Gilda Popa
1113 vizualizări 4 oct 2018

"Dacă este posibil să identifici inflamaţia din arterele coronare, atunci poţi preciza care anume artere... vor cauza infarctul", spune Charalambos Antoniades, profesorul de medicină cardiovasculară la Oxford, citat de cnbc.com.

Specialiştii consideră că inflamarea arterelor reprezintă un semn timpuriu de avertizare pentru circa 30% din cazurile de infarct, consideră cercetătorii.

Cea mai mare parte dintre atacurile de cord sunt cauzate de o placă de grăsime la nivelul arterei, care întrerupe fluxul de sânge. În prezent, tomografia poate indica medicului dacă o arteră a fost deja îngustată din cauza grăsimii.

Cu ajutorul noii tehnologii, pentru care cercetătorii speră să obţină autorizaţiile necesare atât în Statele Unite cât şi în Europa în maxim un an, medicii vor putea prezice care sunt arterele care prezintă semne de inflamaţie şi ar puteabloca fluxul de sânge.  

"Prin această analiză putem determina dacă arterele dumneavoastră sunt inflamate şi se vor îngusta pe parcursul viitorilor cinci ani. Cu această informaţie puteţi să vă luaţi măsurile de prevenţie din timp pentru a evita formarea plăcilor", spune Antoniades.

Bolile coronariene şi accidentele vasculare cerebrale sunt principalele cauze de deces la nivel global. Cercetătorii implicaţi în proiect spun că, după implementarea noii tehnologii pot anticipa atacul de cord pentru cel puţin 20 – 30% dintre persoanele care prezintă acest risc.

O companie care colaborează cu Universitatea Oxford dezvoltă în prezent un serviciu care poate analiza orice tomografie din lume în circa 24 de ore. Cercetarea a fost publicată în revista medicală The Lancet, la sfârşitul lunii august.

 

Citește și: