Bianca Poptean
1354 vizualizări 26 dec 2018

La taote aceste întrebări ne va răspunde Gabriella Bondoc, medic psihiatru şi psihoterapeut, şi ne va spune cum putem evita singurătatea de sărbători.

“Din păcate, urbanizarea a adus pe lângă multiple avantaje şi o nouă formă de singurătate, cea în care ne simţim singuri deşi suntem înconjuraţi de mii sau chiar zeci de mii de oameni”, spune medicul psihiatru. Ce-i drept, în zonele rurale, datorită tradiţiilor şi apartenenţei la comunitate, Sărbătorile nu sunt atât de dificile pentru cei singuri. Acolo sigur se găsesc nişte vecini sau rude îndepărtate care îl cheamă pe cel singur la masa de Crăciun sau îl implică la diferite acţiuni din sat: de la tradiţii, la tăiatul porcului, colindat sau altele asemenea. Însă la oraş, lucrurile stau altfel.

Cum evităm singurătatea de sărbători

Nu vă izolaţi în casă

Este important să ieşiţi la concerte, la târgurile cu specific de Sărbători, să daţi curs invitaţiei colegilor sau vecinilor. Orice, numai să nu staţi în casă, izolaţi. „Petreceţi timp în afara casei, la Târguri de Crăciun, piscine, patinoare sau spectacole. Viaţa poate fi plăcută chiar dacă nu suntem înconjuraţi de oameni cunoscuţi”, e de părere medicul psihiatru.

Acceptaţi invitaţiile

Este important să acceptaţi invitaţiile către socializare, chiar dacaă sunt de la oameni pe care nu îi apreciaţi foarte tare sau de la rude îndepărtate sau sunt la evenimente pe care le consideraţi superficiale sau plictisitoare. Viaţa începe atunci când creăm ocazii să fim surprinşi. Important este să fim deschişi către noi experienţe şi să dăm o şansă oricărei invitaţii. „Luaţi legătura cu rudele dumneavoastră, chiar dacă nu sunt perfecţi sau nu ţineţi legătura în mod obişnuit. Vizitele la mătuşi, bunici sau verişori pot fi un prilej extraordinar pentru regăsirea rădăcinilor, depănarea de amintiri şi un strop de bucuri”, spune Gabriella Bondoc.

Citeşte continuarea pe CSID!

Foto: Captură

Citește și: