Gilda Popa
983 vizualizări 30 aug 2018

Ministerul Sănătăţii a anunţat, pe 30 august, că în judeţele în care au fost înregistrate îmbolnăviri cu virusul West Nile, în centrele de transfuzii s-au luat măsuri de siguranţă, pentru a elimina riscul de transmitere prin transfuzii. În acelaşi comunicat, autorităţile din Sănătate au raportat că numărul cazurilor de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecţia cu virus West Nile a ajuns la 117, iar cel al deceselor la 12.

„O problemă gravă este faptul că în zonele unde s-au confirmat cazuri de îmbolnăviri provocate de virusul West Nile nu se mai fac recoltări de sânge. Asta face ca numărul donatorilor eligibili admişi, şi aşa jumătate din numărul necesar, să fie acum jumătate din jumătate“, a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi, Liviu Stafie, citat de presa locală.

El a adăugat în schimb că nu sunt motive de îngrijorare în privinţa incidenţei celor afectaţi de înţepături: „doi la sută din cei înţepaţi de ţânţari prezintă manifestări similare celor bolnavi de meningoencefalită“.

Statistica UE West Nile 23 august 2018

Persoanele care au făcut infecţia cu virusul West Nile sunt excluse de la donare timp de 120 de zile. Ministerul Sănătăţii recomandă autorităţilor administraţiei publice locale să intensifice măsurile de dezinsecţie în localităţi pentru a preveni răspândirea infectiei cu virus West Nile.

La cele 117 de cazuri de meningoencefalită raportate de Ministerul Sănătăţii (2% din cei infestaţi), numărul real al persoanelor expuse la West Nile ar depăşi 6000 de persoane. Dintre care 3000 doar în ultima săptămână.

E o cifră care să nască îngrijorări printre autorităţile de sănătate publică?

Dacă ne uităm la Grecia, da. Grecia e îngrijorată şi a emis o avertizare de călătorie. România nu.

Astfel, Ministerul Afacerilor Externe a publicat, joi, o atenţionare de călătorie cu privire la Grecia, după ce ministerul grec al Sănătăţii a emis o alertă privind riscul contactării virusului West Nile pentru perioada următoare.

”Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Elenă că Centrul de Control şi Prevenţie din cadrul Ministerului grec al Sănătăţii a emis o alertă privind riscul contactării virusului West Nile pentru perioada următoare. Se recomandă folosirea substanţelor de protecţie şi să se poarte îmbrăcăminte care să acopere cât mai mult din suprafaţa corpului. Zonele cele mai afectate în prezent sunt: Attica şi Peloponez (Corint)”, se arată într-un comunicat de presă remis Mediafax.

Care sunt statisticile Greciei?

În 2018, potrivit ultimei raportări către autorităţile europene de sănătate publică  (23 August 2018), statele membre UE au comunicat că s-au înregistrat 410 de cazuri de infestare cu West Nile cu complicaţii grave: Italia (183), Grecia (106), Ungaria (58), România (56), Franţa (5) şi Croaţia (2). Statele europene nonUE au raportat 210 cazuri. Tot dublu faţă de săptămâna anterioară.

În total, s-au înregistrat 19 decese: Grecia (7), România (5), Serbia (4) şi Italia (3).

Raportările statistice către UE necesită actualizare pentru spăptămâna în curs, dar România a comunicat azi noile cifre: 117 de complicaţii de meningită şi meningo-encefalită şi 12 decese. Tot dublu. Aşa cum rezultă  din raportările oficiale, cifrele se dublează de la o săptămână la alta.

OMS a emis un avertisment în 21 august

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat, pe 21 august, cu privire la răspândirea accelerată a unor boli tropicale, după ce continentul european a fost ”lovit” de un val fără precedent de ţânţari, potrivut Mirror.co.uk. Agenţia de sănătate publică a UE a raportat în august dublarea numărului de cazuri de infecţie cu virusul West Nile faţă de anul trecut.

Bucureşti, în topul morbidităţii generate de West Nile

Pe judeţe, Bucureşti este în topul mortalităţii cu cinci decese: ”Cele 12 decese au survenit la pacienţi care prezentau comorbidităţi. 5 decese s-au înregistrat în Bucureşti, 2 în judeţul Olt şi câte unul în judeţele Iaşi, Galaţi şi Covasna, Constanţa şi Dâmboviţa”, se arată în comunicatul de presă remis Mediafax de Ministerul Sănătăţii.

Sursa citată mai precizează că faţă de anul trecut, debutul perioadei de îmbolnăviri s-a produs cu trei săptămâni mai devreme, iar specialiştii apreciază că ne apropiem de vârful epidemic din acest sezon, dar nu este vorba despre o epidemie, aşa cum a fost în anii 1996, 2010 şi 2016.

“Vectorii implicaţi în transmiterea virusului West Nile în ţara noastră îi reprezintă mai multe specii de ţânţari răspândiţi atât în mediul urban cât şi în cel rural. Condiţiile favorabile de dezvoltare a vectorilor sunt reprezentate de perioada excesiv de ploioasă care a făcut dificilă distrugerea ţânţarilor, dar şi de deficienţele în aplicarea măsurilor de control şi a măsurilor de protecţie personală. În judeţele în care au fost înregistrate îmbolnăviri, pentru a elimina riscul de transmitere prin transfuzii, în centrele de transfuzii s-au luat măsuri de siguranţă”, se mai arată în comunicatul de presă.

 

 

 

Citește și: