Mădălina CHIŢU
2345 vizualizări 21 apr 2015

Statisticile arată că 60% din români suferă de diferite afecţiuni oftalmologice, incidenţa celor care au probleme cu vederea creşte odată cu înaintarea în vârstă. Medicii contactaţi de Daily Mail au identificat cele mai frecvente afecţiuni oftalmologice întâlnite la persoanele în vârstă.

Glaucomul este o afecţiune a sistemului vizual manifestată sub presiunea exercitată de prezenţa unui lichid intraocular (umoarea apoasă) care hrăneşte cristalinul, corneea şi irisul. Vederea înceţoşată, lăcrimarea excesivă, durerea acută în jurul ochilor, sensibilitatea crescută la lumină, senzaţii puternice de greaţă, înroşirea ochilor, slăbirea vederii, halourile colorate în jurul fasciculelor luminoase, durerile de cap violente, senzaţii de mâncărime la nivelul ochilor sunt simptome ce anunţă apariţia glaucomului.

Neatratată această boală poate duce la pierderea vederii. În aproximativ 80-90% din cazuri, glaucomul se tratează cu ajutorul unor picături. În restul cazurilor este nevoie de intervenţie chirurgicală.

Degenerescenţa maculară reprezintă una dintre cele mai frecvente afecţiuni oftalmologice. În mod obişnuit, cei afectaţi sunt persoane de peste 60 de ani dar forma genetică a degenerescenţei maculare poate afecta şi persoane tinere sau chiar copii (maladia Stargardt).

Degenerescenţa maculară este cauza principală a orbirii cauzată de vârstă. Nu sunt cunoscute cauzele care determină apariţia acestei boli, însă se cunosc o serie de factori de risc implicaţi în apariţia bolii: vârsta de peste 50 de ani, ereditatea, fumatul, femeile înregistrează un risc crescut mai accentuat decât bărbaţii, culoarea deschisă a ochilor, obezitatea, hipertensiunea arterială. Nu există un tratament efectiv care să redea vederea după ce macula a început să degenereze. Degenerescenţa maculară nu afecteză vederea periferică (laterală) şi, de regulă, nu produce orbire totală. Însă poate lua pacienţilor vederea centrală necesară pentru citit sau condus.

Cataracta este o altă boală oftalmologică frecventă în rândul persoanelor în vârstă. Potrivit medicilor, cataracta se manifestă prin apariţia unei pelicule fine opace apărută la nivelul cristalinului, care blochează pasajul fascicolului luminos către retină, cauzând tulburări de vedere. Vârsta înaintată, expunerea excesivă la raze ultraviolete, diabetul zaharat, tratamentul cu corticosteroizi (nr. medicamente antiinflamatoare puternice) sau leziunile oculare reprezintă cei mai frecvenţi factori care duc la apariţia acestei afecţiuni.

Intervenţia chirurgicală este singura metodă folosită în mod curent pentru a trata cataracta. Aceasta constă în îndepărtarea cristalinului (nr. lentila naturală a globului ocular), deteriorat de cataractă. În mod normal cristalinul are rolul de a focaliza fasciculul luminos care trece apoi prin celelalte componente ale ochiului pentru a ajunge la retină, unde se formează imaginea.Cristalinul poate fi înlocuit cu o piesă asemănătoare artificială, numit implant intraocular sau în locul acesteia poate fi folosită o lentilă de contact cu funcţie identică.

Citește și: