Un studiu recent realizat pe femele de şoareci de laborator arată că cele care au fost supuse unui program de antrenament fizic zilnic prezentau un risc mult mai scăzut de dezvoltare a cancerului, în comparaţie cu cele care nu făceau niciun fel de mişcare fizică, potrivit The New York Times.

Aceste descoperiri oferă noi dovezi ale veridicităţii relaţiei dintre exerciţiile fizice şi apariţia tumorilor maligne. 

Mulţi dintre noi credem că o formă fizică bună poate fi câştigată prin intermediul exerciţiilor fizice susţinute. Acest lucru este doar pe jumătate adevărat. De fapt, o mare influenţă o are condiţia fizică înnăscută. Aceasta diferă foarte mult de la persoană la persoană, de la familie la familie. Exerciţiile fizice o pot îmbunătăţi, în timp ce lipsa mişcării poate conduce la creşterea în greutate, însă condiţia fizică a unei persoane, în mare, este una dobândită genetic şi cu care trăieşte până la moarte. 

În ultimii ani, oamenii de ştiinţă au devenit foarte interesaţi de modul în care condiţia noastră fizică ne influenţează starea de sănătate şi de ce face acest lucru. Foarte multe studii au arătat că forma fizică bună poate conduce la scăderea riscului de apariţie a diferitelor boli, incluzând aici câteva tipuri de cancer. Totuşi, a rămas neclar dacă acest avantaj s-a dezvoltat în urma antrenamentului fizic regulat sau este o moştenire generică. 

Studiul recent s-a concentrat asupra apariţiei cancerului la sân.

Astfel, cercetătorii s-au folosit în cercetarea lor de o specie de şoareci special crescută de Lauren Koch şi Steven Britton la Universitatea din Michigan. Aceştia au fost antrenaţi, de generaţii, pe roţite speciale pentru şoareci, fiind împerecheaţi apoi în funcţie de capacităţile lor fizice, până când nou-născuţii au reuşit să arate că au o condiţie fizică bună înnăscută. 

Astfel, s-a dovedit, în cazul femelelor, o scădere a riscului de apariţie a cancerului la sân, atunci când au fost expuse unor substanţe chmice recunoscute pentru faptul că provoacă apariţia tumorilor maligne. 

Cu toate că este vorba despre teste făcute pe animale, oamenii de ştiinţă consideră că aceste descoperiri ar putea fi valabile şi în cazul oamenilor. Aşadar, cei care nu se nasc cu o condiţie fizică bună, şi-o pot îmbunătăţi prin mişcare şi, cu siguranţă, vor fi mai sănătoşi. 

Citește și: