin

Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că s-au vândut peste 30.000 de bilete pentru partida România- Ungaria, din cadrul preliminariilor CE 2016.

"Biletele se vând foarte bine, nu sunt surprins, e foarte bine că vom avea un stadion plin. Cred că în jur de 30.00 s-au vândut. De fapt cred că au trecut de 30.000, atâtea erau sâmbătă", a declarat Burleanu.

Potrivit FRF, suporterii oaspeţi vor primi pentru această partidă 2.852 de bilete.

ROMÂNIA - UNGARIA. Mesajul lui Hagi

Managerul tehnic al FC Viitorul, Gheorghe Hagi, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că echipa naţională a României are destule atuuri pentru a se putea gândi la o victorie în partida de sâmbătă, cu Ungaria, din preliminariile CE 2016.

"În '99 toţi am fost inspiraţi, am jucat foarte bine fără să le dăm vreo şansă, am prins o zi foarte bună. De acolo au început victoriile pe care le avem în faţa lor şi sper să o facem şi în meciul de sâmbătă. Eu cred că avem atuuri destule ca să ne gândim la victorie şi să o obţinem. Şi cred că o vom obţine. Nu se ştie dacă va fi uşor. Dacă vom prinde o zi bună va fi uşor. Eu cred că, dacă vom câştiga cu Ungaria şi vom lua minim un punct cu Finlanda, ne cresc şansele de calificare foarte mult", a declarat Hagi.

Fostul căpitan al naţionalei României şi-a amintit momentele din meciul cu Ungaria din 1999, când a decis să revină la echipa naţională, fiind convins de poetul Adrian Păunescu: "Eu nu mai voiam să revin, făcusem destule pentru echipa naţională. Dar am făcut-o pentru public şi pentru părinţi. Domnul Păunescu a fost inteligent şi a speculat momentul ăsta şi când auzi de părinţi devii sensibil. Am făcut o repriză bună, un moment unic, care va rămâne şi de care îmi aduc aminte cu plăcere. Mai ales la sfârşit când am fost purtat pe braţe. Am multe poze frumoase la care mă uit ca să mă încarc".

Gheorghe Hagi consideră că mijlocaşul stelist Lucian Sânmărtean ar fi foarte util echipei naţionale în partida cu Ungaria. "E un jucător foarte bun, într-o formă foarte bună. În meciurile de acasă ai nevoe de jucători buni, el e un jucător care crează superioritate numerică, are pase decisive, poate ajuta mult echipa unde sunt spaţii mai reduse. Acolo trebuie să ai jucători care să creeze superioritate numerică şi să dea pasa finală. Nu ar fi nicio surpriză să joace Sânmărtean", a mai spus Hagi.

Tehnicianul FC Viitorul a afirmat că Galatasaray şi echipa naţională vor constitui întotdeauna o provocare pentru el: "Nu cunosc situaţia antrenorului de la Galatasaray. E prea devreme să spui că Prandeli are zilele numărate. Absolut, pentru mine Galatasaray, naţionala, tot ce e la un anumit nivel mă provoacă. Dar deocamdată sunt aici, la Viitorul".

ROMÂNIA - UNGARIA. Rugămintea lui Oprescu

Primarul general Sorin Oprescu a declarat, joi seară, după ce a vizitat Arena Naţională înaintea meciului cu Ungaria, din preliminariile Euro-2016, că îi roagă pe suporteri să nu mai demonteze scaunele şi să nu treacă la acte de violenţă.

"Pe suporteri îi rog respectuos să-mi lase scaunele în pace, să nu mai demonteze scaunele, să nu mai treacă la acte de violenţă şi sper să mă fac bine înţeles. Sistemul de iluminare, gazonul, băncile tehhnice, tartanul şi gazonul sintetic pentru încălzirea jucătorilor au costat 900.000 de euro", a declarat Oprescu, care a vizitat joi, Arena Naţională.

Primarul general a afirmat că până la finalul sezonului sunt programate aproximativ 20 de meciuri pe Arena Naţională şi a subliniat că prin găzduirea de partide la Euro-2020, Bucureştiul a fost pus pe "harta lumii": "Am făcut o vizită scurtă de lucru ca să ne asigurăm că toate condiţiile sunt îndeplinite pentru meciul ăsta şi pentru sfârşitul de an. Până la finalul sezonului sunt programate aproximativ 20 de meciuri. Am verificat şi managementul stadionului din contractul câştigat pe patru ani de zile şi încep să se vadă şi rezultatele. Investiţia care a fost prevăzută în buget, aceea de a avea un nou sistem de aerare şi drenaj a firului ierbii şi stimularea fotosintezei. În felul ăsta sperăm să schimbăm de mult mai puţine ori gazonul. Asta este plecarea în lunga cursă pentru 2020. Într-un cuvânt, am pus Bucureştiul pe harta lumii. Dacă va mai fi nevoie, vom schimba gazonul şi peste o lună, dar eu mă îndoiesc, pentru că există o staţie computerizată de analiză, care spune dacă să aşezi sau să nu aşezi luminile. Avem şi o pepinieră de gazon, am amenajat în curte o pepinieră de 100 de metri pătraţi pentru a putea să facem înlocuirea rapid. Să nu mai aducem brazdele de pe nu ştiu ce planetă. Tot gazonul este din Olanda".

Oprescu a menţionat că-l va invita pe Mircea Sandu la meciul cu Ungaria, după ce acesta nu a fost invitat de actuala conducere a FRF. "Mâine dimineaţa o să repar eu, nu se poate aşa ceva. Este probabil o uitare care ne acoperă pe toţi, dar nu şi pe cei care au contribuit efectiv, iar sufletul, ideea şi persuasiunea lui au făcut ca această idee să prindă", a precizat Oprescu.

Primarul general se înţelege foarte bine cu şeful FRF, Răzvan Burleanu, despre care spune că-l întâlneşte o singură dată pe an: "Mă înţeleg foarte bine, ne vedem odată pe an, e perfect. Eu am chemat la sprijin şi oamenii muncesc în sensul ăsta".

Bogdan Hreapcă, şeful Direcţiei de Investiţii din Primăria Capitalei, a declarat că gzonul este prevăzut să reziste la două meciuri pe săptămână, iar timp de doi ani, cu noul sistem de iluminare, nu ar trebui să mai fie probleme.

ROMÂNIA - UNGARIA. Mesajul lui Piţurcă

Selecţionerul echipei naţionale, Victor Piţurcă, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că publicul care va asista la România - Ungaria trebuie să înţeleagă faptul că este doar un meci de fotbal şi să nu provoace incidente.

"Tot timpul când cele două ţări s-au întâlnit au existat incidente, grave uneori, şi la Budapesta ştiu că s-au întâmplat. Sper să nu se mai întâmple şi acum. Sper ca publicul să înţeleagă faptul că e doar un meci de fotbal", a spus Piţurcă.

ROMÂNIA - UNGARIA. Incidente cu suporterii maghiari

Aproape 800 de suporteri unguri au venit în România cu trenul, în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar în gările din Curtici şi Arad au aruncat cu petarde, cutii şi sticle de bere şi au scandat de la ferestre ”Ungaria! Ungaria”, însă forţele de ordine nu au aplicat sancţiuni.

Un tren special pentru suporterii unguri care vor participa la meciul dintre cele două naţionale de fotbal a intrat în ţară la ora 02,00, prin Punctul de Trecere a Frontierei Curtici, unde a staţionat aproximativ o oră, timp în care autorităţile de frontieră au verificat documentele pasagerilor.

Trenul a venit de la Budapesta, având 780 de pasageri, iar pe locomotivă sunt pictate chipurile celor mai cunoscuţi fotbalişti din Ungaria.

În Curtici, aproximativ o sută de jandarmi, poliţişti, trupe seciale de intervenţie, dar şi pompieri au fost mobilizaţi pentru a menţine ordinea pe perioada staţionării garniturii, însă suporterii unguri au fost gălăgioşi în permanenţă, strigând de la ferestre ”Ungaria! Ungaria”. Mulţi dintre ei aveau în mâini sticle sau doze de bere, pe care le-au aruncat pe ferestre imediat ce garnitura s-a pus în mişcare pentru a pleca spre Arad. Totodată, mai mulţi suporteri au aruncat petarde din tren, când se afla în mişcare.

La frontieră, în Gara Curtici, alături de suporteri au urcat şi poliţişti şi jandarmi români, pentru a-i escorta până în Capitală.

Cu toate acestea, ungurii au fost zgomotoşi şi au aruncat câteva petarde şi sticle de bere şi când au trecut prin Gara Arad.

Autorităţile nu au intervenit şi nu au aplicat sancţiuni în timpul tranzitării judeţului Arad.

”Nu s-a considerat că suporterii au pus în pericol siguranţa publică. Nu s-a aplicat nicio sancţiune pe raza judeţului Arad”, a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Arad, Emilia Fînaţă.

Vineri, selecţionerul echipei naţionale, Victor Piţurcă, declara că publicul care va asista la România - Ungaria trebuie să înţeleagă faptul că este doar un meci de fotbal şi să nu provoace incidente.

"Tot timpul când cele două ţări s-au întâlnit au existat incidente, grave uneori, şi la Budapesta ştiu că s-au întâmplat. Sper să nu se mai întâmple şi acum. Sper ca publicul să înţeleagă faptul că e doar un meci de fotbal", a spus Piţurcă.

ROMÂNIA - UNGARIA. 12.000 de jandarmi şi poliţişti

Suporterii unguri care vin la Bucureşti cu trenul, sâmbătă, pentru meciul de fotbal România-Ungaria vor fi duşi de la gară direct la stadion, cu 15 autobuze ale Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB), în care vor fi şi jandarmi, cu declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii regiei.

Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a anunţat că peste 12.000 de jandarmi şi poliţişti sunt mobilizaţi pentru meciul din această seară România-Ungaria.  „Am dispus să existe şi o componentă aeriană de supraveghere a transportului suporterilor unguri”, a precizat el.

”Principalul nostru obiectiv este de a nu exista niciun risc. Am cerut şefilor Jandarmeriei şi Poliţiei să se implice personal. Recomand galeriilor de suporteri să rămână în limitele legale”, a mai spus Oprea,

Suporterii unguri au ajuns azi în Bucureşti cu trenul, sâmbătă, pentru meciul de fotbal România-Ungaria, şi au fost fi duşi de la gară direct la stadion, cu 15 autobuze ale Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB), în care vor fi şi jandarmi, cu declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii regiei.

După meci, suporterii vor fi transportaţi înapoi la gară tot cu autobuzele RATB.

Fanii unguri au fost implicaţi în incidente la precedentul meci România-Ungaria, jucat la Bucureşti în 6 septembrie 2013. Atunci, ei au fost recalcitranţi la Gara de Nord, unde au folosit fumigene şi au încercat să forţeze dispozitivele de ordine, dar şi în Centrul Istoric, după ce s-au arătat deranjaţi de prezenţa echipelor de filmare ale televiziunilor de ştiri. Potrivit Jandarmeriei, 16 suporteri unguri au primit ulterior o interdicţie de un an pe stadioane.

În unele incidente au fost implicaţi şi suporteri români, în majoritate ai echipelor bucureştene. Unii dintre aceştia au aruncat cu pietre asupra autobuzelor care duceau fanii unguri la stadion, iar alţii, nemulţumiţi de interzicerea accesului cu băuturi alcoolice pe Arena Naţională, au agresat forţele de ordine. De asemenea, jandarmii au dejucat intenţia unor suporteri rapidişti, stelişti şi dinamovişti de a se bate între ei după terminarea meciului, 41 dintre aceştia fiind duşi la Poliţie.

Peste 3.000 de jandarmi vor acţiona la nivelul Capitalei, pentru asigurarea ordinii publice în imediata apropiere a Arenei Naţionale, precum şi pe traseele stabilite pentru afluirea/defluirea suporterilor, cu ocazia meciului România - Ungaria, de sâmbătă, de pe Arena Naţională, de la ora 19.00.

Potrivit unui comunicat remis agenţiei MEDIAFAX, acestora li se adaugă aproximativ 6.400 de poliţişti, la nivelul întregii ţări, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române - Poliţia de Ordine Publică, Poliţia Transporturi şi Poliţia Rutieră.

"Din punct de vedere al măsurilor de ordine şi siguranţă publică, se va acţiona în sistem de management integrat, ceea ce implică o cooperare permanentă a Jandarmeriei Române cu Poliţia Română, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi cu Poliţia locală a Municipiului Bucureşti. Premergător competiţiei au avut loc întâlniri cu reprezentanţi ai autorităţilor ungare şi ai galeriei echipei oaspete, cei din urmă fiind informaţi cu privire la legislaţia românească. Poliţişti şi jandarmi români, vorbitori de limba maghiară, vor participa la această misiune pentru a asigura o bună relaţionare cu suporterii echipei oaspete. Menţionăm că grupul de suporteri unguri care va veni în mod organizat în România este însoţit de ofiţeri de poliţie din Ungaria - specializaţi în gestionarea competiţiilor sportive cu grad ridicat de risc", se arată în comunicatul citat.

Principalele misiuni ale forţelor de ordine şi siguranţă publică vor viza însoţirea pe tot traseul de deplasare a grupului de suporteri unguri, de la intrarea în ţară şi până la ieşire, însoţirea grupurilor de suporteri români până la stadion, prezenţa în zona stadionului şi în principalele puncte din Capitală.

Intrarea în stadion, accesul publicului prin turnichete, paza vestiarelor şi protecţia arbitrilor, îndrumarea şi supravegherea publicului în stadion se realizează de către cei peste 1.000 de agenţi ai societăţii de pază şi protecţie, contractată de organizator. Anterior permiterii accesului în incinta arenei sportive, participanţii la acest eveniment vor fi supuşi unui control riguros, cu scopul evitării introducerii pe stadion a unor materiale sau obiecte ce pot pune în pericol siguranţa spectatorilor.

Pe durata desfăşurării competiţiei, beneficiind de infrastructura tehnică de supraveghere a arenei sportive, Jandarmeria va acorda sprijin stewarzilor firmei de pază pentru eliminarea oricăror posibile bannere, mesaje sau coregrafii de natură rasială sau xenofobă, atenţionând totodată că acest tip de acţiuni sunt sancţionate de lege. "Accesul spectatorilor în stadion se va face începând cu ora 16.00 doar pe bază de bilete şi invitaţii, iar pentru a evita aglomeraţia în jurul punctelor de intrare în stadion, Jandarmeria recomandă suporterilor să vină din timp, începând cu ora deschiderii porţilor de acces. Recomandăm suporterilor să nu se implice în incidente care ar putea duce la tulburarea ordinii şi liniştii publice, delimitându-se de orice formă de violenţă verbală sau fizică ce ar putea conduce la manifestări violente. Spectatorii nu au voie să introducă în stadion băuturi alcoolice, materiale pirotehnice interzise de lege ori alte obiecte care pot pune în pericol securitatea participanţilor la această competiţie sportivă. Este interzisă afişarea de inscripţii care incită la ură naţională, rasială, de clasă ori religioasă, la discriminări de orice fel şi la violenţă", se menţionează în comunicatul Jandarmeriei.

ROMÂNIA - UNGARIA. Fanii maghiari, revoltaţi

Fanii maghiari veniţi cu trenul la Bucureşti, sâmbătă, în gara Băneasa, le-au făcut semne obscene jandarmilor şi au strigat "Slugilor!", după ce au primit pliante informative în care steagul Ungariei este prezentat greşit, cu culoarea roşie în partea de jos.

Pliantele au fost împărţite la filtrul făcut de Jandarmerie înainte de urcarea suporterilor în autobuzele RATB care îi transportă la Arena Naţională, pentru meciul de fotbal România-Ungaria.

În pliante au fost tipărite regulile pe care suporterii trebuie să le respecte în Bucureşti, implicit în incinta stadionului, amenzile care vor fi date în cazul în care încalcă legile româneşti şi informaţii despre Fan Zone-ul de la Arena Naţională şi despre traseul Budapesta-Bucureşti.

Pe prima pagină a pliantului, steagul Ungariei este prezentat greşit, cu culoarea roşie în partea de jos şi cu cea verde în partea de sus, ceea ce a provocat nemulţumirea fanilor maghiari. Aceştia au strigat, în maghiară, "Slugilor!" şi au arătat semne obscene către jandarmi, iar unii dintre ei au aruncat pliantele.

Materialele informative au sigla Direcţiei Generale de Jandarmi Bucureşti şi a Federaţiei Române de Fotbal. Pe ultima pagină a lor sunt tipărite steagurile României şi Ungariei prezentate în mod corect.

Tot la filtrul de la gara Băneasa, un suporter maghiar îmbrăcat cu un hanorac având imprimată harta aşa-numitei Ungarii Mari a fost trimis de jandarmi să îşi lase hanoracul în tren. De altfel, niciun fan maghiar nu a fost lăsat să plece spre stadion cu simboluri ale "Ungariei Mari".

În Bucureşti au sosit cu trenul aproximativ 800 de suporteri unguri.

Meciul România-Ungaria este programat sâmbătă, de la ora 19.00.

Fanii unguri au fost implicaţi în incidente la precedentul meci România-Ungaria, jucat la Bucureşti în 6 septembrie 2013. Atunci, ei au fost recalcitranţi la Gara de Nord, unde au folosit fumigene şi au încercat să forţeze dispozitivele de ordine, dar şi în Centrul Istoric, după ce s-au arătat deranjaţi de prezenţa echipelor de filmare ale televiziunilor de ştiri. Potrivit Jandarmeriei, 16 suporteri unguri au primit ulterior o interdicţie de un an pe stadioane.

În unele incidente au fost implicaţi şi suporteri români, în majoritate ai echipelor bucureştene. Unii dintre aceştia au aruncat cu pietre asupra autobuzelor care duceau fanii unguri la stadion, iar alţii, nemulţumiţi de interzicerea accesului cu băuturi alcoolice pe Arena Naţională, au agresat forţele de ordine. De asemenea, jandarmii au dejucat intenţia unor suporteri rapidişti, stelişti şi dinamovişti de a se bate între ei după terminarea meciului, 41 dintre aceştia fiind duşi la Poliţie.

Citește și: