Loredana Ficiu
22604 vizualizări 24 sep 2018

Delia Ionete, tânăra din judeţul Gorj, care în 2016 a avut media 10 la Bacalaureat, este studentă în anul III la City University of London. Recent, a reuşit să obţină un internship, după ce a susţinut şapte interviuri, urmând să lucreze un an în centrul Londrei, la South Bank.

Delia a plecat în Anglia după ce a absolvit Colegiul Naţional "George Coşbuc” din Motru, cu toate că primise o scrisoare din partea Preşedinţiei, în care era sfătuită să dea României "prima şansă" în parcursul său profesional. Şi nu regretă alegerea pe care a făcut-o.

“În prezent, studiez Bachelor of Science Mathematics with Finance and Economics la City, Universitatea din Londra. Am absolvit Colegiul Naţional George Coşbuc din Motru. Privind în urmă, nu îmi vine să cred că au trecut deja doi ani de când m-am mutat în Londra, de când viaţa mea s-a schimbat complet”

Delia Ionete povesteşte cum a ajuns să-şi schimbe complet viaţa în străinătate. După primul an de facultate, tânăra a predat meditaţii la matematică, în baza unui contract cu o şcoală privată.

“Îmi aduc aminte perfect ziua de 16 august 2016, când am coborât din avion şi am realizat că viaţa mea s-a schimbat complet. Da, am fost speriată! Da, nu am ştiut ce mă aşteaptă, dar încrederea în mine şi încrederea dată de toţi din jurul meu m-au ambiţionat mai mult. Viaţa mea în Londra s-a împărţit între cursurile de la universitate, job-ul part-time pe care îl am din noiembrie şi care mă ajută sa îmi acopăr toate cheltuielile, funcţia de student reprezentativ în Departamentul de Matematică al Universităţii, internship-uri. Anul acesta am avut două internship-uri, la EY-Big Four Accounting Firm, ca intern în sectorul de Taxe şi la FDM, ca finance intern, un alt job part-time ca Private Mathematics Tutor, oferind meditaţii la peste 50 de copii, pasiunea pentru voluntariat şi, mai ales, funcţia Mathematics Teaching Assistant pe care o am la o şcoală din centrul Londrei-Oaklands School”, povesteşte Delia pentru Mediafax.

Din luna iulie, lucrează la IBM. “Commercial Finance Analyst. Am contract pe un an, până în iulie 2019. Este un placement, după care o să mă întorc la facultate din nou, să termin al treilea an. Studiile sunt de trei ani. Acum tocmai am terminat al doilea an la facultate. IBM este una dintre cel mai mari companii din lume şi doar 1-2% dintre aplicanţi reuşesc anual să primească o ofertă. Am susţinut în total şapte interviuri: interviuri telefonice, assessment centre, interviuri pe Skype si teste de finanţe, contabilitate, engleză şi matematică”, explică Delia Ionete.

Ea a păstrat scrisoarea pe care Administraţia Prezidenţială i-a trimis-o în luna iulie 2016.

”Te felicit pentru rezultatul obţinut la examenul de Bacalaureat, care rămâne un examen al maturităţii. Am convingerea că vei deveni un adevărat profesionist, indiferent de domeniul ales. România are nevoie de tineri ca tine, implicaţi şi responsabili. Sper că, după finalizarea studiilor, vei decide să dai ţării noastre prima şansă în parcursul tău profesional, iar aceasta să îţi ofere, la rândul ei, oportunităţile de împlinire a potenţialului chiar aici, la tine acasă”, îi scria Klaus Iohannis tinerei absolvente.

Însă Delia avea deja bagajele făcute. Hotărâse să dea pima şansă Angliei. A plecat la Londra, pentru a se pregăti să devină profesor de matematică. Şi-ar dori să se întoarcă în România, însă va reveni acasă doar dacă va observa o schimbare.

”Depinde de ce oferte de job o să primesc... Nu sunt sigură dacă mă voi intoarce. Însă nu exclud nici această variantă Cred că aş alege să mă întorc dacă aş vedea o schimbare, atât pe piaţa muncii, cât şi în sistemul educaţional din România. Consider că olimpicii şi oamenii care muncesc nu sunt destul de apreciaţi la momentul de faţă în România”, mărturiseşte tânăra de 20 de ani.

Nimeni nu ştie exact câţi români sunt peste hotare. Datele oficiale au la bază doar cazurile în care se încheie contracte de muncă legale. Oficial se vorbeşte de 3,5-4 milioane de oameni. Neoficial, numărul este dublu.

Un studiu făcut public de Institutul Naţional de Statistică indică faptul că, în cel mai pesimist scenariu, în anul 2060, în România populaţia va fi de 12,5 milioane locuitori, iar varianta medie - în ţară ar urma să trăiască 13,8 milioane locuitori.

 

Citește și: