Diana Marcu
Raluca ION
4051 vizualizări 17 dec 2011

Luni seara, în clădirea din Valea Screzii care avea să se facă scrum peste doar câteva ore, era întrecere de glasuri limpezi, mai ceva ca la Vocea României. Copiii cântau, iar Cristi, cel care dirijează corul, îi alegea pe cei mai buni, care să plece cu colindul la Bucureşti şi să urce, duminică seară, pe scena Sălii Rapsodia, la invitaţia lui Dan Puric. Mai e nevoie de un singur copil, iar Alexandru, a cărui poveste aţi citit-o ieri, şi o fetiţă blondă sunt la baraj. Băiatul are ochii în lacrimi, iar fata stă demnă, neclintită ca o mică regină, în aşteptarea verdictului. E ales Alexandru, iar fetiţa se întoarce încet cu spatele, îşi pune mâinile pe spătar şi capul pe mâini. Plânge.

A încetat să îşi mai aştepte mama

Îi place muzica, dar punctul ei forte este desenul. În special veveriţele îi ies foarte bine şi dacă îi arăţi una cât de mică, desenată pe un colţ de carte, poate să ţi-o facă pe o foaie în mărime naturală. Ne arată caietul ei de desene, cu grădini, copaci şi sori, în culori tari. Pe o pagină este un experiment: un animal ciudat, la malul mării, jumătate focă, jumătate delfin.

O cheamă Andra, are 10 ani şi locuieşte la Valea Screzii de când s-a născut. În primii trei ani, a stat împreună cu mama ei. Apoi mama s-a hotărât să-şi vadă de viaţă şi a plecat. Andra a rămas şi de şapte ani nu mai ştie nimic de mama sa. Nu-şi mai aminteşte nici măcar cum arată.

Vorbeşte însă despre cât de frumoasă şi bună e învăţătoarea ei, care are o fetiţă. Se joacă cu ea ca şi când ar fi sora ei. "Are un căţel, pechinez, foarte frumos. Când merg în vizită, ma joc cu el", spune fetiţa, care a luat până acum doar bine şi foarte bine la şcoală. Ei uneia, îi plac însă la nebunie pisicile şi de când se ştie a avut grijă de câte una. Acum o are pe Miţi, o aduce în camera ei de câte ori poate şi îi dă de mâncare sub calorifer. "Doamnele mă ceartă mereu când văd firimituri sub calorifer şi îmi spun să nu o mai aduc în casă", spune ea, dar nu se lasă. E decisă să aibă grijă de Miţi şi să nu o părăsească orice s-ar întâmpla. Mai are trei prietene la şcoală, dar oricât de dragi i-ar fi ele, oricât de dragă i-ar fi învăţătoarea, tot visează să ajungă la o şcoală mai mare şi mai bună, apoi la facultatea de actorie. Asta e tot ce-şi doreşte acum. Când o întrebi dacă ar mai vrea să îşi vadă mama, dă din umeri ca şi când nu i-ar păsa. Însă privirea lăsată în jos şi nodul mare pe care îl înghite spun altceva. A aşteptat-o prea mult timp şi acum nu-i place să vorbească despre asta.

Băieţelul care păzeşte valiza tatălui său

La câteva case distanţă Petrică, un băieţel de cinci ani, aleargă bucuros şi, când deschide gura, ai senzaţia că o să-i sară inima din piept. "A venit tata! A venit tata! Nu mint, a venit tata!", spune el cu respiraţia întretăiată. Ne ia de mână şi ne duce într-o cameră, unde ne arată o valiză mică, gri. Se pare că tatăl e undeva prin tabără, vorbeşte cu cei de la administraţie. "Asta e geanta lui tata. Vezi, a venit", spune băiatul şi atinge uşor mânerul valizei, cu infinită grijă, de parcă i-ar fi teamă să nu o strice. Apoi ne face semn să ieşim şi închide uşor uşa, ca un om care vrea să ascundă în spatele ei un obiect de mare preţ.

FOTO: Mediafax / Silviu Matei

Gândul şi Ştirile Pro TV au decis să înceapă joi seară campania Salvează Crăciunul. Vă chemăm pe toţi să faceţi un gest cât se poate de simplu. Intraţi pe pagina specială salveazăcraciunul.ro şi daţi-i Like de pe contul vostru personal de Facebook. Sponsorii campaniei, Fundaţia Vodafone, Alico România, Volksbank, GlaxoSmithKline România, Europharm Distribution, Medlife şi două companii care au dorit să rămână anonime au donat până acum 36.100 de euro pentru copiii din Valea Screzii şi Valea Plopului. Salvează Crăciunul a strâns, în 48 de ore de la lansare, peste 68.000 de LIKE-uri, fiind campania care a avut cea mai rapidă viralizare din Facebook-ul românesc. Totodată, Salvează Crăciunul se află pe locul al doilea în topul celor mai de succes campanii realizate vreodată prin intermediul site-ului de socializare Facebook.

Vizitaţi şi pagina specială de Facebook.

Citește și: