Roxana Rosu
290 vizualizări 22 apr 2019

Medicul a declarat că acest tip de cancer este fatal atunci când este descoperit tardiv. El a precizat că, doar în România, anual, peste 2.000 de femei mor din cauza cancerului de col uterin. „Este un cancer îngrozitor, cu finalitate absolută spre mortalitate, descoperit în stadii tardive. Sunt peste 2.000 de femei care, an de an, în România mor de cancer de col”, a mai spus Radu Vlădăreanu.

Doctorul a precizat că, în scopul prevenţiei, esenţială înainte de toate este vaccinarea şi testarea HPV. Tot el a spus şi că cea mai mare incidenţă a cancerului de col se înregistrează în rândul femeilor care nu şi-au făcut testarea în ultimii ani. „Avem în prezent vaccinarea ca metodă de prevenţie şi testarea HPV, poate mai mult decât Papa Nicolaul care rămâne o metodă cu rată de sensibilitate destul de scăzută. (..) Cele care vin cu cancer de col sunt femei care nu-şi fac testarea în ultimii ani. Când avem această testare făcută anual, bianual, la trei ani, tot e ceva şi diferenţa este mare, la fel şi şansa la viaţă”, spune Radu Vlădăreanu.

Şeful Clinicii de Obstetrică- Ginecologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Elias a declarat în acelaşi context că vaccinul folosit în prevenirea cancerului de col este prea puţin folosit, iar asta în mod paradoxal deoarece este singurul tip de cancer care beneficiază de un vaccin în acest sens. „Ceea ce nu avem la celelalte cancere, avem la cancerul de col: un vaccin. Din păcate nu îl folosim sau cel puţin noi, în această zonă a lumii, nu îl folosim cât ar trebui. Ar fi remarcabil să avem vaccin împotriva celorlalte cancere cu care se confruntă omenirea, dar nu le avem, avem doar pentru cancerul de col. Cu toate astea, nu îl folosim cât ar trebui, ceea ce e greu de perceput pentru cineva care înţelege această patologie, şi mai ales, pentru cineva care ştie cum arată una din femeile cu cancer avansat de col”, a declarat Radu Vlădăreanu.

 

El a precizat că semnalele legate de conştientizarea pericolului în rândul populaţiei sunt bune la nivel naţional, însă numărul deceselor, precum şi incidenţa cazurilor cancerelor de col înregistrate rămân în continuare mari.„Lumea începe să înţeleagă necesitatea vaccinării HPV ca modalitate de preveţie a cancerului de col, într-o ţară în care care se află pe un loc fruntaş în ceea ce priveşte incidenţa cancerului de col, dar şi a mortalităţii cauzate de cancerul de col. (..) Primele care vin să facă vaccinare fetelor sunt femeile care au trecut printr-o astfel de experienţă şi au scăpat.”, a mai spus medicul.

Şeful Clinicii de Obstetrică- Ginecologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Elias a concluzionat spunând că în acest moment, la nivel global, multe ţări au făcut un scop din a eradica cancerul de col uterin.„ Sunt ţări care abia aşteaptă să anunţe eradicarea cancerului de col, prima se pare că va fi Autralia, se apropie cu paşi repezi Canada, pentru acelaşi deziderat, dar şi Marea Britanie”, a declarat medicul.

Luni, grupul de lucru Vaccine Advocacy al Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) a organizat la Spitalul Clinic Colţea din Bucureşti, o dezbatere cu ocazia Săptămânii Europene a Imunizării, pe tema acoperirii vaccinale la nivel naţional.

 

Citește și: