Gandul
1383 vizualizări 4 iul 2019

Unii oameni nu au prea multe înţepături pe piele, însă acelea câteva pot deveni adevărate răni dacă nu reacţionăm conform sfaturilor specialiştilor.

Potrivit lui Shari Lipner, asistent-profesor de dermatologie în cadrul Weill Cornell Medicine, există un motiv pentru care unii oameni prezintă înţepături mai grave decât ceilalţi.

Când un ţânţar de înţeapă acesta injectează salivă în pielea da. „Saliva conţine proteine şi alergeni care provoacă senzaţia de mâncărime, umflături şi înroşirea pielii în majoritatea cazurilor”, spune Shari Lipner.

Cea mai comună reacţia la înţepătura de ţânţar este umflarea zonei şi senzaţia de mâncărime la un nivel destul de redus. Dar pielea unor oameni reacţionează în mod diferit.

Specialistul explică faptul că modul în care pielea ta reacţionează are legătură cu nivelul de alergie pe care îl ai faţă de saliva ţânţarului.

În cazurile cele mai grave, oamenii pot ajunge să facă şoc anafilactic care se manifestă prin umflarea buzelor şi dificultate în respiraţie. De aceea, Shari Lipner recomandă un control medical cât mai rapid.

Mărimea înţepăturii depinde şi timpul cât durează înţepătura, cu cât durează mai mult, cu cât aceasta este mai mare.

Dacă persoana care suferă de înţepături de ţânţar se scarpină, se poate ajunge la cicatrici, ulterior la pigmentarea zonei şi transformarea acesteia într-o umflătură permanentă.

Recomandarea specialistului este să pui o compresă rece pe înţepătură deoarece nervii nu pot recempta senzaţia de mâncărime şi pe cea de rece în acelaşi timp.

Dacă totuşi senzaţia de mâncărime este foarte mare, se poate folosi o cremă bazată de hidrocortizol (15) sau luarea unor pastile antihistaminice, potrivit Refinery29

Foto: Pixabay

 

Citește și: