1777 vizualizări 21 sep 2017

Alison a început să simtă dureri la nivelul muşchilor şi articulaţiilor pe când avea 25 de ani. Medicii i-au scos vezica biliară, însă situaţia ei nu s-a îmbunătăţit. Ulterior, ea a fost diagnosticată cu fibromialgie, o afecţiune extrem de răspândită, care afectează sistemul muscular şi cel osos. 

La patru ani de la diagnosticul primit, Alison a învăţat să trăiască simţindu-se obosită tot timpul şi având dureri constante. 

„Când primeşti diagnosticul, crezi că trebuie să existe ceva care poate fi făcut. Din păcate, nu există nicio cură. Literalmente, se răspândeşte în corpul meu şi nu o pot controla. Sunt depăşită”, mărturiseşte tânăra. 

Fibromialgia face ca muşchii să pară extrem de obosiţi, contractându-se şi dând senzaţia că ard.  

Totodată, aşa cum povesteşte şi Alison, această boală afectează şi memoria, pacienţilor fiindu-le foarte greu să îşi amintească nume, direcţii şi făcându-i confuzi tot timpul. 

Singura şansă pe care o au cei diagnosticaţi cu fibromialgie este să înveţe să trăiască cu durerea, fiind pregătiţi mental pentru acest lucru. 

„Totul ţine de managerierea durerii, de a face durerea mai puţin importantă, astfel încât să ai o viaţă împlinită”, mărturiseşte tânăra. 

În ceea ce priveşte problemele legate de memorie, Alison spune că o soluţie pe care ea însăşi o aplică este aceea de a face liste, astfel încât să citească şi să vadă exact ce are de făcut, fără a fi nevoie să ţină minte totul. 

Citește și: