Diana Marcu
Raluca ION
11974 vizualizări 13 dec 2011

UPDATE 16:00: Astăzi, de la ora 14.15, corul de copii din Valea Screzii a cântat colinde, mulţumindu-vă astfel că le salvaţi Crăciunul. Ei sunt o parte dintre cele peste 200 de suflete care trăiesc în tabera întinsă în două sate din Prahova, Valea Plopului şi Valea Screzii. Peste 39.000 de oameni au dat până acum LIKE pe pagina specială de Facebook dedicată acestor copii. Între timp, Fundaţia Vodafone şi Volksbank au crescut suma donată la câte 5.000 de euro fiecare, iar GlaxoSmithKline Romania s-a alăturat campaniei Salvează Craciunul cu suma de 10.000 de euro. Suma totală strânsă până acum pentru copiii de la Valea Screzii a ajuns la 23.300 de euro şi sperăm că va continua să crească. Mulţumim, GSK, Fundaţia Vodafone, Alico România şi Volksbank.

Gândul a prezentat săptămâna aceasta un reportaj teribil: în noaptea de luni a ars o parte din tabăra copiilor necăjiţi de la Valea Screzii. Le-a ars cămara, sala de mese, sala de joacă. Au ars ornamentele de Crăciun pe care copiii le-au făcut cu mâna lor ca să le vândă duminică la Bucureşti. Sunt câteva sute de copii aflaţi în grija părintelui Tănase: orfani sau daţi în plasament. Mulţi dintre cei care au citit reportajul ne-au cerut să facem ceva. Mulţi şi-au oferit sprijinul.

Gândul şi Ştirile Pro TV au decis să înceapă din această seară campania Salvează Crăciunul. Vă chemăm pe toţi să faceţi un gest cât se poate de simplu. Intraţi pe pagina specială salveazăcraciunul.ro şi daţi-i Like de pe contul vostru personal de Facebook. Sponsorii campaniei, Fundaţia Vodafone, Alico România şi Volksbank dau pentru fiecare Like câte un euro pentru copiii din Valea Screzii şi Valea Plopului. Vizitaţi şi pagina specială de Facebook.

E doar începutul. Ne propunem să aducem şi alte companii şi oameni generoşi care vor să ajute această comunitate specială din Valea Screzii şi Valea Plopului.

De ce facem această campanie? În această zonă din Prahova, un preot, părintele Nicolae Tănase primeşte de peste 15 ani copii abandonaţi, copii fără părinţi pe care nimeni nu-i vrea, ori copii abia născuţi. Sunt peste 200 de suflete.

Iată, în continuare, articolul de la care a pornit totul:

NOAPTEA ÎN CARE AU ARS PODOABELE DE CRĂCIUN. Reportaj din tabăra unde părintele Tănase îngrijeşte sute de copii necăjiţi. VIDEO

Luni seară, cei peste 100 de copii adăpostiţi de părintele Tănase, în aşezământul de la Valea Screzii, au luat cina, şi-au băut compotul de pere, şi-au spus rugăciunea de seară, care să îi apere de relele de peste noapte. În clubul de joacă de deasupra bucătăriei au rămas la uscat decoraţiuni din gips făcute de mâini mici de copii, pe care voiau să le vândă duminică, la Bucureşti.

Patru ore mai târziu aveau să se trezească speriaţi. Clădirea în care se aflau bucătăria, sala de mese şi clubul de joacă era în flăcări. Cu decoraţiuni de Crăciun, cu jucării, cu cărţi, cu farfurii cu tot. Era 4 dimineaţa.

"Toţi copiii afară!", a fost strigătul care s-a auzit în vale. Erau vocile înspăimântate ale femeilor care au grijă, în ture, de copii şi cărora aceştia le spun "mama" sau "doamnă".

 

În câteva minute, cele două case de lângă clădirea în flăcări s-au golit. Copiii au fost duşi la loc sigur, într-o casă departe de incediu.

Alexandra, o fetiţă tunsă scurt, ca un băiat, a luat-o în braţe pe o alta, de doar un an şi zece luni. Iar gestul copilei de 11 ani avea să se multiplice, la o altă scară.

Pompierii au venit după o oră. "Parcă arunci benzină, nu apă"

180 de persoane locuiesc în tabăra de la Valea Screzii, aflată în administrarea preotului ortodox Nicolae Tănase. Majoritatea "locatarilor" sunt copii fără părinţi, copii daţi în plasament sau copii care locuiesc cu mamele lor aflate în dificultate. Mai nou, la Valea Screzii au început să fie găzduiţi şi bătrâni cărora nu le-a mai rămas nimic. Părintele Tănase mai are grijă de circa 200 de persoane în tabăra de la Valea Plopului, aflată într-o localitate învecinată.

"Am auzit că sunt copii şi mi-a sărit inima. Nici nu ştiu când am intrat în pantaloni şi din pantaloni în bocanci. Şi m-am dus acolo", povesteşte pentru gândul Florin Ceapă, un muncitor care dormea într-o rulotă din tabăra Valea Screzii. Spre norocul tuturor, înăuntru nu erau copii. Însă erau butelii. Împreună cu mai mulţi, a încercat să spargă una dintre uşi. Nu au putut, aşa că bărbatul a spart un geam şi s-a tăiat la mână. Era geamul de la cămară. Un lanţ uman s-a format cu repeziciune. "Prima dată am scos toate produsele inflamabile, inclusiv detergenţii", spune pentru gândul Ionuţ Mavrichi, ginerele preotului Tănase. El este unul dintre adulţii care la 4 dimineaţa dădeau din mână în mână bax-uri cu apă, scutece pentru copii, cutii cu alimente, sucuri, haine, jucării şi covoare.

Unii mai vânjoşi au intrat în casa care ardea şi au scos frigiderul şi o ladă frigorifică. "Unde sunt, mă, pompierii, că i-am sunat de o oră", se întrebau oamenii simţind că pierd lupta cu flăcările. Unii aruncau găleţi cu apă dintr-un pârâu aproape secat ce trecea prin spatele casei, de parcă încercau să stingă un vulcan cu un pistol cu apă: "Parcă arunci benzină, nu apă", spuneau cu năduf.

Între timp au venit şi pompierii. Cu greu, întârziaţi de drumul prost şi de ceaţa deasă. Cu toate eforturile lor, au putut ajunge doar la o parte din bunurile vitale pentru supravieţuirea celor peste 180 de copii, lăuze, mame aflate în dificultate şi bătrâni găzduiţi în tabăra pe care părintele Nicolae Tănase a ridicat-o în satele Valea Plopului şi Valea Screzii. Aici a construit pentru nevoiaşi 17 case. Cea care ardea a fost chiar prima dintre ele. Adăpostea birourile administrative, clubul copiilor, cămara, bucătăria şi sala de mese.

"Etajul îl contruisem anul ăsta, iar sala de mese avea doar un an", spune cu tristeţe Ionuţ Mavrichi. "Am simţit disperare când am văzut cum ard toate". Privind resturile de cărămidă şi fier carbonizat, măsoară pagubele: în jur de 800-900.000 de lei, la o primă apreciere, echivalentul a 200.000 de euro.

Focul s-a aprins de la supraîncărcarea instalaţiei electrice, dacă e să-l asculţi pe căpitanul Mihai Divoiu, de la ISU Prahova. "Instalaţia electrică s-a supraîncălzit şi a luat foc. Focul s-a propagat cu rapiditate şi a existat pericolul ca acesta să ajungă la casele învecinate, unde locuiau copiii", a declarat Divoiu, pentru gândul.

Marţi dimineaţă, copiii au plecat la şcoală

În Valea Screzii, focul a ars până dimineaţa târziu. Cum mult înainte ca pompierii să fi terminat de stins pe deplin incendiul, copiii şi-au pus ghiozdanele în spate şi au luat-o încet spre şcoală, ca într-o zi obişnuită.

"Când i-am văzut uitându-se lung înspre ceea ce a fost odată bucătăria şi clubul de joacă, mi s-a frânt inima", a spus Mavrichi.

La amiază, când pompierii şi oamenii din vale încă aruncau resturile carbonizate ale casei, una dintre fiicele preotului, Gabriela, îi îndemna pe cei care lucrau: "Părintele vrea să curăţăm locul până diseară!".

Ca să înceapă reconstrucţia.

NOTĂ: Cei care doresc să îi ajute pecopiii din Valea Screzii pot face donaţii în contul Asociaţia Pro Vita.

Foto: Mediafax//Silviu Matei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citește și: