Paula Rotaru
453 vizualizări 16 dec 2018

Fără doar şi poate, bradul natural este preferatul românilor datorită mirosului său inconfundabil, însă nici cel artificial nu se lasă mai prejos. Cel artificial începe să câştige teren, iar asta se întâmplă datorită aspectului său „mai plin”, dar şi a preţului mai accesibil.

Înainte să ieşi la cumpărturi, iată câteva lucruri interesante despre bradul de Crăciun, pe care ar fi bine să le iei în calcul.

Brad natural versus artificial

Ştim că iubiţi natura, aşa că decizia de a vă cumpăra un brad natural este adesea umbrită de efectele pe care le are defrişarea excesivă asupra planetei. Dar în ultimii ani acest lucru nu mai este un motiv de îngrijorare, deoarece brazii de Crăciun naturali sunt crescuţi în pepiniere speciale, nu în păduri, iar legea nu mai permite comercializarea brazilor naturali decât în anumite condiţii. Aşadar, dacă vreţi să împodobiţi un brad natural anul acesta şi să nu aveţi mustrări de conştiinţă, asiguraţi-vă că îl cumpăraţi de la producători autorizaţi.

Bradul natural – avantaje şi dezavantaje

Odată lămurit acest aspect, să trecem şi la subiectul zilei, respectiv avantajele bradului natural. Pe lângă mirosul specific, bradul prezintă şi anumite virtuţi terapeutice, datorită uleiurilor esenţiale conţinute. Picnogenolul, substanţa extrasă din scoarţa de pin, molid sau brad, are numeroase efecte benefice pentru sănătate, demonstrate prin studii ştiinţifice.

Această substanţă are potenţial curativ pentru multe afecţiuni, unele chiar grave, cum ar fi infertilitatea, tromboza sau chiar demenţa. Cercetările din ultimii ani arată că uleiurile esenţiale care includ în compoziţie picnogenolul cu rol antioxidant pot ameliora inflamaţiile din organism şi au efecte pozitive şi asupra stării psihice.

Despre antioxidanţi probabil ştii deja că au un rol foarte important în prevenirea stresului oxidativ, adică procesul de deteriorare celulară ca urmare a expunerii la factorii de mediu, precum poluarea sau radiaţiile solare, care duc la declanşarea bolilor de inimă, cancer sau boala Alzheimer.

Cercetări publicate în revista medicală Integrative Medicine arată că picnogenolul ar putea reduce riscul de formare a plăcilor de amiloid pe vasele de sânge, principala cauză a bolilor cardiovasculare, între care infarctul, accidentul vascular sau tromboza venoasă.

Citeşte continuarea pe CSID!

Foto: Hepta

Citește și: