124482 vizualizări 3 mai 2016

’’Guta este artrita inflamatorie care se caracterizează prin episoade dureroase la nivelul articulaţiilor, care apar datorită depunerii de acid uric la nivelul ţesuturilor. Primul semn prevestitor este durerea locală intensă. Apare în timpul nopţii şi este insoţită de edem, eritem, inflamaţie şi impotenţa funcţională a articulaţiei. De asemenea,  printre simptome se mai numără pruritul, exfolierea pielii şi senzaţia de arsură. Cele mai frecvente articulaţii afectate fiind articulaţia degetului mare de la picior, gleznei sau genunchiului, articulaţiile interfalangiene şi coatele.

Excesul de acid uric din sânge  poate forma microcristale, care se depun la nivelul articulaţiilor şi în jurul acestora. Organismul produce acid uric prin descompunerea de purine, substanţe ce se găsesc în organism, dar şi în anumite alimente (ciuperci, anshoa etc). Guta mai poate fi indusă de obezitate, consumul excesiv de carne şi fructe de mare, consumul de alcool, administrarea unor medicamente ( în special aspirină şi diuretice) dar şi de factorii genetici”, spune medicul ortoped Tarek Nazer pentru Gândul.

Diagnosticul se pune în urma examenului clinic local al articulaţiei atunci când apar dureri severe, rapid instalate, edemul şi roşeaţa tegumentului. “Se completează diagnosticul cu analiza lichidului sinovial şi teste prin care se măsoară nivelul acidului uric. Examenul radiologic este util pentru identificarea gutei cornice, unde apar modificări la nivelul oaselor”, subliniază medicul ortoped.

Boala poate avea mai multe etape de evoluţie. În primul stadiu, nivelul de acid uric este crescut, dar simptomele nu se manifestă.

În al doilea stadiu, cristalele de acid uric se depun în jurul unei articulaţii şi apare atacul de gută, apoi simptomele articulare se remit în cateva zile, dar pot reapărea până la un interval de doi ani de la atacul iniţial.

În al treilea stadiu apar atacurile frecvente, simptomele se intensifică, sunt mult mai severe şi persistă mai mult timp.

Al patrulea stadiu sau guta cronică este urmarea acumulării progresive de acid uric, care duce la formarea de noduli.

Dacă vreţi să preveniţi guta:

-  Evitaţi sedentarismul şi încercaţă să aveţi o greutate normală;

-   Hidrataţi-vă corespunzător şi evitaţi consumul de alcool, care influenţează declanşarea crizelor de gută;

-   Adoptaţi o dietă bogată în legume, fructe şi reduceţi consumul de carne şi fructe de mare;

Scopul tratamentului este de a folosi medicamente care reduc simptomele şi care elimină cauza bolii. “Tratamentul pentru gută depinde de stadiul bolii, urmăreşte rezolvarea şi prevenirea unor noi atacuri şi este diferit de profilaxia recidivelor, mai mult decât atât trebuie monitorizat periodic şi ajustat în funcţie de nivelul acidului uric”, mai spune medicul Tarek Nazer pentru Gândul.

Guta este o boala articulară cronică cu evoluţie progresivă. Primul atac de gută este urmat de vindecarea fără sechele, însă următoarele atacuri distrug articulaţiile. Studiile au aratat faptul că fără tratament crizele de gută se ameliorează în cateva zile, dar mai mult de 60% dintre pacienţi au avut recăderi în decurs de un an. Aceste crize acute duc în timp la guta cronică.

 

Citește și: