Loredana Ficiu
1580 vizualizări 22 oct 2018

Din vara anului 2017, Petrişor Iulian Statie, un bărbat de 40 de ani, din localitatea Băleasa, judeţul Olt, patronează Şcoala de Fotbal ACS Viitorul Băleasa. Omul este şofer pe TIR, iar după multe curse făcute în străinătate, anul trecut a decis să-şi investească banii în propriul club de fotbal, sport pe care l-a practicat în tinereţe.

Petrişor a înţeles însă repede că fotbalul de performanţă începe din copilărie. Aşa că în timpul liber, bărbatul se află pe terenul de fotbal pentru a urmări evoluţia tinerilor înscrişi la şcoala sa de fotbal.

”Sunt şofer pe TIR, am făcut curse în străinătate, momentan am rămas în ţară. Sunt angajatul unei firme. Am jucat ceva fotbal de mult, dar nu la un nivel înalt, pentru că eu nu am avut sprijinul pe care îl au astăzi cei de la noi: să nu plăteşti nimic, să fie totul gratis, microbuzul la poartă ca să meargă la antrenament. În 2017, când eram în cursă în Germania, mi-a venit ideea să îmi fac un club de fotbal. Asta am şi făcut când am ajuns în ţară: am deschis ACS Viitorul Băleasa. Avem peste 40 de copii. Am făcut şi o echipă în Liga a IV-a, pentru a da celor mai mari ocazia să joace. Cred că ne vom clasa bine. Acum vrem să participăm cu trei echipe, Liga a IV-a, juniori B1 şi avem câţiva copii 2006-2007” povesteşte Petrişor Iulian Statie.

Viitorul Băleasa campioană judeţ Olt

Viitorul Băleasa a devenit, în acest an, campioana judeţului Olt la nivel de juniori B1, copiii născuţi în 2001 obţinând rezultate deosebite. Trei dintre jucătorii de la echipa pregătită de fostul antrenor al echipei Real Craiova, Sorin Pătraşcu, se află deja în probe la Universitatea Craiova.

”Domnul Pătraşcu se ocupă în general de echipa care participă acum la Liga a IV-a. Mai sunt cei mici, de care, când sunt eu plecat, se ocupă dânsul, le dă de lucru. Când sunt eu acasă, mă ocup eu de ei. Avem trei copii la Universitatea Craiova, deocamdată. Toţi trei sunt născuţi în 2005, unul dintre a obţinut titlul de cel mai bun portar la un turneu la Slatina. În primul an, am câştigat titlul de campioni la juniori B1, la AJF, în vară au ieşit campioni. Nu regret alegerea făcută, încercăm să căutăm copii în zonele rurale, pentru că ei sunt uitaţi acolo, nu îi mai caută nimeni. La noi sunt înscrişi şi din localităţile apropiate,” povesteşte Petrişor.

Fotbalişti Băleasa

Bărbatul recunoaşte că nu a recuperat niciun leu din ce a investit. Şi totuşi… merge mai departe.

“Noi avem stadion, dar nu este cel care se cere, îngrădit cu gard, mai trebuie lucrat. La primăvară, sper să putem juca la Băleasa. S-au cheltuit foarte mulţi bani, nu am recuperat nimic. Numai microbuzul pe care l-am plătit într-un an peste 12.000 de lei, plus echipamente, au trei rânduri de echipamente, peste 30.000 de lei. Acum ne-a ajutat cineva, Marian Vigu, un domn foarte cuminte, care ne-a plătit un cantonament iarna trecută, acum ne-a cumpărat un microbuz, are o firmă de şape dumnealui, este şi sponsor la Universitatea. Apare numele pe tricourile noastre,. Vom trece şi numele primăriei, dacă se va implica mai mult şi va ajuta,” promite olteanul.

ACS Viitorul Băleasa

Ionuţ şi Ramona Gîlcescu, un cuplu din Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj, au plecat în urmă cu zece ani, să muncească în Anglia. Bărbatul de 34 de ani are propria firmă de construcţii în străinătate şi încă de la început, a promis că va reveni acasă, ca să pornească o afacere în localitatea natală. A deschis un magazin, şi-a construit o casă, iar de două luni, are şi Clubul Sportiv Şcoala de Fotbal Pandurii Târgu Jiu. Omul promite că va mai sta cel mult un an în Anglia, după care se va întoarce definitiv acasă pentru a se ocupa de echipele sale de fotbal.

"De două luni, am eu Clubul Sportiv Şcoala de Fotbal Pandurii Târgu Jiu, dar este înregistrat din 2005. Am 42 de copii, cu vârste cuprinse între 6 şi 12 ani. Sunt două grupe înscrise la AJF: 10-12 şi 8-10, juniori D şi E. Am jucat şi eu fotbal în Liga a II-a, la juniori. Aveam 16 ani, am jucat la Gilortul Târgu Cărbuneşti. M-am oprit la 22 de ani, când am plecat în străinătate. Încă de atunci, am plecat cu gândul să revin şi să deschid o şcoală de fotbal, să ajut copiii, în primul rând. Muncesc de 10 ani în Anglia. Soţia mea rămâne acasă, cu copilul, pentru că e la şcoală, dar în cel mult un an mă întorc definitiv. Soţia mă susţine 100% în ceea ce fac,” povesteşte Ionuţ Gîlcescu.

Copii pe terenul de fotbal

Acesta nu stă departe nici de echipa de liga a IV-a, Gilortul Târgu Cărbuneşti, coordonată de acelaşi antrenor, Mihai Avramescu. Ionuţ achită şi o parte din salariile unor jucători.

”Antrenorul nostru este şi la Gilortul Târgu Cărbuneşti şi mai sunt încă trei jucători de acolo, cei mai buni, cărora le suport jumătate din salariu. Susţin financiar şi moral şi echipa Gilortul Târgu Cărbuneşti. În ceea ce priveşte şcoala mea de fotbal, mi-am propus să ajung cel puţin în Liga a II-a, cu copiii. Vreau să mai formez o grupă pentru copiii de şase ani, cu care, peste patru ani, să joc cel puţin Liga a III-a. Suntem la început acum. Vreau să mai aduc  copii. Nu le luăm niciun ban, totul este gratuit. E greu ca părinţii să înţeleagă acest fenomen, mai ales în ziua de azi, că nimeni nu prea mai face sport, nu neapărat fotbal. Autorităţile nu ne oferă deocamdată decât bază sportivă, dar sperăm ca pe viitor implicarea să fie şi mai mare. Am şi eu copilul la echipă, are şase ani, mă bazez pe grupa 2012,” adaugă Ionuţ.

Acesta a făcut şi un calcul din care rezultă că, în cele două luni a investit peste 17.000 de lei în şcoala de fotbal, bani pe care i-a câştigat în străinătate.

 

Citește și: