Diana MARCU
8083 vizualizări 18 oct 2012

Marţi dimineaţă când a postat pe Facebook o fotografie realizată de un coleg în drum spre serviciu, Simona Teo habar nu avea ce urmează. Imaginea cu un copil desculţ, în pantaloni scurţi şi tricou care învăţa carte de la o farmacistă avea să se viralizeze rapid.

În numai câteva ore de la postare avea 6.500 de share-uri pentru ca joi seară să strângă, doar pe pagina Simonei, peste 17.700.

Imaginea a impresionat internetul şi, mai mult decât atât, i-a mişcat pe români care, din spectatori tăcuţi ai unei realităţi crude, au devenit actori implicaţi în salvarea unui copil.

Practic, imaginea realizată de Cristian Nicolaie, impresionat de ce a văzut în plafarul în care s-a oprit să-şi ia o pâine cu secară, a arătat românilor ceea ce există doar în statistici. Drama unui copil de opt ani care trăieşte în sărăcie. Unul dintre cei patru pe care rapoartele UNICEF îl menţionează că aflându-se într-o situaţie de risc. Drama unui copil care vrea să nu mai fie analfabet şi merge la şcoală. A celui care vrea să iasă din procentul celor 40% dintre românii care nu ştiu carte.

Zeci de români au aflat astfel povestea băieţelului din Craiova şi vor să-l ajute pe Dantes, copilul care care-şi face lecţiile pe o tejghea dintr-un plafar. El ascultă doar de două femei. De “Şefa” şi de „tanti Lenuţa”, farmacistele care-l ştiu de când era de-o şchioapă.

Cu ele îşi face lecţiile, cu ele mănâncă ciocolată şi dulceaţă în depozitul farmaciei, ele îi aduc haine de schimb şi apă caldă într-o sticlă de plastic, ca să-şi facă un ceai. Femeile sunt mamele lui, iar copilul, strigat „Broască” de rude, e pentru ele doar „Dantes al nostru”.

Dantes, în sala de clasă alături de învăţătoarea lui. Băiatul învaţă la Şcoala Generală a Liceului "Petrache Trişcu"

Copiii plafarului

„Îl ştiu de când s-a născut. Că noi suntem aici din ‘96, de când a deschis şefa plafarul”, spune Elena Văcuţ, 50 de ani. „El are opt ani, aşa că îi ştim pe toţi ai lui”, povesteşte pentru gândul farmacista alături de care Alexandru Dantes Alberto a fost suprins în imaginea care a adunat peste 17.700 de share-uri pe Facebook.

„A crescut sub ochii noştri şi el şi fraţii lui”, spune cu glas tremurat  Elena Văcuţ, alintată de băieţel „Tanti Lenuţa”. „Taică-su are probleme, o boală psihică, mama i-a părăsit şi a plecat cu două dintre surorile lui, gemene, iar Dantes a rămas acasă, în grija bunicului. El şi sora lui mai mică, Sara, o frumoasă”, recită femeia povestea de viaţă a micului său protejat. „Practic, ei sunt copiii plafarului”, mărturiseşte farmacista, „iar şefa (n.r. Liana Ciurezu, 55 ani)  i-a adoptat. Dacă nu e ea sunt eu, şi invers”, mai spune Elena Văcuţ. Şi ea este mamă, iar fiul ei, de 31 de ani, este inginer. N-are nepoţi. "Deocamdată", spune femeia, care l-a "adoptat" pe micul Dantes.

„N-au deranjat pe nimeni, niciodată”

„Practic ne desparte un perete de familia lui”, povesteşte pentru gândul Liana Ciurezu. „Ei stau într-un gang, intr-o casă veche, dar nu au deranjat pe nimeni niciodată. Nici cei de la patiserie, nici cei de la magazinul de haine, nimeni nu se plânge de ei”, spune mămoasă farmacista şefă despre familia lui Dantes. O familie de romi care trăieşte la limita sărăciei. "Ei sunt protecţia noastră", susţine femeia, care nu se teme de gura lumii.  "La mine în plafar vin tot felul de oameni. Nu-mi pasă că sunt ţigani sau oameni importanţi. Tuturor le dau medicamente, ceaiuri sau dispozitive medicale. Unora şi gratis. Ajut pe toată lumea, dar când e vorba de copii dublez ajutorul. Iar fiul meu, Ovidiu,  îmi seamănă", spune mândră şefa plafarului.

Iar Dantes are nevoie de ajutor. E unul dintre copiii din statistici. Unul dintre cei patru copii din România care trăieşte într-o familie aflată sub pragul naţional al sărăciei, potrivit unui raport UNICEF. El n-are apă acasă şi nici pantofi în picioare. Iar hainele pe care le poartă sunt de bogdaproste. N-are gaze şi probabil nici lumină. Şi nici bani. Dar are bun simţ şi ascultă.

„I-am spus lui Dantes că la mine e farmacie, vin controale, iar el trebuie să fie curat, aşa că l-am spălat pe el şi pe cea mică”, povesteşte Liana Ciurezu. „Copilul a înţeles. Ne respectă foarte mult şi sunt tare educaţi. Pe mine şi pe Lenuţa ne ascultă. Cere cu ochişorii, nu cu gura. Aţi văzut ce ochi frumoşi are?”, se întreabă farmacista.

Casa în care locuieşte băieţelul de opt ani

Premierele lui Dantes

Lui Dantes i se spune "Broască". Aşa îi zic rudele lui. Ar putea schimba porecla şi, ca în poveste, s-ar putea transforma într-un prinţ. Copilul de opt ani, merge la şcoală, în clasa întâi, şi n-a înregistrat nicio absenţă. Scrie cu pixul, are caiet şi de ani buni de zile două prietene farmaciste.

Nu are cal, dar are maşină, pentru că atunci când şi-a dorit, Liana Ciurezu l-a plimbat până la poştă: “nu fusese niciodată c-o maşină mică”, spune femeia. Iar de joi are copilul primeşte şi pachete. De la necunoscuţi care îl vor un învingător. “M-a impresionat că merge la şcoală, că vrea să înveţe, aşa că i-am zis să vină la noi să-l ajutăm la lecţii”, povestesc la unison cele două farmaciste. “Aşa că aşteaptă până când avem timp. Uitaţi, astăzi l-am învăţat pe 3”, aminteşte Elena Văcuţ.

Vis de copil

Alexandru Dantes Alberto este un copil despre care spui „Vai de steaua lui”. A avut noroc că s-a născut într-un gang de pe Bd Unirii, în centrul Craiovei, chiar lângă spaţiul în care, în urmă cu 16 ani, şi-a deschis un plafar Liana Ciurezu. Femeii i-a plăcut de când se ştie să ajute oameni, să-i panseze la propriu şi la figurat. Să le dea medicamente, ori mâncare, ori haine.

„Mi-a zis o astroloagă că am o menire, la un moment dat. - Ce menire să am doamnă, am întrebat-o. Cică „Să faceţi bine oamenilor. Să căutăm şi să găsim”. Nu ştiam ce vorbeşte atunci”, îşi aminteşte farmacista. Acum ştie. Şi are o nouă cruce – pe Dantes. „Am să mă ţin de el cât o să fiu aici. Şi o să fiu”, promite Liana Ciurezi. „Măcar opt clase să facă. El vrea să fie doctor. E primul din familia lui care ar merge la şcoală”, spune cu mândrie cea alintată, simplu, „Şefa”. 

Rudele lui Alexandru Dantes

25% din romii din România sunt analfabeţi

Dantes este oaia albă dintr-o statistică dură, potrivit căreia un sfert dintre romii din România sunt analfabeţi din cauza abandonului şcolar ori din cauza dezinteresului scăzut pentru carte. Ponderea e de două ori mai mare la noi, comparativ cu Bulgaria, potrivit unui studiu realizat de Fundaţia Soros. Rata de analfabetism în rândul romilor din România este alarmantă,în condiţiile în care doar 12 la sută dintre romii din Bulgaria, tot o nouă ţară membră a Uniunii Europene, au declarat că nu ştiu să citească şi să scrie, în timp ce în Spania doar nouă la sută dintre romi sunt analfabeţi, iar în Italia, 16 la sută.

Pentru părinţii copiilor precum Dantes, mai important este să-i pună la muncă decât să le dea o şansă de a se ridica. Numai în judeţul Vaslui, în 2011, 785 de elevi au abandonat şcoala, 405 dintre ei fiind încă în ciclul gimnazial. Numărul analfabeţilor neştiuţi sau ascunşi creşte de la o zi la alta, iar dramele acestor copii se consumă în tăcere, ignoraţi de stat şi cu părinţi incapabili să se gândească la viitorul lor.

"Eu nu am cu ce să îl ajut. Nu avem bani suficienţi să mâncăm, dar să mai dăm şi pe haine. El sărăcuţu vrea să aibă ce au şi colegii lui, dar nu se poate. Mă bucur că îi place la şcoală şi merge zilnic", spune femeia care i-a devenit mamă de-a doua lui Dantes. Bunicul băiatului, Aurel Călinescu, e şi el mândru de nepot: "Să ştie şi el, dac-o fi să plece, unde e, să vadă un tren, un program ceva. Eu n-am şcoală", spune ruşinat bărbatul.

După ce i-a aflat povestea lui Dantes, prezentată de miercuri de Ştirile Pro TV, conducerea Inspectorului Şcolar General a spus că va face demersuri pentru a-l ajuta pe pe Dantes. "Am fost astăzi (n.r. - joi) la şcoala la care învaţă şi am aflat că şi la ore este foarte atent. Învăţătoarea lui mi-a spus că deşi anul şcolar abia a început, el deja are rezultate bune la învăţătură. M-a impresionat dorinţa acestui copil de a-şi depăşi condiţia şi îl voi ajuta. O să contactez mai multe asociaţii neguvernamentale care sprijină copiii aflaţi în situaţia lui", promite Georgică Bercea, inspector şcolar general. (Georgiana Stănescu, corespondent Mediafax)

Pentru cei care vor să-l ajute pe Alberto Dantes Alexandru, adresa lui este Str Unirii, nr. 44, CRAIOVA, Dolj.

 

Citește și: