841 vizualizări 9 dec 2018

Sistemul imunitar este alcătuit din toate mecanismele de apărare ale organismelor vii în faţa ameninţărilor agenţilor patogen: bacterii, virusuri, orice corp străin care ne poate face rău.

Pentru susţinerea sistemului imunitar este important ca în sezonul rece să se aleagă alimente cu valoare nutritivă mare:

proteine de bună calitate (carne albă slabă, peşte şi derivate, ouă, lactate şi brânzeturi cu aport mediu de grăsime, boabele de soia, leguminoasele, ciupercile, fructe oleaginoase);


Alimente cu glucide integrale, nerafinate care dau un aport energetic de durată (pâine integrală sau cu seminţe, cereale, mămăligă, paste din făină integrală, orez brun, legume şi leguminoase cu amidon, hrişcă, couscous, mei);

 

 

Grăsimi naturale cardio-protectoare din uleiuri vegetale (măsline, cânepă, struguri, rapiţă, porumb, floarea soarelui etc) şi oleaginoase crude (nuci, alune, migdale, caju, fistic). Vitamina D are un bine-cunoscut rol în combaterea infecţiilor şi menţinerea unui sistem imunitar sănătos şi este prezentă în peşte de calitate, ficatul de vită sau gălbenuşul de ou.
 

 

Multe fructe şi legume cât mai crude, nepregătite termic sau chimic, ca surse de vitamine, minerale şi fibre.

 

Frunze verzi
Mănâncă cât mai multe frunze verzi – spanac, kale, stevia, pătrunjel, rucola, valeriană. Toate sunt bogate în vitamina C, un antioxidant puternic care stimulează producţia de celule albe şi anticorpi.

Usturoiul poate stimula refacerea creierului şi a sistemului imunitar.

De asemenea, organismul produce mai mulţi anticorpi şi limfocite, globulele albe care luptă împotriva infecţiilor şi a cancerului, după ce am consumat 2-3 căţei de usturoi pe zi. 

Ce tip? 
Crud, gătit, suplimente de orice tip, toate au efect. Prepararea şi zdrobirea îi modifică însuşirile. De exemplu, usturoiul crud zdrobit sau tăiat conţine multă alicină – substanţa care îi furnizează gustul caracteristic şi puternica acţiune antibacteriană.
 
 
Usturoiul gătit sau cel din care a fost îndepărtat mirosul nu conţine o cantitate semnificativă de alicină şi, prin urmare, activitatea antibacteriană şi antivirală este slabă sau absentă. Usturoiul crud, tăiat este cel mai eficient ca antibiotic.
 
Cât?
O jumătate până la 2 sau 3 căţei de usturoi proaspăt pe zi pot reprezenta o injecţie pentru salvarea tinereţii celulelor. Într-un studiu, pacienţii cu antecedente legate de atacuri de cord care au mâncat 2 căţei de usturoi pe zi (crud sau gătit) şi-au redus riscul de deces în următorii 2 ani cu 66%. În suplimente, 600 până la 900 mg de pulbere activă de usturoi pe zi au produs efecte dovedite de protejare a inimii.
 

 

 
Categorii de persoane sensibile la frig

Există unele afecţiuni cronice care, neglijate în această perioadă, ne pot pune viaţa în pericol. Astfel, persoanele cu risc crescut de complicaţii ale bolilor cronice preexistente, dacă sunt expuse la temperaturi extrem de scăzute, sunt: vârstnicii, persoanele cu handicap, cele instituţionalizate, adulţi şi copii cu afecţiuni cronice cardiovasculare, pulmonare, metabolice, renale şi de imunosupresie.

Când ieşim brusc de la cald la frig, organismul nostru trece în mod natural printr-o reacţie de adaptare, conservând cât mai multă energie pentru a menţine temperatura corpului constantă. Vasele de sange, în special arterele periferice, îşi micşorează diametrul (vasoconstricţie), iar muşchiul inimii este suprasolicitat, pentru că este nevoit să pompeze cu o mai mare dificultate sângele.

 

Alternanţa cald/rece supune inima unui efort mare de adaptare, de aceea hipertensivii.

Astmaticii au şi ei de pătimit - din cauza frigului căile respiratorii se îngustează, astfel frecvenţa şi gravitatea crizelor de astm cresc, iar episoadele de tuse se înmulţesc.

Dacă suntem nevoiţi să ne expunem la frig, atunci se recomandă îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată şi evitarea expunerii prelungite a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute, pentru a ne feri de degerături. De asemenea, trebuie să evităm zonele cu gheaţă, pentru a preîntâmpina traumatismele de genul entorse, întinderi musculare, luxaţii sau fracturi.

Mai multe informaţii despre obiceiurile simple care îţi suţin sistemul imunitar pe CSID

 

Citește și: