Mădălina CHIŢU
665 vizualizări 18 apr 2015

Rezultatele unui studiu recent sugerează că stresul de a creşte în sărăcie poate afecta dezvoltarea creierului unui copil chiar înainte de naştere. Chiar o mică diferenţă între veniturile familiilor poate duce la diferenţe de dezvoltare ale creierului copiilor, notează Daily Mail.

Foto: Daily Mail // Cum arată ceierul unui copil în funcţie de cât câştigă părinţii lui

Oamenii de ştiinţă au bănuit de mult că abilităţile cognitive şi comportamentul unui copil sunt influenţate de statutul socioeconomic, în particular în cazul celor foarte săraci. Motivele acestei conexiuni nu au fost niciodată clare, deşi stresul din mediul familial, alimentaţia deficitară, expunerea la chimicale industriale (cum ar fi plumbul) şi lipsa accesului la o educaţie bună sunt considerate adesea ca posibili factori.

O echipă de cercetători condusă de neurocercetătorii Kimberly Noble (Universitatea Columbia, New York) şi Elizabeth Sawell (Spitalul pentru Copii Los Angeles, California), a analizat bazele biologice ale acestor efecte. Astfel, experţii au scanat creierele a aproximativ 1.100 de copii, adolescenţi şi tineri adulţi din câteva oraşe americane. Deoarece oamenii cu venituri scăzute din SUA sunt mai susceptibili de a proveni din grupuri etnice minoritare, echipa a făcut harta genetică pentru origine a fiecărui copil şi au adjustat calculele astfel încât efectele sărăciei să nu fie denaturate de micile diferenţe de structură a creierului dintre grupurile etnice.

Cercetătorii au observat că minorii care proveneau din familii care aveau un venit mai mic de 25.000 de dolari pe an aveau creierul mai mic cu 6% faţă de copiii care proveneau din familii ale căror venituri erau de 150.000 de dolari pe an.  

Citește și: