Mădălina CHIŢU
11666 vizualizări 11 mai 2015

Reprezentanţii Societăţii Române de Cardiologie afirmă că incindenţa bolilor cardiovasculare a crescut foarte mult în ultimii 10-15 ani. Aceştia se plâng de faptul că, în prezent, nu există un program naţional de prevenţie a acestor afecţiuni severe.

”Insuficienţa cardiacă e o boală foarte severă care omoară foarte mulţi oameni. De 10-15 ani e mai severă decât foarte multe forme de cancer. Nu există practic o percepţie a populaţiei generale legată de severitatea insuficienţei cardiace. Insuficienţa cardiacă este ceva foarte comun. Nu înţeleg că trebuie să se prezinte repede la doctor”, spune dr. Ovidiu Chioncel, medic primar la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C.C. Iliescu.

Potrivit preşedintelui Societăţii Române de Cardiologie, dr. Gabriel Tatu Chiţoiu, principalele cauze care conduc la bolile cardiovasculare sunt hipertensiunea arterială, fumatul, lipsa de mâncare, sedentarismul sau obezitatea.

Pe de altă parte, „în alte ţări, Danemarca sau Franţa, mortalitatea prin boli cardiovasculare a scăzut sub nivelul de mortalitate prin cancer, care este undeva la 30-35%. Deci au fost făcute progrese foarte mari în ţările care au înţeles că o naţiune este puternică dacă este sănătoasă şi bine educată”, spune dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu.

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel global. Ultimele date oficiale arată că într-un an 17,3 milioane de persoane au murit de boli de inimă, 80% din numărul persoanelor provenind din ţări în curs de dezvoltare, aşa cum este şi cazul României. Ţara noastră ocupă locul trei în lume la acest capitol. Statisticile arată că, la fiecare 30 de minute, un român moare de infarct. Pe primul loc la numărul de decese provocate de o boală cardiovasculară se află Rusia, urmată de Bulgaria. După România,  clasamentul este continuat de Ungaria şi Argentina. La polul opus se află Franţa, Australia, Elveţia, Japonia şi Israel, scrie Health Line.com.

Situaţia se va înrăutăţi în următorii ani. Potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în anul 2030 peste 20,3 milioane de persoane vor muri de o boală cardiovasculară.

”Fumatul reprezintă principalul factor care duce la creşterea numărului de pacienţi diagnosticaţi cu o boală cardiacă. Colesterolul joacă şi el un rol important în apariţia acestor afecţiuni. Dacă numărul de ţigări fumate s-ar reduce, atunci şi numărul bolnavilor ar scădea considerabil”, punctează prof. dr. Leonida Gherasim, medic cardiolog şi profesor universitar la Facultatea de Medicină din Bucureşti.

Citește și: