Silviu Bănilă
2590 vizualizări 29 oct 2014

Un nou studiu sugerează că unele tipuri de zahăr din compoziţia laptelui contribuie la apariţia stresului oxidativ, care poate distruge celulele din organism. Totuşi, cercetătorii suedezi spun că nu pot dovedi „o cauză şi un efect” şi nu oferă sfaturi radicale în privinţa consumului de lapte, ci doar sugestii.

Laptele este recomandat pentru reducerea riscului fracturilor, având un conţinut bogat în vitamina D. În cadrul studiului, două grupuri din Suedia - 61.433 femei şi 45.339 bărbaţi - au completat un chestionar legat de 96 de produse alimentare din dieta zilnică, printre care şi laptele, iaurtul şi brânza. În cazul femeilor care au consumat mult lapte, nu s-a constatat o scădere a riscului de fracturare a oaselor. Pe de altă parte, cele care au consumat mai mult de trei pahare de lapte pe zi - 680 ml - şi-au dublat riscul morţii subite, comparativ cu restul, care au consumat un singur pahar - 60 ml.

În cazul bărbaţilor care au consumat mai mult lapte, riscul morţii subite a fost de asemenea mai ridicat, dar mult mai scăzut decât în cazul femeilor. Pe de altă parte, consumul de produse derivate din lapte (iaurt, brânză) a determinat scăderea riscului morţii subite şi a fracturilor osoase, mai ales în cazul femeilor. Astfel, dieta zilnică ar trebui să fie echilibrată. 

 

 

Citește și: