Gandul
596 vizualizări 31 iul 2019

Astfel, pentru a ne regla temperatura corpului, organismul apelează la procesul de transpiraţie. Când aceasta se evaporă de pe suprafaţa pielii, temperatura corpului scade.

Când temperaturile ridicate reprezintă o problemă pentru organism?

Raportul este destul de simplu, pe măsură ce temperaturile atmosferice cresc, pe atât nivelul de efort depus de organism pentru a-şi menţine temperatura ideală de funcţionare creşte.

Vasele de sânge încep să se dilate, deci să fie mai aproape de suprafaţa pielii, tocmai pentru a putea elibera excesul de căldură prin procesul transpiraţiei.

Însă din cauza acestui lucru, presiunea sângelui este mai mică, iar inima trebuie să depună un efort mai mare pentru a o regla iar uneori chiar creşte pentru a transmite suficient sânge către toate vasele.

Astfel pot apărea simptome precum: iritaţii cauzate de căldură apărute la nivelul pielii, umflături la nivelul picioarelor etc.

Totuşi, există şi riscul ca inima să nu depună efortul necesar, deoarece ar fi prea mare, astfel tensiunea sângelui devine din ce în ce mai mică şi apare riscul de declanşare a unui infarct întrucât nu mai ajunge suficient sânge la organe.

În acelaşi timp, procesul de transpiraţie contribuie la eliminarea unor fluide şi săruri esenţiale în organism, astfel încât proporţiile lor în organism se schimbă.

Acest lucru combinat cu o presiune mică a sângelui, deci tensiune scăzută, poate declanşa epuizarea organismul care începe să manifeste simptome precum: ameţeală, leşin, confuzie, crampe musculare, dureri de cap, transpiraţie excesivă, oboseală etc.

Ce trebuie făcut pentru a scăpa de epuizeala declanşată de căldură

Dacă reuşeşti să scapi de aceasta stare în decursul unei ore, înseamnă că epuizarea nu este, de obicei, ceva grav.

Sfaturi pentru a trece mai uşor peste starea menţionată:

- este recomandat să mergi într-un loc în care temperaturile sunt mai scăzute decât cele de afară;

- este recomandat să te întinzi, dar să ai picioarele mai sus decât nivelul corpului;

- este recomandat consumul unei cantităţi mari de apă;

- este recomandat să îţi răceşti şi pielea - foloseşte apă rece sau un ventilator. Se pot folosi chiar şi câteva pacheţele de gheaţă în zone precum axilele şi gâtul.

În cazul în care cineva care suferă de extenuare cauzată de căldură nu dă semne de îmbunătăţire în primele 30 de minute, atunci este recomandat să apelezi la 112 deoarece există riscul unui accident vascular cerebral. Este recomandat să oferi toate explicaţiile necesare operatorului şi să îi descri toate simptomele de care suferi sau suferă cel pe care vrei să îl ajuţi. 

Oamenii care suferă un atac cerebral ar putea avea următoarele simptome: nu mai transpiră, deşi temperatura corpului ar putea depăşi 40 de grade Celsius, ar putea avea convulsii şi ar putea să îşi piardă conştienţa.

Cine este mai predispus acestui risc

Persoanele în vârstă şi cele care suferă de anumite bloi, de exemplu, au anumite afecţiuni la nivelul inimii, sunt mai predispuse riscului.

Şi persoanele care suferă de diabet de tip 1 sau diabet de tip 2 sunt mai predispuse deoarece din cauza afecţiunii ele vor elimina mult mai multă apă iar anumite complicaţii ale bolii le pot altera vasele de sânge şi le-ar putea bloca abilitatea de a transpira, relatează BBC

Foto: Pixabay
 

 

Citește și: