Raluca Lazaroi
583 vizualizări 25 feb 2019

Peste 450 de bistriţeni s-au prezentat, luni, la Policlinica Spitalului de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, pentru a se programa la analize gratuite, după ce laboratoarele private au epuizat fondurile pe care le aveau alocate, iar fără bugetul aprobat nu mai fac programări pentru că nu ştiu câţi bani vor primi.

În medie, se fac doar 30 – 40 de programări pe zi, dar numărul pacienţilor care au mers, astăzi, la policlinică este de zece ori mai mare decât în mod obişnuit.

„La laboratorul de analize medicale din cadrul policlinicii ne-am confruntat astăzi cu o situaţie fără precedent. De 19 ani de când lucrez eu în spital nu am mai avut o astfel de situaţie: la primele ore un număr de aproximativ 400 de pacienţi aşteptau să îşi facă programare la analize medicale la laborator. Problema este strict legată de apariţia bugetului pentru anul 2019. Având în vedere faptul că preşedintele nu a promulgat bugetul de stat, Casa de Asigurări de Sănătate a judeţului Bistriţa-Năsăud nu a putut repartiza sume către laboratoarele private şi din această cauză laboratoarele private de analize medicale din oraş nu au putut face programări pentru pacienţi. Toţi aceşti pacienţi s-au îndreptat către Policlinica Bistriţa”, a declarat managerul Spitalului de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, Gabriel Lazany.Conducerea Policlinicii susţine că deşi au existat nemulţumiri legate de timpii de aşteptare, pacienţii au fost programaţi, o parte fiind trecuţi şi pe o listă de aşteptare, urmând să fie chemaţi la analize dacă nu va fi epuizat bugetul alocat.

La rândul lor, reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate spun că cel mai probabil anul acesta, întrucât s-a pelungit aprobarea bugetului, oamenii au intrat în panică şi au apelat la policlinică pentru a nu rămâne fără analize medicale gratuite.

„Laboratoarele fac de obicei programările de pe o lună pe alta, dar neştiind ce fonduri primesc în luna martie nu fac programări în luna februarie pentru că atâta timp cât nu avem bugetul aprobat şi împărţit pe toate laboratoarele, nu ştiu ce fonduri vor avea. (...) Legea finanţelor publice spune că, până se aprobă bugetul anual pe ţară, instituţiile publice pot funcţiona pe un buget de 1/12 din cel al anului precedent, o medie”, a declarat, pentru corespondentul Mediafax, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud, Camelia Ilişuan.

Foto: Hepta

Citește și: