1306 vizualizări 17 feb 2019

Preşedintele Colegiului Medicilor din Suceava, dr. Sorin Hâncu, a declarat, sâmbătă seara, la Antena 3, că a sesizat Poliţia pentru a ancheta aceste fapte pe care le consideră complet ilegale.

”Am sesizat Poliţia, care este în măsură să ancheteze astfel de practici complet ilegale. Nu avem niciun nume, dar trebuia să se înregistreze ca şi clinică, unitate medicală privată şi locaţia unde îşi desfăşoară activitatea, dar nu avem nimic de acest fel. Ei spun pe internet că sunt clinica numărul 1 în estetică din Bucureşti, nu avem un nume, nimic. Am auzit că se desfăşoară (activitatea medicală – n.red.) într-un coafor. Noi nu avem treabă, asta anchetează Poliţia. Noi vrem numai să fie în deplină legalitate, pentru ca astfel de practici, în spaţii complet necorespunzătoare pot fi un real pericol pentru sănătate. Se pot transmite boli foarte grave, cum este SIDA, hepatita C sau infecţii, ori Colegiul Medicilor are această obligaţie, de a veghea la buna desfăşurare a actului medical, atât în privinţa medicilor, cât şi a locaţiilor în care aceştia îşi desfăşoară activitatea”, a declarat dr. Hâncu.

Potrivit acestuia, este posibil ca astfel de intervenţii să mai fi avut loc, însă acest lucru nu a fost cunoscut până acum de reprezentanţii Colegiului Medicilor.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Suceava, Ionuţ Epureanu, a declarat, duminică, pentru Mediafax, că se fac cercetări, după ce în oraş au apărut mai multe afişe prin care se anunţă că în perioada următoare o să aibă loc consultaţii estetice.

”Pentru orice activitate de genul acesta (...) trebuie să ceară şi un aviz de la Colegiul Medicilor, că vin pe raza lor de competenţă şi fac ceea ce fac. Probabil că nu au cerut, Colegiul Medicilor a depus sesizare şi noi urmează să vedem despre ce e vorba. Facem cercetări într-un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. Cercetările se desfăşoară in rem”, a spus Epureanu, care precizează că intervenţiile nu au avut loc, ci sunt programate, potrivit anunţurilor, pentru săptămâna viitoare.

În anunţurile publicitare din oraş, salonul ar oferi mărire buze şi pomeţi, ştergerea ridurilor, cocktailul frumuseţii cu vitamine, umplere şi depigmentare de cearcăne, lipoliză (slăbire localizată) şi terapia ”Vampir”. Anunţuri au fost postate şi pe pagina de Facebook, însă au fost şterse ulterior.

Terapia Vampir este procesul de injectare a pacientului/pacientei cu plasmă şi tombocite proprii, pentru tratamentul estetic al ridurilor sau cicatricilor de la nivelul feţei, gâtului, decolteului, mâinilor sau al scalpului, în scopul de a reîntineri pielea.

În ultima perioadă au ieşit la iveală o serie de nereguli în sistemul medical.

Cazul parcagiului italian cu opt clase care îşi făcea reclamă de mare chirurg estetician pe Facebook şi opera de luni de zile în două clinici din Bucureşti a deschis Cutia Pandorei. Un zidar de 50 de ani, tot doar cu 8 clase absolvite, este dentistul comunei Gruiu, judeţul Ilfov. Surprinzător, se pare că ar avea ”mână uşoară”, deoarece localnicii se declară mulţumiţi de felul în care le scoate măselele cariate. Poliţia însă i-a deschis dosar penal, după ce Colegiul Medicilor Dentişti a confirmat că nu are dreptul de a profesa.

Bărbatul, în vârstă de 50 de ani, este de meserie zidar şi - la fel ca în cazul parcagiului italian care făcea operaţii estetice în Bucureşti - nu are decât opt clase. Căsătorit cu un medic stomatolog, Costel Sandu a tras cu ochiul la ce face soţia şi s-a apucat să-şi trateze vecinii. Deşi ştiu că nu-i dentist, pacienţii s-au declarat mulţumiţi de serviciile prestate şi chiar l-au lăudat că, la vârsta lui, s-ar fi apucat să facă un curs de asistent medical. 

Diploma falsului medic de la Spitalul Ilfov, fabricată din cea a unui absolvent de jurnalistică

După 10 ani în care s-au făcut că nu observă falsurile evidente din actele în baza cărora o femeie lucra ca ”medic voluntar” la Spitalul de Urgenţă Ilfov, odată cu declanşarea scandalului pornit de la parcagiul italian care opera fără probleme în clinici de chirurgie estetică din Bucureşti, s-au trezit şi autorităţile. Desigur, toţi se spală pe mâini şi pasează responsabilitatea spre altcineva.

”Am în faţă contractul de voluntariat încheiat de doamna Bîrsan cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Ilfov, în 12 martie 2018, contract semnat de un consilier juridic care probabil nu ştia că în 2014, 24 iunie, a fost aprobată o lege, 78, care reglementează activitatea de voluntariat în România,” declară ministrul Sănătăţii Sorina Pintea. ”Am declarat public că, în sistemul public de sănătate, nu pot fi angajaţi medici falşi. Îmi susţin această afirmaţie, bazată pe ordinul 869/2015, care prevede ca la înscrierea pentru concurs, un medic trebuie să facă o cerere, să depună o copie certificată după diploma de licenţă, o copie a certificatului de membru a organizaţiei profesioanle cu viza în curs, o dovadă că nu a fost sancţionat, în profesia efectuată, un cazier judiciar, un certificat medical, o copie a actului de identitate.”

După ce jurnaliştii au descoperit că Raluca Bîrsan lucra ilegal de 10 ani ca medic voluntar la Spitalul de Urgenţă Ilfov, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au făcut plângere penală la parchet. ”Cred că este obligatoriu să cunoaştem adevărul şi de aceea, având un membru în Consiliul de administraţie a spitalului, care nu a fost invitat de vreo 6 luni la şedinţă, vom convoca o şedinţă de urgentă pentru a ni se preciza exact care au fost termenii întocmirii ilegal a unui contract de voluntariat,” reacţionează acum ministrul Sănătăţii.

Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti anunţă că voluntara de la Spitalul Ilfov nu figurează în evidenţele sale la studiile curriculare de licenţă sau master. De asemenea, nu a eliberat niciodată o diplomă de licenţă pe numele Raluca Daniela Bîrsan.

Verificând numărul şi seria documentului, reprezentanţii Universităţii ”Lucian Blaga” din Sibiu au descoperit că diploma depusă de femeie la spital a fost falsificată prin modificarea unui act original emis de instituţie, pentru un absolvent care a terminat.. jurnalistica.

”Diploma este emisă de noi,” anunţă Teodor Boantă, purtător de cuvânt al ULBS. ”Tânărul şi-a dat licenţa la noi şi şi-a ridicat diploma personal."

Anchetatorii urmează să stabilească cine a falsificat documentul, emis pe numele lui Constantin Alin Barbu şi care este implicarea absolventului în această poveste. Pe originalul, emis în 2008, au fost modificate data emiterii (2012, în loc de 2008), durata studiile (6 ani, în loc de 4 ani), poza şi datele personale. Doar seria şi numărul au rămas cele originale.

Citește și: