Maria Bîrnaure
14683 vizualizări 28 nov 2017

Aceste statistici negre apar, în primul rând, din cauza lipsei de informare a pacientului român. Simptomele cancerului pulmonar sunt greşit interpretate de pacienţi, iar cancerul pulmonar este depistat mai degrabă în stadii avansate pentru că semnele acestuia nu sunt considerate atât de grave încât să impună vizita la medicul specialist. Principalele simptome sunt: tusea (cronică sau, în stadiu avansat, cu sânge), respiraţia îngreunată, dureri în piept sau de oase (ce pot fi confundate cu simptomele unei răceli) şi infecţiile pulmonare sau bronşitele ce reapar frecvent. Şi la nivel mondial, cancerul pulmonar este cel mai frecvent diagnosticat tip de neoplazie. 

„Atât terapiile inovatoare, cât şi tratamentele personalizate, ce au la bază medicamentaţia clasică, ne pot ajuta acum să ţinem cancerul pulmonar sub control. Însă acest lucru nu este valabil decât pentru cazurile în care boala este depistată în stadiu incipient. De aceea, insist ca pacienţii să se prezinte la medic nu doar atunci când apare o schimbare în starea lor de sănătate, oricât de mică, ci şi la consultaţii periodice. O vizită la medic le poate salva viaţa.”, spune Florin Mihălţan, medic pneumolog.

Din 2012 până în prezent, numărul deceselor cauzate de cancer a crescut cu aproximativ 3.000 de persoane pe an, în condiţiile în care o treime dintre cancere pot fi prevenite. Cu toate acestea, România a ajuns în situaţia în care jumătate dintre cancere au ajuns să fie mortale, fiind depistate mult prea târziu, când medicina nu mai are ce să facă, iar mortalitatea prin tumori este a doua cea mai frecventă cauză de deces în ţara noastră. 

Românii, reticenţi în ceea ce priveşte vizita anuală la medic: „Eu nu m-am dus la doctor 25 de ani”

Problemele de care se loveşte îngrijirea oncologică din România şi sistemul de sănătate în general, semnalate atât de medici, cât şi de cei aflaţi în organismele de conducere a statului şi se ocupă de situaţia din sănătate, pornesc, în primul rând, de la bugetul extrem de mic de care beneficiază sănătatea. Apoi, vorbim despre lipsa unei legi a prevenţiei, alături de mentalitatea românilor, care merg pe ideea că nu li se poate întâmpla lor şi nu îşi fac controale regulate. Avem, în România, o lipsă acută a educaţiei pentru sănătate, care nu a beneficiat de atenţia cuvenită şi nu a fost introdusă în şcoli, deşi a existat o propunere în acest sens.

Laszlo Attila, senator membru al Comisiei pentru Sănătate Publică, recunoaşte că România a ajuns în situaţia în care planurile de prevenţie zac în sertare, în condiţiile în care 40.000 - 50.000 de decese cu cauză oncologică ar putea fi evitate în fiecare an. 

Totuşi, dincolo de problemele legislative, stă mentalitatea românilor, care consideră că nu este nevoie să meargă la medic decât atunci când au, într-adevăr, o problemă.

„Eu nu m-am dus la doctor 25 de ani, până când un coleg de serviciu mi-a spus că am devenit recalcitrant, că nu mă mai mulţumeşte nimic şi să merg să fac nişte analize. Am mers la Institutul Nasta, acolo unde lucra soţia lui. Mi se face pielea de găină când vorbesc”, spune Petre, supravieţuitor al cancerului pulmonar, prezent la conferinţa #cancerulpulmonarNUaşteaptă. 

El se numără printre cei care au ajuns la timp la medic, şi totuşi mărturiseşte că a trecut prin clipe de coşmar. 

„A fost un coşmar şi trăiesc şi acum un coşmar. Ziua în care mi-a căzut părul... aveam părul lung şi în clipa în care mi-a căzut, m-am văzut mort”, îşi aminteşte bărbatul.

De asemenea, Petre vorbeşte despre importanţa factorului psihic în lupta unui pacient cu cancerul, despre susţinerea venită din partea familiei şi a medicilor, ca fiind o piatră de temelie în reuşita bolnavului în lupta cu această maladie. 

„Important este şi factorul psihic. Dacă nu ai lângă tine oameni care să te susţină, dacă familia nu e aproape, dacă medicii nu ştiu să vorbească cu tine, cazi şi nu mai ieşi de acolo. Acela e sfârşitul”, mărturiseşte Petre.

„Să prevenim! Să mergem la doctor măcar o dată pe an! Dacă e ceva în neregulă, tot vede ceva medicul...”, este sfatul acestuia pentru toţi oamenii, indiferent de vârstă.

Medicii trag un semnal de alarmă asupra sistemului sanitar

În România, accesul la tratament este anevoios, astfel că pacientul ajunge să nu se mai lupte doar cu boala, ci trebuie să lupte şi cu sistemul. De multe ori, pacienţii nu au şansa la tratament şi de aceea mor. Cu toate că au fost introduse molecule noi pentru tratamentul bolnavilor de cancer, progresele sunt departe de a fi făcute pe deplin. 

Fumatul este responsabil pentru 8 din 10 cazuri de cancer, însă cancerul se face şi la un exfumător, iar cea de-a doua cauză a apariţiei acestei maladii este poluarea. Medicul pneumolog Florin Mihălţan a explicat, în cadrul conferinţei #CancerulpulmonarNUaşteaptă, că unul dintre paşii pozitivi care s-au făcut este adoptarea legii antifumat, însă România are în continuare probleme cu poluarea, Bucureştiul fiind a doua cea mai poluată capitală din Uniunea Europeană. 

O altă problemă acută semnalată de Florin Mihălţan este aceea a scăderii numărului de pneumologi din România. „25% dintre pneumologi se vor pensiona în următorii cinci ani şi din această cauză, scade şi calitatea serviciului oferit pacientului. Totodată, şi numărul oncologilor este într-o scădere dramatică. 

Punctul de vedere este susţinut şi de medicul oncolog Daniela Vasile, care mărturiseşte că specialiştii în diagnosticarea şi tratarea cancerului sunt supraaglomeraţi, lucrează sub presiune, iar timpul a devenit cea mai mare problemă a acestora atunci când trebuie să gestioneze toate cazurile care îi ajung în atenţie zi de zi. 

De asemenea, oamenii ajung să plătească bani grei pe tratamente, în condiţiile în care ar putea să fie incluşi într-un studiu clinic. Acest lucru este, însă, tot mai rar, din cauza faptului că acest tip de studii au fost contestate aspru, afirmându-se în numeroase rânduri că pacienţii români au ajuns să fie cobai, după cum explică medicul Mihălţan. 

Cătălin Costovici, medic primar oncolog, trage un alt semnal de alarmă, explicând că în România nu se face medicină preventivă în privinţa cancerului pulmonar, cu toate că, aşa sum aminteam mai sus, acesta este principala formă de cancer care conduce la deces în ţara noastră. Medicul admite că s-au întâmplat lucruri bune în zona de tratament, însă prevenţia şi educaţia sanitară sunt la pământ. „Tot lanţul este bolnav, de la prevenţie la diagnosticare”, explică oncologul. 

Medicii atrag atenţia, de asemenea, asupra imunoterapiei, spunând că această nouă tehnică de tratament al cancerului este una binevenită, însă explicând că nu toate cancerele pot fi tratate cu imunoterapie şi că aceasta este o tehnică extrem de scumpă. Tratamentul pentru un bolnav de cancer care alege calea imunoterapiei fiind de 7.000 - 10.000 de euro pe lună. 

Mituri despre cancerul pulmonar

1. Nu numai oamenii care fumează pot face cancer. 

Adevărat: Într-adevăr, fumatul este unul dintre cei mai importanţi factori de risc pentru cancerul pulmonar. Însă nu este singurul. Cel puţin la fel de expuşi acestei boli sunt şi oamenii care lucrează în medii cu risc mare, care sunt expuşi, de exemplu, la substanţe precum azbest sau radon. 

2. Efectele negative ale fumatului, cele care duc la dezvoltarea cancerului pulmonar, nu pot fi remediate. 

Fals: Specialiştii au descoperit că renunţarea la fumat are beneficii importante: 

- 2, 3 luni după ultima ţigară, circulaţia sângelui şi funcţionarea plămânilor încep să arate deja primele semne de îmbunătăţire

- în primele nouă luni de la ultima ţigară tusea fumătorului dispare

- la 10 ani de la ultima ţigară, riscul de deces din cauza cancerului pulmonar este de două ori mai mic decât cel al unui fumător

3. Cancerul pulmonar afectează doar plămânii:

Fals: Cancerul pumonar se poate extinde în tot corpul - proces ce se numeşte metastază. De cele mai multe ori, tumorile ajung în creier, afectându-i pacientului funcţiile vitale, cum ar fi vederea. 

4. Odată ce s-a răspândit în organism, cancerul pulmonar nu mai poate fi tratat.

Fals: Într-adevăr, odată ce s-a răspândit în tot organismul, cancerul este mai dificil de tratat. Însă acum, cu ajutorul terapiilor inovative, boala poate fi tratată chiar dacă s-a răspândit şi în alte organe. 

5. Cancerul pulmonar provoacă cele mai multe decese dintre toate cancerele.

Adevărat: Cancerul pulmonar provoacă cele mai multe decese dintre toate cancerele deoarece este o boală agresivă, ce avansează cu rapiditate şi este depistat mai ales în stadii avansate, inoperabile. 

(Asociaţia internaţională de studiu al cancerului şi Societatea americană de cancer, potrivit Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România)

Citește și: