Alexandra Mortu
421 vizualizări 8 oct 2019

Există mai multe ipoteze conform cărorora prezenţa animalelor aduce un aport benefec în viaţa acelei persoane, iar una dintre ele este faptul că interacţiunea cu ele contribuie la sănătatea noastră, potrivit lui Carri Westgarth, profesor doctor, cu specialitatea în interacţiunea dintre oameni şi animale, la Universitatea din Liverpool.

„Ştim faptul că sprijinul moral din partea prietenilor şi a familiei este unul important, însă şi animalele de companie pot contribui la acest aspect prin interacţiunile pe care le au cu noi, însă şi prin interacţiunile pe care le intermediază - de exemplu, atunci când ieşim la plimbare cu câinele şi interacţionăm cu străinii”, a menţionat profesorul.

Într-un studiu din 2005, la care au participat 339 de adulţi din Perth, Australia, s-a constatat faptul că animalul de companie te ajută să ai relaţii bune cu vecinii, ceea ce arată că acestea sunt un fel de „capital social” benefic pentru sănătatea oamenilor.

Un alt studiu din 2011 a revelat faptul că persoanele care au animale de companie au mai mare încredere în ele comparativ cu cele care nu au animale de companie, relatează Inverse.com.

Acelaşi studiu a arătat că persoanele care au un animal de companie tind să facă mai multă mişcare decât cele care nu au, prin urmare, acesta ne determină să fim mai activi din punct de vedere fizic, ceea ce contribuie la sănătatea corpului şi a creierului.

De exemplu, un studiu publicat în august a arătat că cei care au un câine au şi sistemul cardiovascular mai sănătos.

Însă profesorul James Serpell, de la Universitatea din Pennsylvania, le acordă şi un alt merit animalelor de companie: ne ajută să facem faţă mai uşor stresului deoarece relaţia cu acestea ne stimulează secreţia de oxitocină, hormonul responsabil cu legăturile de afecţiune, şi, în acelaşi timp, contribuie la reducerea hormonului de stres, cortizolul.

Foto: Pixabay

 

Citește și: