Departamentul Social - Mediafax
840 vizualizări 30 dec 2018

„Timpul liber petrecut în familie în perioada sărbătorilor nu este întotdeauna o sursă de bine, înţelegere, bucurie şi armonie, aşa cum am presupune şi cum ne-am dori. Multe cupluri trăiesc în tensiune cronică, tot timpul, unele statistici spun că ar fi cam 40% dintre cupluri. Alte cupluri trec ocazional prin perioade mai tensionate, de multe ori perioada sărbătorilor fiind una de acest gen, în care se acutizează conflictele, nemulţumirile, certurile, uneori ducând la despărţiri”, a declarat, pentru Mediafax, psihologul Keren Rosner.

Cauzele tensiunilor de sezon în cupluri sunt generate şi susţinute de factorii specifici acestor perioade, mai spune Keren Rosner.

Perioada sărbătorilor: Ce situaţii pot genera aceste tensiuni în cupluri

„În mod obişnuit, partenerii au o rutină în ceea ce priveşte organizarea activităţilor cotidiene. Faptul că partenerii petrec mai mult timp împreună în această perioadă, necesită acordul în ceea ce priveşte programul comun specific acestei perioade. Nu întotdeauna preferinţele celor doi coincid şi de aici pot să apară nemulţumiri şi neînţelegeri. Programul zilelor libere este adesea sursă de conflict dacă ritmul celor doi şi/sau proiecţia fiecăruia este diferită în ceea ce priveşte petrecerea lor. Aşteptările diferite ale partenerilor în ceea ce priveşte organizarea sărbătorilor şi a semnificaţiei lor, fac ca ei să se simtă dezamăgiţi şi nefericiţi”, explică psihologul.

Această perioadă este solicitantă în ceea ce priveşte curăţenia casei, pregătitul mesei, cumpărăturile, aranjarea pomului de Crăciun, organizarea petrecerii de revelion, iar repartizarea sarcinilor între parteneri poate să fie inegală, generând frustrări şi reproşuri către celălalt partener mai puţin solicitat.

În perioada Sărbătorilor se acutizează conflictele în cupluri şi apar certurile

În acelaşi timp, cheltuielile sau repartizarea banilor pot să fie disputate cu înverşunare atunci când fiecare partener are alte priorităţi. Vizita altor membri ai familiei este un al motiv de ceartă în cuplu.

„Faptul că sunt programate sau există obiceiul care include întâlnirea cu familia lărgită poate să fie foarte stresantă pentru unul dintre parteneri, cel care nu are o relaţie bună cu alţi membrii ai familiei sau care au conflicte vechi cu cineva din familie. Acest disconfort poate să se răsfrângă către partenerul de cuplu”, explică Rosner.

Consumul excesiv de alcool de multe ori aduce, spune psihologul, la comportamente agresive, reproşuri, acţiuni indezirabile ce lezează celălalt partener şi provoacă conflicte.

„Programul şi relaţia cu copiii pot să aducă divergenţe în ceea ce priveşte educaţia, răspunsurile la solicitările copiilor pot să nu fie pe placul sau în acordul standardelor celuilalt părinte. Certurile din cauza abordării rolului de părinte ale celuilalt sunt foarte frecvente (…) Intimitatea care este privită diferit de cei doi, tandreţea şi atenţia alocată partenerului pot să devină motiv de interpretare negativă, supărare şi nemulţumire care poate să alunece în certuri serioase”, este de părere psihologul.

Din nefericire, şi cadourile, care ar trebui să aducă bucurie şi plăcere, se întâmplă să fie subiectul tensiunilor în familie, fie că nu sunt adecvate gusturilor celuilalt, fie nu există.

„Multe cupluri poartă în suflet nemulţumiri mai vechi iar în această perioadă de relaxare ele erup la stimuli neînsemnaţi. Scânteia declanşatoare poate să fie un gest, afirmaţie, împotrivire care nu face decât să declanşeze tensiunea acumulată transformând-o în conflict”, mai explică Keren Rosner.

Psihologul mai precizează faptul că şi monotonia, programul repetitiv la fiecare sărbătoare, lipsa de imaginaţie şi provocare, păstrarea aceluiaşi mediu pot să provoace o stare de disconfort şi saturaţie ce se pot transforma în certuri şi reproşuri.

Foto: Hepta

Citește și: