Mădălina CHIŢU
490 vizualizări 30 apr 2015

În rezoluţie este cerută o nouă strategie UE privind alcoolul, concentrată pe consumul de alcool de către minori şi pe o etichetare la nivel UE care să descurajeze condusul sub influenţa alcoolului şi consumul în timpul sarcinii.

Deputaţii cer Comisiei Europene să „înceapă imediat să lucreze la o nouă Strategie UE pentru Alcool (2016-2020)” pentru a ajuta guvernele naţionale să rezolve problemele cauzate de consumul de alcool. Strategia ar trebui să includă colectarea unor date credibile, îmbunătăţirea prevenirii şi tratamentului, reducerea accidentelor cauzate de condusul sub influenţa alcoolului şi analizarea diverselor moduri de consum, spun deputaţii în rezoluţia adoptată miercuri cu vot prin ridicare de mâini.

Ingredientele şi caloriile pe etichetă

● Comisia Europeană ar trebui să evalueze dacă cerinţa de a oferi consumatorilor informaţii despre ingrediente şi conţinutul nutritiv s-ar aplica şi băuturilor alcoolice, spun deputaţii.

● Conţinutul de calorii al băuturilor alcoolice ar trebui menţionat clar, iar Comisia ar trebui să facă o propunere legislativă în acest scop, cel mai târziu în 2016, adaugă ei.

● Deputaţii cer Comisiei Europene să ia în considerare o etichetare la nivel UE care să recomande femeilor însărcinate să nu consume alcool şi să atragă atenţia consumatorilor asupra riscurilor condusului sub influenţa băuturii.

Protecţia consumatorilor tineri

Europarlamentarii cer statelor membre să intensifice eforturile pentru a proteja tinerii prin consolidarea legislaţiei privind vârsta minimă pentru consumul de alcool, recomandând să fie monitorizate efectele reclamelor la alcool asupra tinerilor şi să fie limitată expunerea acestora. Statele membre ar trebui de asemenea să aibă în vedere măsuri împotriva vânzării de alcool la preţuri mici.

Comisia Europeană ar trebui să rezolve şi problema vânzărilor transfrontaliere de alcool prin intermediul internetului, spun deputaţii. Statele membre ar trebui, de asemenea, să organizeze campanii prin care să atragă atenţia asupra pericolelor consumului exagerat de alcool, mai ales asupra minorilor, şi să intensifice eforturile de a reduce accidentele rutiere cauzate de consumul de alcool, se mai arată în text.

Alcoolul, responsabil de 5,9% din numărul total de decese înregistrate anual

Consumul de alcool este cea de a doua cauză legată de stilul de viaţă pentru boli în unele state membre, iar dependenţa de alcool este un factor de risc în peste 60 de boli cronice, inclusiv boli ale ficatului cauzate de alcool, pancreatita cronică alcoolică şi aproape toate celelalte boli digestive, cancer, diabet, boli cardiovasculare, obezitate, boli ale foetusului şi neuropsihiatrice cum ar fi dependenţa de alcool.

Abuzul de alcool cauzează 3,3 milioane de decese premature anual în întreaga lume, adică 5,9% din total. În grupa de vârstă 20-39, aproximativ 25% din toate decesele pot fi atribuite abuzului de alcool. Aceste decese survin adesea în accidente, acte de violenţă sau boli de ficat.

Medicii nutriţionişti afirmă că alcoolul nu doar predispune la o serie de boli, precum cele de ficat sau de inimă, dar duce şi la luarea în greutate. Un gram de alcool are 7 calorii. În aceste condiţii, o bere blondă la 500 de mililitri are 210 calorii, o bere brună tot de 500 de mililitri are 240 de calorii, un pahar de vin alb sec de 150 de mililitri are 109, 5 calorii, un pahar de vin roşu sec are 112,5 calorii, 50 de mililitri de vodcă are 117,5 calorii, iar 50 de mililitri de whisky are 110 calorii.

Citește și: