Mădălina CHIŢU
2181 vizualizări 26 mai 2015

Specialiştii în probleme de fertilitate spun că vârsta înaintată la care tot mai multe femei aleg să devină mame este unul dintre principalele motive ale fertilităţii. Andreas Vythoulkas, medic ginecolog, a explicat pentru gândul când un cuplu care nu reuşeşte să aibă un copil ar trebui să apeleze la un specialist.

”Dacă femeia are până în 35 de ani şi încearcă pe cale naturală să rămână însărcinată, dar acest lucru nu se întâmplă timp de un an de zile, e cazul să se prezinte la un medic ginecolog cu specializarea în infertilitate.  Acolo unde femeia are peste 35 de ani, ar fi bine ca acest lucru să se întâmple după 6 luni de încercări. Cu cât femeia înaintează în vârstă, cu atât trebuie să ia mai repede măsuri în cazul în care nu poate rămâne însărcinată, pentru că rezerva ovariană se micşorează”, a spus specialistul în probleme de fertilitate.

Expertul spune că femeile care iau anticoncepţionale pe o perioadă mai lungă de şase luni fără să întrerupă tratamentul cu pilule nu trebuie să îşi facă griji că nu vor putea deveni mame, atât timp cât contraceptivele sunt luate la recomandarea şi sub îndrumarea unui medic. ”Pastilele anticonceptionale nu influenţează capacitatea cuplului de a face copii. Chiar dacă sunt luate de o perioada mai lungă de timp, în momentul în care se renunţă la ele se poate încerca imediat conceperea unui copil pe cale naturală. Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci trebuie investigată cauza, fără să se aştepte mai mult decât în cazul unei femei care nu a luat pastile anticoncepţionale”, punctează Andreas Vythoulkas.

Acesta a identificat şi o serie de paşi pe care un cuplu care nu poate avea copii trebuie să îi facă. Pentru început, femeia trebuie să se prezinte la un medic ginecolog, cu specializare în infertilitate, după care medicul va recomanda o serie de analize.

Un prim set de analize include profilul hormonal complet: TSH, Free T3/T4, prolactina, FSH, LH, progesteron, estradiol. Profilul hormonal se determină din sânge şi se poate efectua în a 2-3 zi a ciclului menstural.

Apoi, o ecografie transvaginală este necesară pentru a vedea care este starea uterului, endometrului şi a ovarelor şi pentru a exclude prezenţa fibroamelor uterine sau a chisturilor ovariene, caz în care este nevoie de un tratament înainte de încerca să rămână însărcinată.

Este apoi necesară o histerosalpingografie  - cu ajutorul ei se măsoară permeabilitatea trompelor uterine.

Şi bărbatul trebuie să treacă pe la medic. Acestuia i se recomandă o spermogramă şi spermocultură. Se urmăreşte mai ales cantitatea şi calitatea spermatozoizilor, pentru a putea exclude în felul acesta probleme de infertilitate masculină.

Citește și: