791 vizualizări 10 iul 2019

Efectele deshidratării se pot observa la nivelul stării de spirit, al energiei şi al funcţiilor cognitive, potrivit unei cercetări făcute de Universitatea din Conneticut, relatează Health.com.

Diabetul

Persoanele care suferă de diabet - în special cele care nu ştiu asta - sunt supuse riscului de deshidratare. Când nivelul zahărului în sânge este ridicat, organismul încearcă să elimine excesul de glucoză prin urinare frecventă, spune doctorul Robert Kominiarek, din Ohio, Statele Unite ale Americii. Dacă eşti diabetic şi suferi de senzaţie acută de sete şi urinare frecventă, este recomandat să te adresezi medicului tău pentru a te ajuta la reglarea nivelului de zahăr în sânge.

Menstruaţia

Estrogenul şi progesteronul influenţează nivelul de hidratare al organismului, astfel încât atunci când o femeie este la menstruaţie este recomandat un consum mai mare de lichide.

Medicamente prescrise

Verifică lista de efecte adverse ale medicamentelor pe care le iei în mod frecvent. Multe dintre acestea acţionează şi drept diuretice ceea ce duce la urinare mai frecventă decât de obicei. În plus, orice medicament care are drept potenţiale efecte adverse diareea sau stări de vomă poate produce deshidratare. Deci este recomandat un consum mai mare de lichide.

Dietele sărace în carbohidraţi

Carbohidraţii sunt „stocaţi” în organism alături de fluide. Din această cauză, atunci când elimini carhohidraţi este eliminată şi o cantitate mare de fluide.

Stresul

Atunci când eşti stresat, glandele suprarenale elimină hormoni specifici. Şi, dacă stresul este constant, în cele din urmă glandele devin epuizate, provocând funcţionarea acestora la un nivel scăzut. Însă, problema este că aceste glande secretă şi hormonul aldosteron care contribuie la reglarea nivelului de fluide şi electroliţi din organism. Astfel, pe măsură ce nivelul de stres creşte iar glandele suprarenale nu mai funcţionează la capacitate normală, apare deshidratarea iar nivelul de electroliţi scade. Însă, în acest caz, soluţia pe termen lung o reprezintă scăderea nivelului de stres.

Sindromul colonului iritabil

Printre simptomele acestui sindrom se regăsesc şi ameţeala şi diareea cronică ce determină deshidratarea. Se pare că mulţi oameni care suferă de acest sindrom apelează la o „soluţie” alimentară - eliminarea produselor care ar putea declanşa simptomele menţionate mai sus, dar acest lucru conduce la un grad de deshidratare şi mai mare.

Consumul redus de fructe şi legume

Fructele şi legumele au un conţinut ridicat de apă iar dacă dieta zilnică nu conţine cele 5 „porţii” recomandate, riscul de deshidratare creşte, cu atât mai mult cu cât nu este suplinită lipsa lor din dietă cu un consum mai mare de lichide.

Consumul de alcool

Alcoolul blochează producerea unui hormon responsabil cu retenţia de lichide în organism, astfel, în loc să fie asimilate de acestea, sunt transmise la nivelul vezicii urinare.

Alte cauze: sportul, sarcina, îmbătrânirea, suplimentele alimentare, alăptarea. 

Foto: Pixabay
 

Citește și: