Maria Bîrnaure
1041 vizualizări 21 mai 2016

Potrivit medicilor dentişti, aproape jumătate din populaţie se confruntă cu problema dinţilor strâmbi şi chiar a maxilarului sau mandibulei mai proeminente ori a danturii inegale. 

„Aproape jumătate din populaţie se confruntă cu problema danturii inestetice, adică a dinţilor strâmbi, înghesuiţi sau a maxilarului ori mandibulei proeminente. O altă problemă a dinţilor este şi dantura inegală. În cazul acestor persoane, riscul de a forma placă bacteriană, precum şi riscul apariţiei cariilor sunt mai mari, din cauză că dinţii sunt fie strâmbi, fie între ei nu există spaţii libere, iar periajul este ineficient. Dinţii drepţi sunt mai uşor de curăţat, desigur”, explică medicul Oana Alexandra Omer, medic dentist specialist ortodonţie.

Iată câteva dintre  afecţiunile care pot apărea din pricina malpoziţiilor dentare:

1. Cariile - Faptul că dinţii nu sunt dispuşi corepunzător, împiedică realizarea unei igiene orale optime care să ne ajute să evităm cariile şi gingivita. 

„Peste 50% dintre pacienţii trataţi prezintă grave probleme în ceea ce priveşte cariile şi afecţiunile gingiei. Explicaţia vine din imposibilitatea de a avea o igienă dentară corectă în cazul malpoziţiei dinţilor”, completează Dr. Oana Alexandra Omer.

2. Paradontoza - Este boala care poate conduce la pierderea totală a danturii. Aceasta este una dintre cele mai răspândite afecţiuni ale cavităţii bucale, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Paradontoza se manifestă, cel mai adesea în jurul vârstelor de 10-20 de ani, însă se poate instala şi la vârste mai înaintate, 35-40 de ani. Din punct de vedere statistic, trei sferturi din populaţia lumii suferă de paradontoză. 

Chiar dacă paradontoza este, în mare parte din cazuri, o boală ereditară, poziţia greşită a dinţilor cauzează gingivita, care este un prim pas în instalarea unei boli paradontale. Dacă pacienţii nu acţionează, ei pot ajunge chiar la pierderea totală a dinţilor. 

3. Acumularea de tartru - Tartrul încarcă dinţii din cauza expusă mai sus, şi anume lipsa igienei corecte din pricina malpoziţiei. 

4. Dureri de cap şi probleme digestive - Legătura dintre dantură şi durerile de cap se produce atunci când muşcăturile sunt inegale. Faptul că dinţii nu clacă aşa cum ar trebui unii peste alţii suprasolicită muşchii şi articulaţiile mandibulei, conducând la apariţia durerilor de cap. 

De asemenea, din pricina muşcăturii inegale, apare şi problema masticaţiei deficitare care conduce la probleme digestive. 

Aceste lucruri se pot rezolva, potrivit specialiştilor, cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generaţie în materie de probleme dentare. Aparatul dentar este cea mai la îndemână soluţie pentru cei care vor să scape de problema danturii inestetice. 
 

Citește și: