Maria Bîrnaure
746 vizualizări 5 nov 2016

Mamografiile le pot speria pe femei, însă, potrivit medicilor şi, mai mult, având în vedere frecvenţa cu care trebuie făcută această procedură, acestea nu reprezintă un pericol pentru sănătate. 

„Eu sunt chirurg şi sfătuiesc femeile să meargă regulat la controale mamare anuale, după vârsta de 30 de ani. Apoi, înainte de vârsta de 40 de ani, la o perioadă de 3 ani, fiecare femeie trebuie să facă o ecografie mamară, după examinarea de rutină făcută de un medic. Iar după vârsta de 40 de ani: o mamografie o dată la doi ani. Să nu uităm de importanţa autopalpării, dacă o femeie simte un nodul sau dacă se confruntă cu o secreţie mamară suspectă, un edem sau dermatită la nivelul sânilor, trebuie să meargă urgent la medic. În anumite cazuri, dacă suspectăm ceva, putem recurge şi la o puncţie biopsie sub ghidaj ecografic”, recomandă medicul Tamer Karsidag, unul dintre experţii europeni specializaţi în depistarea şi tratarea cancerului de sân.

Dacă autopalparea şi ecografia mamară nu au niciun fel de risc, mamografia recomandată după 40 de ani a stârnit tot felul de controverse în ultimii ani. Totuşi, specialiştii recomandă această procedură.

„Evident că pacientele care fac mamografie sunt expuse unei doze de radiaţii. Dar în acelaşi timp, dacă pui în balanţă avantajele acestei investigaţii cu riscurile, aceasta va inclina în favoarea beneficiilor. Deci, dacă nu avem alternativă de screening, trebuie să recurgem la mamografie. E mai rău dacă nu facem nimic ca să depistăm eventualele cazuri în stadii incipiente. Vă spun doar că la ora actuală, diagnosticăm cancerul de sân la una din 8 femei aparent sănătoase”, susţine medicul. 

De ce mor româncele cu zile. Boala care ucide 10 femei în fiecare zi, dar care ar putea fi depistată la o simplă analiză gratuită

Mamografiile sunt recomandate şi prin prisma eficienţei lor. Prin intermediul acestor radiografii făcute la nivelul sânului, pot fi identificate chiar şi formaţiunile canceroase milimetrice a căror depistare este extrem de importantă, pentru eliminarea riscului de răspândire. 

„În momentul când noi palpăm o formaţiune la nivelul sânului, dacă aceea este canceroasă, de cele mai multe ori, palparea unei leziuni şi în funcţie de topografia ei, dacă este situată mai profund în sân sau situată mai spre tegument, ea este de obicei de minimum 1-2 centimetri. Mamografia evidenţiază leziuni milimetrice, deci, pe care noi nu le palpăm”, a explicat pentru Gândul medicul Gică Nicolae, specialist în obstretică-ginecologie la Spitalul Filantropia. 

De aceea, mamografia reprezintă o metodă prin care diagnosticul de cancer de sân se pune precoce, adică atunci când nu poate fi diagnosticat la un consult ginecologic şi nu pot ridica suspiciunea nici măcar pacientei care îşi face autopalparea sânilor acasă. Supravieţuirea şi tratamentul în cazul tumorilor în stare incipientă dau cifre diferite faţă de cazul în care tumora este deja într-un stadiu avansat şi, foarte probabil, a invadat şi alte zone din vecinătatea sânului. Cel mai adesea, cancerul de sân se transmite ganglionilor axilari.

Citește și: