Diana Marcu
Raluca ION
3506 vizualizări 16 dec 2011

Mădălina, adolescenta de 15 ani pe care aţi cunoscut-o ieri, spune că îi e mai uşor să se apropie de copiii mai mici decât de cei de o vârstă cu ea. "Mă înţeleg mai bine cu copiii mai mici decât mine. Simt că am mai multă dragoste să le ofer şi îmi e mai uşor să vorbesc cu ei. Altfel decât aş vorbi cu un copil de 15 sau cu unul de 20". Unul dintre cei cu care îşi împărtăşeşte secretele este Alexandru. Iar el îi povesteşte despre mama lui, pe care a cunoscut-o şi Mădălina. "Mai ţii minte, Mădălina, cât de frumoasă era mama? Cât de frumos zâmbea şi cât de frumos râdea?"

Vrea să fie preot şi să aibă grijă de copii

Alexandru are opt ani din care mai mult de jumătate i-a petrecut în Centrul Social de la Valea Screzii, coordonat de părintele Tănase, pe care şi l-a ales drept model: şi el vrea să fie preot şi să aibă grijă de copii atunci când va creşte mare. Până atunci însă îşi vede de şcoală, iese pe afară, la alergat pe dealuri, îşi vede surorile aflate cu el, în Vale, şi îşi aşteaptă tatăl să vină să-i ia: "La iarnă". La care iarnă nu i-a spus.

Alex, pentru că aşa e alintat puştiul isteţ, a ajuns în vale cu o doamnă, "o prietenă de-a lui mami, care mă plăcea". Ea l-a adus de mână pe băiat. El într-o parte, iar sora lui, de cealalta. "Doamna a sunat şi părintele Tănase i-a zis să mă aducă aici", povesteşte copilul. Nu-şi mai aminteşte mare lucru, doar că a avut o primire frumoasă, din care n-au lipsit bomboanele, doamna Rodica, una dintre îngrijitoare, şi părintele Tănase. "Doamna Rodica mi-a dat bomboane, iar părintele mi-a zis să stau aici", povesteşte băiatul.

Mama lui a murit după ce a născut-o pe sora cea mică

Şi copilul n-a ieşit din vorba preotului. Îi place în Vale, unde totul se petrece după un program fix: "în vacanţă, ne jucăm. Acum, învăţăm". "Pentru că, spune Alex, "aici am mers la şcoală când trebuie". Şi tot cum trebuie învaţă şi el. E clasa a doua şi pe prima a terminat-o cu coroniţă. E bun la mate - "îmi plac socotelile", dar şi la română. Nu are cui să spună asta însă. Surorile lui sunt prea mici, de grădiniţă, iar mamă nu mai are. De mai bine de trei ani. A murit după ce a născut-o pe sora lui cea mică în vârstă de 3 ani. "Mami era la mare, când a fost să nască, i-au scos bebeluşul, au tăiat-o pe burtă, au cusut-o, dar ea a murit", ştie băieţelul despre cea care i-a fost mamă.

"Tata o bătea pe mami"

Despre tată, ştie mai puţin. "Mai bea şi el câte o bere şi o bătea pe mami. Şi o arunca în stradă, până când eu strigam Las-o! Şi n-o lăsa". Până să vină în casa copiilor mici, unde trăiesc suflete între 6 luni şi 11 ani, Alexandru a stat într-o cameră la un cămin. De nefamilişti. Aveau două paturi, un dulăpior şi un aragaz.

"Ne-au dat afară de acolo", îşi aminteşte el. "Poliţia a spus că tati a furat bani. Un băiat a recunoscut că a furat el şi a mers la puşcărie. Tati a scăpat", mai spune copilul. Cuvintele sunt multe şi grele. Prea grele pentru un băiat de 8 ani.

Rupe singur firul poveştii şi aminteşte de prietenul lui Ştefan. Apoi îl reînnoadă. "Directoarea de la cămin ne-a ameninţat că ne dă afară". Şi i-a dat. Aşa a ajuns Alex, cu sora lui şi cu părinţii în stradă.

Nu mai ştie pe unde au stat. Au găsit adăpost pentru o vreme - nu mai ştie dacă s-o măsoare în zile sau în ore - la "naşu'", dar şi aici "tati" cu naşul au băut şi "au lovit-o pe mama. Au dat-o pe scări şi le-am zis Las-o." Când e întrebat ce făcea "naşa" în tot timpul ăsta, Alex răspunde rapid: "Fuma".

Când lui "tati i-a trecut beţia, s-a împăcat cu mami, iar tata l-a bătut pe naşu", curge povestea lui Alex. Şi din nou a venit poliţia: "Naşu a vrut să-i dea cu o piatră în cap lui tati, dar n-a putut că era poliţia şi l-a amendat".

Visul unui băiat de opt ani

De aici, Alexandru nu mai are amintiri. Doar prezent: încă două surori în plus, în afară de cea cu care a ajuns în Valea Screzii. Ştie că într-un an, când mami era gravidă cu bebeluşul, a mai avut o ceartă cu tati. Apoi a plecat la mare. I s-a făcut rău, a născut şi a murit. "Tata a plecat în străinătate", iar surorile lui mai mici, au ajuns şi ele în Valea Screzii. Una dintre ele are probleme cu rinichii, iar o alta e la Bucureşti, în spital.

În vale, de Alex au grijă trei femei, cărora copilul le spune simplu: "doamnă". Doamna Miuţa, doamna Rodica şi doamna Ionela. Când era mic le spunea "mamă". Acum a crescut. Şi are vise: "Mai vine şi tata pe aici, pe la mine. Ne ia la iarnă, aşa mi-a zis".

FOTO: MEDIAFAX / SILVIU MATEI

Gândul şi Ştirile Pro TV au decis să înceapă joi seară campania Salvează Crăciunul. Vă chemăm pe toţi să faceţi un gest cât se poate de simplu. Intraţi pe pagina specială salveazăcraciunul.ro şi daţi-i Like de pe contul vostru personal de Facebook. Sponsorii campaniei, Fundaţia Vodafone, Alico România, Volksbank, GlaxoSmithKline România, Europharm Distribution, Medlife şi două companii care au dorit să rămână anonime au donat până acum 36.100 de euro pentru copiii din Valea Screzii şi Valea Plopului. Vizitaţi şi pagina specială de Facebook.

Citește și: