7192 vizualizări 18 feb 2017

Keratozele seboreice sunt excrescenţe necanceroase ale pielii, de culoare gălbui-maronie, până la negru, localizate îndeosebi pe spate şi decolteu, dar şi la nivelul feţei, scalpului sau membrelor.  Aceste leziuni pot crea un disconfort estetic major pacientului. Aceste tumori benigne ale pielii încep să apară în special după 40 de de ani, iar numărul lor creşte pe măsura înaintării în vârstă. În ceea ce priveşte cauzele apariţiei acestora, se vorbeşte de o predispoziţie genetică, însă şi expunerea la soare este incriminată ca factor de risc în unele studii.

Deşi keratozele seboreice sunt tumori beningne, fără risc de transformare malignă, este recomandat ca pacientul să se prezinte la medicul dermatolog atunci când rupe sau traumatizează accidental o leziune pigmentară, întrucât aceasta poate fi, de fapt, nev displazic sau melanom.

„De obicei, keratozele seboreice sunt leziuni multiple, au o culoare gălbui-maronie, până la negru, cu suprafaţă verucoasă şi cu tendinţă de creştere în dimensiuni, atingând chiar şi 2-3 centimetri în diametru. Datorită localizării lor, keratozele seboreice sunt predispuse frecării constante cu hainele, contact ce determină adesea iritaţia sau chiar ruperea lor. În cazul unei leziuni traumatizate cu aspect atipic şi istoric neclar, sau a unei leziuni intens pigmentate, se impune efectuarea unei biopsii cutanate cu examen histopatologic, pentru a exclude o leziune melanocitară malignă sau un carcinom cutanat”, explică Dr. Ilinca Mohora, medic primar dermato-venerolog, la clinica Bioderm.

De asemenea, apariţia bruscă a unui număr mare de keratoze seboreice sau creşterea rapidă în dimensiuni a celor deja existente, care devin şi pruriginoase (încep brusc „să mănânce”) poate fi un semnal de alarmă pentru alte afecţiuni mai grave: cancer de stomac, colon sau sân, limfoam sau leucemie.

În prezent, există o serie de soluţii terapeutice pentru keratoze, care merg de la crioterapie („îngheţarea” verucilor), chiuretare, electrocauterziare şi tratamente cu laser, până la excizie chirurgicală, urmată de biopsie, în cazul celor atipice. „Laserul poate înlocui instrumentele şi metodele tradiţionale de chirurgie. Avantajele utilizării sale sunt numeroase: sângerare redusă sau chiar absentă, reducerea timpului de intervenţie, disconfort şi durere post-intervenţională redusă, edem şi echimoze minime”, adaugă medicul dermatolog Ilinca Mohora pentru Gândul.

Terapia potrivită este stabilită de medicul dermatolog, după examinarea clinică a pielii şi dermatoscopie, utilă mai ales când este vorba de keratoze atipice. „Dermatoscopia este o investigaţie non-invazivă, nedureroasă, care durează câteva secunde şi reprezintă cea mai avansată tehnologie de evidenţiere a arhitecturii pielii. Prin această metodă se pot observa la timp modificările îngrijorătoare ale unor leziuni cutanate şi poate înclina balanţa diagnosticului de malignitate sau benignitate. Investigaţia permite examinarea acestora cu o mărire a imaginii acestora de 70 de ori - până la 120 de ori, observându-se microscopic dispoziţia pigmentului şi a vaselor de sânge şi permiţând astfel diagnosticarea precoce a melanomului şi a leziunilor precanceroase cutanate”, conchide Dr. Ilinca Mohora.

 

    

 

 

 

Citește și: