Laura Petrescu
1084 vizualizări 15 feb 2019

Tânărul din Prahova spune că, la o clinică privată din Vălenii de Munte, un medic fals i-a făcut lucrări şi este hotărât să depună plângere penală.

„Urmează astăzi (vineri n.r.) cu avocatul să formulăm o plângere penală pentru înşelăciune, în primul rând. El efectiv a participat cu celălalt medic la toată lucrarea făcută, a pus coroniţe, a lucrat pe canal. Punea mâna, nu doar asista. Unui alt vecin i-a făcut toată lucrarea, i-a făcut implant şi a atins un nerv. Şi sunt şi alţii. El de 6 - 7 ani face pe doctorul. În spatele altor medici. Lucrează ca orice alt medic, are clientela lui”, a declarat bărbatul pentru MEDIAFAX.

Pacientul spune că a avut ceva bănuieli şi a căutat pe Internet.

„Am intrat la bănuieli după ce am văzut că nu este afişată diploma lui la intrare, era doar a celuilalt medic. Am intrat pe site la Colegiul Dentiştilor şi nu l-am găsit. În ultimii şase ani acest domn a făcut avere. Figurează pe un site din Republica Moldova drept tehnician”, a precizat tânărul.

Reprezentanţii Poliţiei Prahova au declarat, pentru MEDIAFAX, că s-a luat legătura cu Parchetul de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte şi se fac verificări pentru exercitarea fără drept a unui profesii.

La rândul său, George Paul Prajea, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte, a declarat că iniţal orice dosar se deschide in rem, adică asupra faptei, ulterior în urma cercetărilor fiind cercetată şi vreo persoană.

Numărul impostorilor camuflaţi în sistemul medical românesc depăşeşte imaginaţia. Zilnic, apar noi dezvăluiri despre oameni fără diplome, parafe sau studii de specialitate, a căror incompetenţă pune în pericol vieţile pacienţilor.

Zidarul-Dentist din Ilfov

Cazul parcagiului italian cu opt clase care îşi făcea reclamă de mare chirurg estetician pe Facebook şi opera de luni de zile în două clinici din Bucureşti a deschis Cutia Pandorei. Un zidar de 50 de ani, tot doar cu 8 clase absolvite, este dentistul comunei Gruiu, judeţul Ilfov. Surprinzător, se pare că ar avea ”mână uşoară”, deoarece localnicii se declară mulţumiţi de felul în care le scoate măselele cariate. Poliţia însă i-a deschis dosar penal, după ce Colegiul Medicilor Dentişti a confirmat că nu are dreptul de a profesa.

Bărbatul, în vârstă de 50 de ani, este de meserie zidar şi - la fel ca în cazul parcagiului italian care făcea operaţii estetice în Bucureşti - nu are decât opt clase. Căsătorit cu un medic stomatolog, Costel Sandu a tras cu ochiul la ce face soţia şi s-a apucat să-şi trateze vecinii. Deşi ştiu că nu-i dentist, pacienţii s-au declarat mulţumiţi de serviciile prestate şi chiar l-au lăudat că, la vârsta lui, s-ar fi apucat să facă un curs de asistent medical. 

Diploma falsului medic de la Spitalul Ilfov, fabricată din cea a unui absolvent de jurnalistică

După 10 ani în care s-au făcut că nu observă falsurile evidente din actele în baza cărora o femeie lucra ca ”medic voluntar” la Spitalul de Urgenţă Ilfov, odată cu declanşarea scandalului pornit de la parcagiul italian care opera fără probleme în clinici de chirurgie estetică din Bucureşti, s-au trezit şi autorităţile. Desigur, toţi se spală pe mâini şi pasează responsabilitatea spre altcineva.

”Am în faţă contractul de voluntariat încheiat de doamna Bîrsan cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Ilfov, în 12 martie 2018, contract semnat de un consilier juridic care probabil nu ştia că în 2014, 24 iunie, a fost aprobată o lege, 78, care reglementează activitatea de voluntariat în România,” declară ministrul Sănătăţii Sorina Pintea. ”Am declarat public că, în sistemul public de sănătate, nu pot fi angajaţi medici falşi. Îmi susţin această afirmaţie, bazată pe ordinul 869/2015, care prevede ca la înscrierea pentru concurs, un medic trebuie să facă o cerere, să depună o copie certificată după diploma de licenţă, o copie a certificatului de membru a organizaţiei profesioanle cu viza în curs, o dovadă că nu a fost sancţionat, în profesia efectuată, un cazier judiciar, un certificat medical, o copie a actului de identitate.”

După ce jurnaliştii au descoperit că Raluca Bîrsan lucra ilegal de 10 ani ca medic voluntar la Spitalul de Urgenţă Ilfov, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au făcut plângere penală la parchet. ”Cred că este obligatoriu să cunoaştem adevărul şi de aceea, având un membru în Consiliul de administraţie a spitalului, care nu a fost invitat de vreo 6 luni la şedinţă, vom convoca o şedinţă de urgentă pentru a ni se preciza exact care au fost termenii întocmirii ilegal a unui contract de voluntariat,” reacţionează acum ministrul Sănătăţii.

Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti anunţă că voluntara de la Spitalul Ilfov nu figurează în evidenţele sale la studiile curriculare de licenţă sau master. De asemenea, nu a eliberat niciodată o diplomă de licenţă pe numele Raluca Daniela Bîrsan.

Verificând numărul şi seria documentului, reprezentanţii Universităţii ”Lucian Blaga” din Sibiu au descoperit că diploma depusă de femeie la spital a fost falsificată prin modificarea unui act original emis de instituţie, pentru un absolvent care a terminat... jurnalistica.

”Diploma este emisă de noi,” anunţă Teodor Boantă, purtător de cuvânt al ULBS. ”Tânărul şi-a dat licenţa la noi şi şi-a ridicat diploma personal."

Anchetatorii urmează să stabilească cine a falsificat documentul, emis pe numele lui Constantin Alin Barbu şi care este implicarea absolventului în această poveste. Pe originalul, emis în 2008, au fost modificate data emiterii (2012, în loc de 2008), durata studiile (6 ani, în loc de 4 ani), poza şi datele personale. Doar seria şi numărul au rămas cele originale.

 

 

 

Citește și: