Pepsi va introduce pe piaţă, în cursul acestui an, varianta dietetică a sucului, care nu va conţine aspartam. Decizia reprezintă una dintre cele mai mari schimbări suferite de băutura americană şi este cauzată de prăbuşirea vânzărilor generată de consumatorii care evită produsele ce conţin aspartam, transmite Bloomberg.

Compania va înlocui aspartamul din produsele Diet Pepsi (Pepsi dietetic), Caffeine Free Diet Pepsi (Pepsi dietetic fără cofeină) şi Wild Cherry Diet Pepsi (Pepsi dietetic cu gust de cireşe) cu sucraloză şi acesulfam de potasiu, sortimente care se vor găsi în Statele Unite ale Americii începând cu luna august a acestui an.

Cei doi înlocuitori ai aspartamului par a fi însă şi mai nocivi. Sucraloza (E955) este un îndulcitor artificial derivat din zahăr ce a fost descoperit în 1976. Acesta este de 600 de ori mai dulce decât zahărul şi de câteva ori mai dulce decât zaharina, aspartamul şi ciclamatul, transmite Adevărul. Într-un studiu s-a descoperit că E955 creşte pH-ul din intestine, contribuie la creşterea în greutate şi afectează o proteină ce elimină toxinele din organism. Astfel, sucraloza creşte activitatea acestei proteine de 2-5 ori producând o eliminare mai rapidă a toxinelor. Acest efect este benefic, însă afectează foarte mult absorbţia şi eficienţa medicamentelor. Acest efect poate avea ca rezultat eliminarea medicamentelor folosite pentru cancer, SIDA, afecţiuni cardiace etc. din organism în intestine, ceea ce ar produce scăderea eficienţei tratamentelor. 

Acesulfamul este un îndulcitor artificial aprobat în Europa în 1983 şi în SUA în 1988. Pe etichetele produselor alimentare poate fi întâlnit şi sub denumirea de acesulfam de potasiu sau E950. Este de 200 de ori mai dulce decât zahărul, are doar 65% din puterea de îndulcire a zaharinei şi nu are calorii. Acesulfamul de potasiu este un îndulcitor ce nu este metabolizat de organism, acesta fiind eliminat neschimbat. Cele mai frecvente efecte negative ale acesulfamului sunt: crampe abdominale, greaţa, senzaţie de vomă, diaree, reacţii alergice şi anafilaxie. Singura metoda de prevenire a simptomelor este evitarea consumului de acesulfam.

 

Citește și: