Departamentul Life
1753 vizualizări 5 mar 2019

Astenia este o afecţiune care apare de obicei odată cu modificarea sezonului. Este o tulburare care durează o perioadă de timp variată, de-a lungul căreia ne simţim obosiţi, chiar dacă nu depunem prea mult efort. 

Corpul nostru se adaptează la vreme rece, iar când vine primăvara, modificările care apar în mediu ne pot afecta. De asemenea, organismul se adaptează cu greu la lumină, sistemul imunitar este mai sensibil, carenţele de vitamine şi minerale se resimt. De aceea, în acest nou anotimp, majoritatea este predispusă la viroze respiratorii.

„Trecerea bruscă de la temperaturi sub 0 grade la temperaturi de peste 10 grade ne solicită organismul, acesta fiind nevoit să se adapteze rapid la schimbările meteo. De aceea, corpul trebuie să îşi ia necesarul de nutrienţi şi vitamine dintr-o alimentaţie echilibrată. De asemenea, sportul şi odihna corespunzătoare nu trebuie neglijate pentru a trece cu succes peste aceste provocări”, scrie CSID

Simptomele asteniei:

tristeţe fără un motiv aparent

tendinţa de a te supăra mai uşor

lipsa poftei de mâncare

hipotensiune arterială

sentimente regulate sau constante de apatie

dureri de cap

nivel redus de energie şi slăbiciune musculară, epuizare sau, în unele cazuri, pierderea părului

O alimentaţie sănătoasă ne ajută să combatem astenia 

În general, o alimentaţie bogată în nutrienţi naturali ne poate ajuta să avem mai multă energie fizică şi o stare mai bună din punct de vedere psiho-emoţional.

 “Este indicat ca la începutul primăverii să adoptăm un regim bazat pe alimente cu un conţinut bogat în vitaminele A, C şi vitamine din grupa B, care pot combate simptomele asteniei , ne redau echilibrul şi ne dau o stare de bine”, precizează nutriţionistul Florin Ioan Bălănică pentru CSID

Alimentele la care nu trebuie să renunţăm în acest sezon

Verdeţurile de sezon (spanac, leurdă, lobodă, urzici, salată verde) care combat stările de nervozitate, senzaţia de ameţeală şi de slăbiciune în întregul corp. Conţin fier de care organismul are mare nevoie acum şi pot fi consumate la orice masă principală, în salate sau diverse preparate.

Pentru a combate stresul cauzat de astenie un rol important îl au condimentele: rozmarin, turmeric, busuioc

Seminţele de dovleac aduc un aport de energie şi pot fi servite la gustarea de dimineaţă.

Nucile sunt bogate în acizi graşi Omega 3, conţin grăsimi sănătoase pentru organism şi pot contracara starea de oboseală. Ba mai mult, ameliorează simptomele de depresie uşoară.

Ciocolata neagră conţine polifenoli care încurajează producţia de serotonină din creier, substanţe chimice care îmbunătăţesc starea de spirit şi reduc starea de oboseală.

Mai multe detalii despre astenia de primăvară pe CSID

 

Citește și: