Simona Tudorache
4142 vizualizări 10 nov 2016

1. Sistemul digestiv. Numeroase persoane consumă cafea după masă, mai ales pentru proprietăţile laxative ale acesteia, cofeina stimulând peristaltismul (motricitatea) intestinală, mai ales la nivelul colonului. Asupra colecistului („fierei”), efectul este contractil, cafeaua stimulând eliberarea de bilă la nivelul duodenului.

2. Sistemul nervos. Un consum de cel puţin trei ceşti de cafea pe zi duce la scăderea cu 56% a riscului de apariţie a accidentelor vasculare cerebrale la persoanele sănătoase, previne apariţia bolii Alzheimer, îmbunătăţeşte procesele cognitive şi memoria şi întârzie apariţia demenţei. De asemenea, consumul de cafea ajută la recuperarea mai rapidă după o anestezie generală.

3. Activitatea fizică şi performaţele sportive sunt îmbunătăţite de către consumul de cafea, aceasta crescând anduraţa la efort.

4. Consumul regulat de cafea are un rol anti-cancerigen în ceea ce priveşte carcinomul hepato-celular (cancerul de ficat), cancerul de colon, scade riscul de apariţie al cancerului de prostată şi al melanomului malign.

5. Efect anti-oxidant: cafeaua conţine numeroase substanţe şi acizi antioxidanţi şi polifenoli, aceştia fiind prezenţi în cantitate mai mare în cafeaua verde.

6. Cafeaua potejează dinţii de apariţia paradontozei, având un rol antibacterian împotriva bacteriilor ce produc cariile dentare.

7. Cafeaua favorizează absorbţia de calciu, scăzând astfel riscul de apariţie a osteoporozei, mai ales la femeile la menopauză.

8. Consumul de cafea, contrar consumului de sucuri carbogazoase, reduce apariţia calculilor renali („pietre la rinichi”).

 

Citește și: