Loredana VOICULESCU
30545 vizualizări 21 oct 2015

"Doctorul Eliza Cinteză nu a primit aprobarea managerului şi avizul Consiliului de Administraţie al Spitalului MS Curie. Doctorul Adrian Stanciu se va întoarce de vineri la spital", au declarat pentru gândul surse din conducerea Spitalului MS Curie.

Ştirea iniţială

Peste 100 de părinţi s-au adunat, sâmbătă, în zona Spitalului "Marie Curie" pentru a cere să nu fie schimbat din funcţia de şef de secţie medicul Adrian Stanciu, pe motiv că nu mai e cadru universitar.

Senatul UMF a analizat deja cererea trimisă de conducerea spitalului pentru înlocuirea din funcţia de şef de secţie Pediatrie 3 a doctorului Adrian Stanciu cu doctorul Eliza Cinteză, soţia fostului ministru al Sănătăţii Mircea Cinteză.

"Mâine (miercuri -.n.n.) eu trebuie să aprob sau să nu aprob recomandarea UMF, iar CA să avizeze. Eu încă nu am aprobat nimic. O să discut şi cu Consiliul de Administraţie, vreau să aplanez conflictul", spune pentru gândul Daniel Buzatu, managerul spitalului MS Curie. 

Decizia în cazul doctorului pediatru Adrian Stanciu se află în prezent la managerul Daniel Buzatu şi la Consiliul de Administraţie (CA) al Spitalului MS Curie, au explicat pentru gândul surse din cadrul Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Carol Davila".

Şedinţa Consiliului de Administraţie este programată pentru miercuri, la ora 14.00.

“Este de resortul spitalului şi al Consiliului de Administraţie al spitalului să hotărască ce fac cu decizia pe care managerul spitalului a avansat-o Universităţii şi pentru care senatul universitar şi-a dat avizul”, au explicat pentru gândul surse din Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Carol Davila".

Buzatu: " Sunt primul, al doilea, al 10-lea om care vrea să îl ţină pe doctorul Stanciu în spital"

După ce oamenii au ieşit în stradă, managerul Daniel Buzatu spune că vrea să îl determine pe Adrian Stanciu să nu părăsească spitalul MS Curie. Amintim că Stanciu a afirmat într-un interviu la TVR, în urmă cu câteva zile, că dacă va fi înlocuit din funcţia de şef de secţie Pediatrie 3, va părăsi spitalul MS Curie, pentru că nu îşi poate asuma răspunderea pentru cazuri grele dacă nu va coordona secţia. 

“Sunt primul, al doilea, al 10-lea om care vrea să îl ţină pe doctorul Stanciu aici în spital. Sunt la mijloc. Eu vreau să îl păstrez pe medicul Stanciu, ce Dumnezeu, suntem nebuni? Doamne iartă-mă. (...) Dacă noi nu aprobăm şi nu avizăm o să mai aşteptăm altă dată, altă propunere, domnul doctor o să meargă în continuare cu delegaţie cum a fost şi până acum că văd că nu s-a dărâmat pământul. Domnul doctor e medic şef de secţie cu delegaţie până la ocuparea postului de o persoană care poate să ducă acea secţie. Şi o să meargă cu delegaţie, probabil o să meargă, n-o să meargă, noi o să mergem înainte, să ne facem treaba pentru care suntem puşi aici”, a declarat Daniel Buzatu.

Potrivit Legii Sănătăţii (95/2006), în secţiile universitare ale unui spital clinic, cum este cazul Spitalului "Marie Curie", "este încadrat cel puţin un cadru didactic universitar, prin integrare clinică", însă "pentru activitatea medicală, diagnostică şi terapeutică, personalul didactic este în subordinea administraţiei spitalului, în conformitate cu prevederile contractului de muncă".

Un amendament de anul trecut la Legea Sănătăţii arată că "în spitalele clinice, secţiile, laboratoarele şi serviciile medicale clinice funcţia de şef de secţie, şef de laborator, şef de serviciu medical şi director medical se ocupă de cadrul didactic recomandat de senatul instituţiei de învăţământ medical superior în cauză, cu aprobarea managerului şi cu avizul consiliului de administraţie al spitalului”.

Daniel Buzatu, managerul spitalului MS Curie, a declarat pentru gândul că vrea să “aplaneze conflictul”.

“Eu aş vrea să aplanez conflictul. Eu vreau să îl păstrez pe doctorul Stanciu în spital. Eu vreau să fac tot ce e legal şi posibil ca toată lumea să rămână aici. Mâine (miercuri - n.n.) eu trebuie să aprob sau să nu aprob recomandarea UMF, iar CA să avizeze. Eu încă nu am aprobat nimic. Eu o să discut şi cu Consiliul de Administraţie, vreau să aplanez conflictul. Sunt primul, al doilea, al 10-lea om care vrea să îl ţină pe dr Stanciu aici în spital”, a declarat pentru gândul Daniel Buzatu, managerul spitalului MS Curie.

Dan Buzatu, managerul Spitalul "Marie Curie", a declarat sâmbătă pentru Mediafax că a primit o solicitare din partea unui alt şef de secţie să îl înlocuiască pe Adrian Stanciu, după ce acesta şi-a dat demisia din funcţia de asistent universitar, şi să o numească în locul lui pe Eliza Cinteză, şef de lucrări, la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Carol Davila" din Bucureşti.

Senatul UMF a avizat cererea trimisă de Buzatu, iar acum Consiliul de Administraţie al spitalului trebuie să ia o decizie. Medicul Adrian Stanciu a fost informat de existenţa acestei cereri şi este în prezent în concediu.

Deputatul Horia Cristian: recomandarea UMF nu are caracter imperativ

Deputatul Horia Cristian, membru PNL în comisia de sănătate de la Camera Deputaţilor, consideră că recomandarea UMF nu are caracter imperativ.

“Dr Stanciu ştia foarte bine că dacă nu îşi termină doctoratul îşi pierde automat calitatea de cadru didactic. Pe de altă parte Universitatea (UMF) recomandă şi managerul pune sau nu pune. Nu este imperativ. Pentru că aici e o slăbiciune a legii care spune că universitatea recomandă, dar nu spune cum se întâmplă lucrurile acestea. Până la urmă este o decizie managerială. Managerul spitalului face ce crede el că este mai bine pentru spital”, a declarat pentru gândul deputatul PNL Horia Cristian, membru în comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor. 

Deputatul este de părere că se poate separa activitatea în cadrul unei secţii din spital.

“Probabil doctorul Stanciu este un foarte bun şef de sectie, administrativ e impecabil. Atunci pentru binele spitalului ar trebui să ai un şef de sectie care din punct de vedere administrativ este foarte bun, chiar dacă vine doamna conferenţiar nu-ştiu-care şi face acolo activitate didactică”, este de părere deputatul PNL.

Stanciu: "Nu mă apăraţi pe mine. Ci normalitatea"

Peste 100 de părinţi s-au adunat, sâmbătă, în zona Spitalului "Marie Curie" pentru a cere să nu fie schimbat din funcţia de şef de secţie medicul Adrian Stanciu, pe motiv că nu mai e cadru universitar.

Contactat sâmbătă de gândul dr. Adrian Stanciu a ţinut să mulţumească pentru susţinerea pe care i-o arată părinţii copiilor pe care îi tratează. "Mulţumesc pentru gânduri. Ca şi părinte ştiţi cum să apăraţi dreptul copilului dumneavoastră. Nu mă apăraţi pe mine. Ci normalitatea. Nu poate oricine să devină decident pentru sănătatea copiilor dumneavoastră numai că e soţie de profesor şi fost ministru şi cu o "impresionantă" carieră de hârtie, fără nici minima practică medicală", a declarat dr. Adrian Stanciu.

Întrebat într-un interviu la TVR de ce un doctor cu har are nevoie de o funcţie sau de o secţie anume, dr Stanciu a explicat că este vorba de cazurile pacienţilor cu probleme grave.

"Trebuie să dea o direcţie. Pentru situaţiile pacienţilor cu complicaţii. Trebuie să ai decizia. Nu o să iţi iei încărcătura unui bolnav care a trecut prin N spitale decât dacă ştii că poţi să îl rezolvi. Şeful de secţie aprobă transferurile. El aprobă cazurile grave. Dacă nu ai competenţa, de unde ştii ce aprobi?", a arătat Stanciu. El a declarat la TVR că a renunţat la postul universitar din cauza unor şicane şi mizerii, fără a dori să intre în detalii.

Părinţii care au participat sâmbătă la protest spun însă că decizia de a-l schimba din funcţie pe Adrian Stanciu, pentru că nu ar mai corespunde din punct de vedere legal, nu a fost luată cu gândul şi în interesul pacienţilor.

"Copiii au fost puşi pe ultimul loc. În aceste condiţii părinţii sunt în situaţia de a apăra dreptul copiilor lor de a fi sănătoşi, de a fi îngrijiţi şi de a avea o calitate bună a vieţii", se arată într-un comunicat al organizatorilor protestului.

La manifestare, zeci de mămici au strigat în cor să fie păstrat în funcţie medicul Stanciu, scandând "Îl iubim".

"Îndepărtarea doctorului Adrian Stanciu poate reprezenta o crimă îndreptată împotriva dreptului părinţilor de a alege ce este cel mai bine pentru copiii lor. Dincolo de legi, de circumstanţe economice şi politice, doctorul Stanciu este printre puţinii medici, dacă nu chiar singurul în foarte multe dintre cazuri, care a oferit o şansă sutelor de copii cu fibroză chistică, cu sindroame genetice, cu boli rare", se mai arată în comunicatul iniţiatorilor protestului.

Aceştia mai spun că "într-o ţară în care titlurile universitare s-au demonetizat, putând fi fabricate, aplicăm încă reguli administrative care nu ţin cont de realitatea dură cu care aceşti copii şi părinţi se confruntă zilnic".

 

"O mare parte din pacienţii doctorului Stanciu sunt copii cu cazuri medicale complexe, în faţa cărora alţi medici se simt dezarmaţi. Însa dânsul le-a acceptat şi şi-a asumat responsabilitatea îngrijirii acestor copii, dându-le o şansă la viaţă. Pe mare parte dintre aceşti copii dânsul îi cunoaşte şi îi urmăreşte încă din primele zile de viata, zile care sunt critice. Apoi îi însoţeşte medical şi sufleteşte până la adolescenţă. Este prietenul lor. Pentru mulţi dintre aceşti copii secţia Pediatrie 3 a devenit o a doua casă, iar medicul singurul în care îşi pun speranţe părinţii lor în cele mai grele momente", se mai arată în comunicat.

Din partea iniţiatorilor protestului, Andreea Hreniuc a declarat pentru Mediafax că nimeni nu contestă aptitudinile profesionale ale medicului Eliza Cinteză, dar este de părere că aceasta nu ar putea vreodată să îşi asume dificultăţile pe care şi le asumă doctorul Stanciu.

Ea a mai spus că, dacă protestul lor nu va avea succes, părinţii care au copiii trataţi la Marie Curie vor continua demersurile, prin petiţii şi sesizări, la organele abilitate.

Petiţie online semnată de 3.000 de părinţi şi medici

Iniţiatorii protestului au făcut şi o petiţie online pentru susţinerea medicului Stanciu - Daţi locul inapoi salvatorului de vieti ( DR. STANCIU ADRIAN ) care până marţi seara avea 2.960 de semnături şi peste 400 de comentarii. Pe Facebook există şi un grup de suport pentru Adrian Stanciu care are peste 2.600 de membri şi unde zeci de mame îşi spun poveştile despre cum au fost trataţi copiii lor de dr Stanciu.

Citește și: