Andrei Vacaru
192 vizualizări 16 apr 2019

Rujeola, o boală contagioasă, poate fi prevenită prin intermediul unui vaccin care se administrează în două doze, însă OMS a avertizat în ultimele luni că rata vaccinării a scăzut alarmant de mult la nivel global. „Datele preliminare arată că numărul de cazuri a crescut cu 300% în primele trei luni ale lui 2019 faţă de aceeaşi perioadă din 2018. Acesta este al treilea an consecutiv în care înregistrăm creşteri”, arată instituţia într-un comunicat.

„Chiar dacă datele sunt provizorii, ele indică un trend. Multe ţări se confruntă cu epidemii de rujeolă, iar toate regiunile lumii înregistrează din ce în ce mai multe cazuri”, potrivit aceleiaşi surse.

OMS atrage atenţia că doar unul din zece cazuri de rujeolă se raportează la nivel mondial, ceea ce înseamnă că numărul total al îmbolnăvirilor ar putea fi mult mai mare.

„Creşteri ale numărului de cazuri s-au înregistrat şi în ţări cu rate ridicate ale vaccinării, cum ar fi Statele Unite”, mai arată OMS.

Organizaţia avertizează că zona cea mai afectată de această creştere este Africa. Acest continent a înregistrat o creştere de 700% a numărului de cazuri de rujeolă faţă de anul trecut, în special din cauza ratei scăzute a vaccinării.

Citește și: