569 vizualizări 20 nov 2019

Ce presupune o vizită la medicul stomatolog?

Medicii dentişti recomandă consultul de cel puţin 2 ori pe an sau la fiecare 3-4 luni dacă suntem fumători sau purtăm proteze fixe sau mobile. În cadrul oricărei vizite periodice la medicul stomatolog va verifica starea dinţilor şi a gingiilor, iar în cazurile în care se impune un control mai amănunţit, medicul va solicita şi o radiografie dentară. Aceasta reprezintă este o procedură foarte rapidă, simplă şi complet nedureroasă, ce se foloseşte pentru a putea produce imagini din interiorul corpului. Stomatologii ne explică faptul că radiografia dentară digitală a devenit o procedură foarte sigură, graţie tehnologiilor moderne şi permite să obţinerea unei imagini digitale, complexe şi detaliate, pe baza căreia se poate stabili un diagnostic corect. Această metodă foloseşte radiaţiile X şi este foarte eficientă atunci când este nevoie să fie analizate şi observate oasele, existând posibilitatea de a detecta o paletă largă de afecţiuni.

Radiografia dentară digitală se realizează în doar 9 secunde şi poate obţine o imagine clară asupra detaliilor prezente la nivelul danturii. Senzorii aparatului, sensibili la fotonii radiaţiilor X, permit obţinerea unei imagini de calitate superioară, cu o rezoluţie superioară filmului convenţional. Prelucrarea digitală poate evidenţia detalii importante ale dinţilor şi volumului osos, elemente imposibil de analizat în cadrul unui consult stomatologic lipsit de o  radiografie dentară recentă. 

În cadrul controalelor periodice la medicul dentist se realizează şi o igienizare completă a cavităţii bucale. Aceasta presupune un detartraj şi un periaj profesional în scopul înlăturării plăcii bacteriene şi a tartrului. Depunerile de placă bacteriană şi acumularea tartrului sunt inevitabile, indiferent de cât de multă grijă ai de dinţii tăi. Dacă te întrebi care este motivul, atunci trebuie să ştii că de fiecare dată când mănânci sau bei băuturi care conţin zahăr, există anumite microorganisme care rămân în cavitatea bucală, în zonele inaccesibile periajului dentar, se formează placa bacteriană care, în timp, duce la apariţia tartrului dentar şi a petelor de pe suprafaţa dinţilor.

Atât afecţiunile gingivale, cât şi cele ale dinţilor sunt cauzate, de cele mai multe ori, de depunerile de placă bacteriană. Dacă sângerezi în timpul periajului dinţilor, atunci ar trebui să ştii că este foarte probabil să ai gingiile afectate de depunerile de placă şi tartru. Atunci când îndepărtarea tartrului nu se face periodic, acesta nu îţi va fi afectată doar gingia, ci şi radăcina dintelui, în timp fiind posibilă chiar pierderea dinţilor. Detartrajul şi periajul realizate în cabinetul medicului stomatolog  nu doar că îţi vor asigura o dantură sănătoasă, ci te vor ajuta să scapi şi de petele de cafea, nicotină sau coloranţi alimentari, aşadar va influenţa şi estetica danturii tale.

De ce trebuie să mergem periodic la dentist ?

De cele mai multe ori, în cadrul controalelor periodice la medicul dentist sunt observate cariile interdentare. Caria este una dintre cele mai des întâlnite cauze ale durerii de măsea, conform unui studiu recent, cariile reprezintă o afecţiune din ce în ce mai îngrijorătoare, având în vedere faptul că foarte mulţi copii suferă de această problemă.

În stadiul incipient, caria nu manifestă simptome, de cele mai multe ori, nici nu conştientizăm faptul că pe suprafaţa dinţilor noştri se formează cariile. Atunci când afecţiunea ajunge într-un stadiu avansat, apare şi infecţia, iar simptomele se manifestă sub forma durerilor, a respiraţiei urât mirositoare, a gustului neplăcut în gură şi a petelor, de culoare maro sau negre, pe suprafaţa dintelui. Pe măsură ce caria evoluează, aceasta afectează pulpa dentară, provocând sensibilitate şi durere intensă. Atunci când caria ajunge într-un stadiu avansat, durerea se poate identifica ori de câte ori consumi dulciuri sau băuturi fierbinţi, reci sau acidulate. Netratate, cariile pot duce la apariţia abceselor şi a infecţilor, ulterior ajungându-se la pierderea dintelui.

Pentru a scădea riscul apariţiei cariilor dentare, nu trebuie doar să acorzi o atenţie sporită alimentelor pe care le mănânci, ci să respecţi regulile de bază ale unei bune igiene orale. Medicii dentişti ne recomandă să ne periem dinţii de cel puţin două ori pe zi, dimineaţa şi seara, şi să folosim la fiecare spălare apă de gură şi aţa dentară.

Igiena orală deficitară poate avea efecte grave asupra danturii tale, de cele mai multe ori, o igienă precară duce la afecţiuni ale danturii, care netratate se pot agrava. Chiar dacă există o mulţime de cauze, majoritatea problemelor dentare sunt legate de igiena orală precară.

Conform medicilor stomatologi, folosirea aţei dentare poate fi chiar mai importantă decât periajul dinţilor atunci când vine vorba de prevenţia cariilor şi a bolii parodontale. Aţa dentară elimină placa bacteriană şi tartrul, de asemenea ajută la eliminarea resturilor care rămân între dinţi şi gingii şi nu pot fi înlăturate prin periajul dentar. Folosirea aţei dentare ajuta şi în combaterea respiraţiei urât mirositoare şi în scăderea riscurilor bolilor gingivale. Apa de gură este o substanţă antiseptică care ajută la curăţarea locurilor inaccesibile din cavitatea bucală, are efect antibacterian şi oferă un miros proaspăt.  Este bine ca o clătire să dureze aproximativ 20-30 de secunde şi să se realizeze după spălarea dinţilor.

Zâmbetul este cartea noastră de vizită şi, de aceea trebuie să avem grijă de sănătatea noastră orală. Cel mai important lucru pe care trebuie să îl iei în considerare, este acela că odată ce ai grijă de igiena bucală vei preveni apariţia sau evoluţia afecţiunilor dentare.

Chiar dacă acorzi o atenţie foarte mare igienei orale realizate acasă, nu trebuie să neglijezi vizitele regulate la stomatolog. Acestea sunt cea mai bună armă împotriva afecţiunilor dentare, dar şi cea mai bună metodă de a a-ţi păstra zâmbetul frumos şi sănătos.

 

Foto:  Pixabay

 

Citește și: