Ionela SAMOILĂ
6911 vizualizări 2 aug 2012

BOALA CELIACĂ sau INTOLERANŢA LA GLUTEN este afecţiunea de care suferă 1,8 milioane de americani, dintre care 1,4 milioane nu ştiu că au acecastă boala, se arată într-un studiu citat de Live Science.

Cifrele confirmă suspiciunile potrivit cărora un număr mare de bolnavi nu ştiu că suferă de INTOLERANŢĂ LA GLUTEN sau ENTEROPATIE GLUTENICĂ, o afecţiune declanşată de incapacitatea organismului de a digera glutenul – o proteină vegetală care se găseşte în cereale precum grâul, orzul sau secara.

“Este dovada clară că boala este foarte comună în Statele Unite. Dacă doar una din şase persoane bolnave este diagnosticată, atunci înseamnă că nu stăm foarte bine la acest capitol”, a explicat Joseph Murray, gastroenterolog la clinica Mayo şi coordonatorul studiului.

Totuşi, 1,6 milioane de americani urmează o dietă aglutenică, deşi nu au fost diagnosticaţi cu boala celiacă, se mai arată în studiul citat.

“Există o grămadă de oameni care urmează un regim alimentar fără gluten, deşi nu ştiu de ce au nevoie de asta. Este important să existe un diagnostic şi un examen medical înainte de a începe un regim drastic”, explicat Murray.

Cifrele au fost publicate în Jurnalul American de gastroenterologie, pe 31 iulie. Studiul a fost realizat pe baza probelor de sânge prelevate de la 7.798 de persoane cu vârste de peste şase ani, între 2009 şi 2010. 35 dintre ei aveau BOALA CELIACĂ, dar doar şase ştiau acest lucru.

Patologia prezintă simptome precum balonare abdominală, diaree, scaune lichide şi deschise la culoare, scăderea în greutate, vărsături. Boala celiacă nu poate fi prevenită, dar simptomele ei pot fi atenuate, fără a exista un tratament care să ajute la eliminarea definitivă a intoleranţei alimentare.

Totuşi, studiile realizate în anii anteriori au arătat că stilul de viaţă poate fi un factor declanşator al bolii. Enteropatia glutenică apare în copilărie, dar simptomele ei pot rămâne nedetectate timp de ani de zile.

INTOLERANŢĂ LA GLUTEN sau ENTEROPATIE GLUTENICĂ poate produce, pe termen lung, probleme precum boli de oase (pe fondul lipsei de absorbţie a calciului), infertilitate şi amenoree (lipsa menstruaţiei la femei), pubertate întârziată, infecţii respiratorii, tulburări de memorie şi concentrare, iritabilitate, depresie.

BOALA CELIACĂ sau INTOLERANŢA LA GLUTEN produce leziuni grave la nivelul intestinului subţire, care afectează absorbţia normală a grăsimilor, a fierului şi a calciului.

Citește și: