7743 vizualizări 21 iul 2016

Embolia pulmonară poate surveni “din senin”, fără nici o manifestare prealabilă.

“În general, de vină sunt acele cheaguri de sânge care se formează în venele picioarelor şi a căror migrare în plămâni determină embolia pulmonară. Semnele trombozei venoase sunt umflarea bruscă a unuia sau ambelor membre inferioare, iar în cazuri mai grave colorarea albăstruie a acestora. Plămânul este organul unde sângele se încarcă cu oxigen şi se elimină dioxidul de carbon rezultat din procesele celulare. O bună oxigenare a sângelui este esenţială pentru buna funcţionare a organismului, lipsa de oxigen ducând la o asfixie ce poate fi comparată cu cea a înecatului sau spânzuratului. Sângele (lipsit de oxigen) este preluat de inimă prin cavităţile sale, apoi este trimis în plămâni pentru oxigenare. Din plămâni, sângele oxigenat este preluat din nou de inimă şi trimis către organism pentru buna desfăşurare a activităţii celulelor şi organelor. Prin embolie pulmonară înţelegem blocarea acestui circuit al sângelui la intrarea şi în interiorul plămânilor. Blocajul survine cel mai frecvent din cauza unui cheag, dar substanţele uleioase administrate intravenos şi aerul ajuns accidental în sistemul venos pot declanşa, de asemenea,  mecanismele emboliei pulmonare. Singura manevra accesibilă la debut este administrarea de oxigen şi susţinerea inimii, care este suprasolicitată datorită obstacolului din plămâni, în contextul hipoxiei generalizate “, spune pentru Gândul Claudiu Chivu, medic primar în chirurgie cardiovasculară.

Ajuns la spital, pacientul este internat la terapie intensivă, unde se susţin funcţiile organismului şi se administrează anumite substanţe care dizolvă cheagurile de sânge. Cazurile disperate ajung la operaţie, dar cu şanse minime de reuşită. ''Cu cât cantitatea de cheaguri este mai mare şi înfundă un număr crescut  din vasele pulmonare, cu atât riscul de evoluţie letală este mai mare'' , spune medicul.

Un alt element important este legat de starea inimii şi a organismului în ansamblu. “O inimă obosită va ceda mai repede în cazul unei embolii pulmonare. Educaţia sanitară a populaţiei şi creşterea calităţii actului medical vor duce la scăderea incidenţei emboliei pulmonare grave, letale. Deshidratarea, imobilizarea şi neglijarea tratamentului la pacienţii cu boli venoase conduc către embolia pulmonară.

Măsurile sunt simple: evitarea expunerii la caldură excesivă în mod inutil, suplimentarea aportului de lichide sănătoase, bogate în minerale, nu în zaharuri, evitarea sedentarismului cu plimbări zilnice de câţiva kilometri, respectarea pauzelor şi mobilizarea în cursul călătoriilor lungi cu maşina sau cu avionul, purtarea ciorapilor elastici la persoane cu predispoziţie la boli venoase. Creşterea nivelului serviciilor medicale va permite evaluarea populaţie prin screening, astfel se vor depista persoanele cu predispoziţie la hipercoagulabilitatea sangvină”, concluzioneză medicul pentru Gândul.

 

 

Citește și: