Departamentul Corespondenţi
2626 vizualizări 23 ian 2019

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt a prelevat probe de ouă şi teste de sanitaţie, pentru analize, de la o fermă care aparţine aceleiaşi societăţi din judeţul Teleorman la care s-a depistat prezenţa fipronilului în ouă.

Concentraţiile de Fipronil detectate în probele analizate au fost între 0,02 şi 0,07 mg/kg (limita maximă admisă este 0,005 mg/kg).

La sediul unităţii, sunt sechestrate 304.230 de ouă, care vor fi trimise, conform procedurilor, către unităţi autorizate de neutralizare, unde vor fi distruse.

Din datele anchetei a reieşit că 285.570 de ouă (producţia din perioada 15 - 18 ianuarie) au fost comercializate în următoarele judeţe: Olt, Dolj, Argeş, Vâlcea şi municipiul Bucureşti.

În timpul anchetei desfăşurate de inspectorii DSVSA Olt, au fost identificate şi neconformităţi cu privire la etichetarea ouălor şi asigurarea trasabilităţii produselor, obţinute începând cu data 4 ianuarie, respectiv, 569.490 de ouă.

Ouă contaminate cu fipronil, la o fermă avicolă din judeţul Olt

Din acest motiv, inspectorii sanitari veterinari au dispus măsura retragerii preventive de la comercializare a tuturor loturilor de ouă, începând cu data de 4 ianuarie pâna în 18 ianuarie 2019 inclusiv (distribuite către judeţele Olt, Dolj, Argeş, Vâlcea, Ilfov şi municipiul Bucureşti).

Până în prezent, au fost retrase de la comercializare 64.959 de ouă, din care 63.330 bucaţi au fost trimise către neutralizare.

DSVSA Dolj a obţinut o ordonanţă de interzicerea a activităţii fermei, care a fost emandată cu 12.000 lei. Ancheta DSVSA Olt este în desfăşurare, pentru identificarea sursei de contaminare.

Fipronilul este un ingredient obişnuit în produsele veterinare, fiind folosit pentru eliminarea puricilor, păduchilor şi căpuşelor la animale, însă este interzisă folosirea acestuia în cazul animalelor destinate consumului uman.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii clasifică fipronilul printre substanţele chimice cu ''grad de pericol moderat'' la om, pornind de la testele pe animale. Nu are un efect cancerigen dovedit, dar în doze mari, poate provoca tulburări neurologice şi vărsături, în special în caz de ingestie voluntară (tentativă de suicid).

”Se apreciază că riscul de otrăvire este foarte mic, chiar nul, având în vedere concentraţiile găsite în ouăle contaminate (mai mici de 1,2 mg/kg). Experţii consideră că nu există nici un risc pentru consumatori, dacă o persoană cu o greutate de 60 kg, consumă opt ouă cu cea mai mare concentraţie de fipronil detectată până acum (1,2 mg), într-o zi,” arată DSVSA Olt.

Pe 9 ianuarie, peste 4 milioane de ouă contaminate cu fipronil au fost găsite într-o fermă din localitatea Drăgăneşti Vlaşca, judeţul Teleorman.

Foto: Hepta

Citește și: