259 vizualizări 12 oct 2019

Medicul Vasi Rădulescu a publicat, la solicitarea MEDIAFAX, o listă a aşteptărilor pe care le are de la viitorul ministru al Sănătăţii:

1. Să ştim şi noi când se fac spitalele acelea mari, regionale, că prea ne-au dus cu zăhărelul.
2. Campanii bune de vaccinare. Să se facă mai repede una anti-HPV, că e jale. Suntem pe primul loc în Europa la număr de cazuri noi de cancer de col uterin, precum şi la mortalitatea prin acest neoplasm.
3. Să se limiteze şarlatanii care practică tot felul de minuni ce n-au treabă cu medicina adevărată. De la energii la diete miraculoase, cristale, lasere anticancer, uleiuri esenţiale şi alte asemenea fantasmagorii.
4. Respect pentru rezidenţi. Sunt extrem de importanţi şi încă sunt bătaia de joc a multora.
5. Grijă mare la examene, cum ar fi cel de rezidenţiat. Ce se întâmplă anul acesta e îngrozitor.
6. Tratamente pentru cancere. Au fost mereu probleme, oamenii sunt disperaţi.
7. Acces mai uşor la terapii noi. Acum e prea multă birocraţie, sau terapiile pur şi simplu nu sunt decontate la noi.
8. Să nu mai meargă la poze prin spitale.
9. Să fie dur, dar cu inimă bună.
10. Accent pe educaţie medicală, pe medicii de familie, pe prevenţie.
11. Bani luaţi din accize la produse cu mult zahăr şi băgaţi fix în punctul 10 - este postarea medicului Vasi Rădulescu.

La rândul său, Bogdan Niculescu, medic ortoped şi şef al Secţiei de Ortopediei din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, a declarat pentru MEDIAFAX că un ministru al Sănătăţii trebuie, în primul rând, să fie medic, să aibă dorinţa şi puterea de a reforma un sistem de sănătate „aflat la un nivel inferior prin lipsa finanţării, achiziţii inutile şi mentalităţi greşite”.

„Nu trebuie să repare ceva existent, trebuie să construiască ceva complet diferit de ceea ce există actual, un sistem bazat pe valori în care în centrul sistemului să fie pacientul, iar la final de mandat, când va privi în urmă, să constate că a ramas ceva util în urma acţiunilor lui. Concret, să faca câteva spitale noi....Să dezvolte programe naţionale finanţate suficient atât pe prevenţie, cât şi curative. Să elimine plicul complet din sistemul public. Să dea un examen naţional de angajare şi nu la nivel local pentru a creşte calitatea angajaţilor. Să introducă criterii de performanţă pentru remuneraţia personalului în funcţie de calitatea actului medical", a spus Bogdan Niculescu.

Medicul primar dr. Livia Davidescu, din Craiova, a spus, pentru MEDIAFAX, că la conducerea Ministerului Sănătăţii este nevoie de un om din sistem, care cunoaşte realităţile.

În opinia medicului primar dr. Livia Davidescu, lipseşte un sistem naţional informatic care să conecteze unităţile sanitare între ele, în aşa fel încât să poată comunica online pe transferuri, apoi lipsesc programe informatice unice care să permită instant accesarea datelor. „Ca să fie clar. Nu mai vrem miniştri ce nu ne reprezintă ca şi corp profesional, al căror unic merit este carnetul de partid.
Nici directori de la RADET, nici pe cineva care nu a luptat în Parlament pentru drepturile noastre!”, a spus Livia Davidescu.

 

Citește și: