Gilda Popa
1322 vizualizări 10 sep 2018

Unul dintre studiile efectuate de specialiştii israelieni a demonstrat că efectul a unsprezece tulpini dintre cele mai frecvente familii de bacterii probiotice variază de la un individ la altul şi poate chiar dăuna în cazul unor persoane.

Oamenii de ştiinţă de la Institutul de Ştiinţă Weizmann din Israel au contrazis ideea conform căreia bacteriile probiotice fortifică sistemul imunitar şi corectează efectele adverse ale antibioticelor asupra intestinelor. Cercetătorii au notat că acest lucru nu a mai fost dovedit niciodată până în present, scrie revista de sănătate revista de sănătate bodyandsoul.com

În cadrul cercetării, voluntarii au fost împărţiţi în două grupuri, doar cei din primul eşantion primind un preparat probiotic. Rezultatele au demonstrat că gradul de colonizare a tulpinilor probiotice a variat semnificativ de la o persoană la alta.

La unii voluntari, bacteriile probiotice s-au înmulţit, recolonizând organismul, iar în cazul altora bacteriile au fost "expulzate" în totalitate.

Echipa de oameni de ştiinţă a demonstrat că nu este posibil să se prevadă în totalitate ceea ce se va întâmpla cu bacteriile probiotice la fiecare pacient în parte, în funcţie de activitatea genelor din sistemul digestiv.

În concluzie, probioticele nu ar fi un panacea universal care să fie prescris pe scară largă publicului, ci tratamentul ar trebui personalizat în funcţie de pacient.

"În mod surprinzător, am observat că la mulţi voluntari sănătoşi probioticele nu au putut coloniza tractul intestinal. Acest lucru sugerează că probioticele nu ar trebui sa fie oferite sub forma unui supliment universal", a declarat Eran Elinav, specialist în imunologie la Institutul Weizmann, unul dintre autorii cercetării.

De asemenea, în în cadrul unui alt studiu efectuat de specialiştii israelieni s-a descoperit că tratamentul cu probiotice a împiedicat reintroducerea microorganismelor în corpul uman în forma lor originală de dinainte de administrarea tratamentului cu antibiotice.

”Contrar actualei dogme potrivit căreia probioticele sunt inofensive şi sunt benefice pentru toată lumea, aceste rezultate dezvăluie un nou potenţial efect secundar advers al utilizării probioticelor împreună cu antibioticele, care ar putea avea chiar şi consecinţe pe termen lung", a adăugat Elinav.

 

Citește și: