844 vizualizări 24 oct 2017

Totuşi, acest lucru se întâmplă, în cazul adolescenţilor, din cauze explicate ştiinţific şi nu este vina lor că nu reuşesc să se trezească. 

Conexiunile din creierul lor se rup, ritmul cerebral este întrerupt şi centrii nervoşi din creier nu funcţionează. Iar elementul crucial este un ceas biologic „stricat”. 

Ceasul biologic al adolescenţilor este şi el un ceas cu 24 de ore, însă nu este sincronizat cu ziua şi noaptea. Asta înseamnă că adolescenţii nu pot merge la culcare înainte de miezul nopţii şi nu se vor putea trezi decât dimineaţa târziu. 

În cazul tuturor adolescenţilor, secreţia de melatonină (somniferul natural al corpului) nu începe decât în jurul orei 11PM şi continuă până în jurul orei 8 dimineaţa. Acest lucru înseamnă că mare parte dintre adolescenţi nu pot adormi până când nu începe procesul respectiv de secreţie şi găsesc imposibil să se trezească înainte de oprirea acestui proces. 

Acest „obicei” ciudat al melatoninei din corpul adolescenţilor nu intră în normal până în jurul vârstei de 20 de ani. 

Specialiştii explică faptul că această particularitate întâlnită în cazul adolescenţilor intră în conflict direct cu orarul lor de la şcoală, care stipulează un start dis-de-dimineaţă pentru aceştia. Astfel, ei ajung să se confrunte cu lipsa odihnei adecvate. 

Aceasta din urmă poate avea consecinţe serioase asupra adolescenţilor dacă aceştia au parte de mai puţin de opt zile de odihnă pe noapte. Ei pot deveni fumători, alcoolici şi sunt predispuşi consumului de droguri. 

Totodată, din cauza faptului că ei dorm mai puţin de nouă ore pe noapte, această categorie de vârstă este cea mai predispusă dezvoltării depresiei, iar riscul apariţiei acestei afecţiuni creşte alarmant în cazul lor. 

Citește și: