Maria Bîrnaure
2773 vizualizări 21 aug 2017

Cu toate că tratamentul împotriva cancerului este semnificativ mai eficient atunci când boala este descoperită din primul stadiu, 70% dintre pacienţi sunt diagnosticaţi abia în stadii foarte avansate ale bolii, spune GFK România, citat de MediHelp International. 

Astfel, în fiecare an, 30,000 de pacienţi pierd lupta cu această boală, unul dintre principalele motive fiind lipsa de educaţie în ceea ce priveşte prevenţia şi diagnosticarea precoce a bolii.

În stadiul 0 al cancerului, boala există, însă tumora are dimensiuni foarte reduse şi poate fi îndepărtată foarte uşor printr-o intervenţie chirurgicală. Al doilea stadiu incipient, stadiul I, este reprezentat de o tumoră mai mică sau egală cu 2 centimetri, care nu s-a extins încă către ţesuturile din apropiere sau către alte părţi ale corpului.

Descoperit în unul dintre aceste stadii, cancerul de orice tip, fie ereditar sau nu, are şanse de vindecare de până la 100%, iar cunoaşterea celor mai comune simptome este esenţială pentru identificarea nevoilor medicale incipiente.

Iată care sunt cele mai comune simptome ale cancerului, pentru cele mai întâlnite tipuri de cancer:

1. Cancer mamar – umflături la nivelul sânului, asimetrie, secreţie sângeroasă la nivelul oricăruia dintre mameloane, apariţia unui nodul în zona axilei, neregularităţi ale pielii la nivelul sânilor, iritaţie a mamelonului, durere la nivelul sânilor.
2. Cancer pulmonar – tuse persistentă care se agravează, infecţii pulmonare persistente, expectoraţie cu sânge, oboseală persistentă fără un motiv aparent, pierdere în greutate, durere a pieptului sau a umerilor.
3. Cancer colorectal – obiceiuri intestinale modificate, precum diaree sau constipaţie persistentă, durere abdominală, pierdere în greutate inexplicabilă, apariţia sângelui în scaune.
4. Cancer de prostată -  nevoia de a urina frecvent, dificultate şi dureri la urinare, presiune constantă şi persistentă asupra uretrei.

 

Citește și: