1772 vizualizări 26 feb 2017

"Sforăitul este o tulburare a somnului şi reprezintă zgomotul (de regulă nocturn) realizat atunci când fluxul de aer inspirat traversează pasajul căilor respiratorii superioare şi provoacă o mişcare de vibraţie la nivelul vălului palatin, luetei şi bazei de limbă", precizează medicul  Silviu Oprescu, medic specialist chirurgie ORL, la Spitalul Monza, pentru Gândul.

Principalii factori incriminaţi sunt :

1. Respiraţia orală şi tonusul scăzut al structurilor anatomice orofaringiene.

2. Respiraţia orală cauzată de deviaţii de sept nazal, rinite cronice hipertrofice, sinuzite şi alergii, polipoza nazală sau tumori cu efect obstructiv nazal la adulţi şi  hipertrofierea vegetaţiilor adenoide (polipilor) la copii. Când există un nas înfundat, efortul suplimentar de a inspira creează un efect de sucţiune asupra ţesuturilor moi din faringe şi astfel apare sforăitul.

3. Tonus muscular scăzut în zona limbii şi a gâtului sau hipertrofierea structurilor anatomice oro şi hipofaringiene (baza limbii, vălul palatin, amigdalele palatine, omuţorul), toate acestea îngustează şi blochează pasajul aerian şi determină sforăitul.

Alte cauze ce predispun la apariţia acestui fenomen:

1. Sedentarismul şi obezitatea (persoanele cu ţesut adispos în exces, cu o circumferinţă peste 43 cm, în jurul gâtului).

2. Somnul în decubit dorsal (întins pe spate) favorizează plonjarea structurilor orofaringiene în posterior.

3. Consumul de alcool, somnifere şi miorelaxante care determină relaxarea excesivă a fibrei musculare netede.

4. Fumatul şi consumul de alimente şi băuturi iritative ce determină imflamaţia mucoasei căilor respiratorii.

5. Conformaţia anatomică, persoanele cu o mandibulă mică, ce calcă înapoi maxilarul.

Tratamentul se referă la abordarea unui stil de viaţă sănătos, care include slăbitul, renunţarea la fumat şi evitarea alcoolului şi a tratamente sedative cu patru ore înainte de somn. „În acest fel se acoperă paleta tratamentului conservativ şi efectuarea unor consult de specialitate (ORL, pneumologic si somnologic) pentru stabilirea unor cauze.

Există posibilitatea montării unor dispozitive numite CPAP sau CPAP n (continuous positive airways pressure), care implică purtarea unei măşti din silicon pe timpul nopţii, conectată la un aparat care asigură un flux de aer sub presiune, care menţine căile aeriene superioare deschise.

Tratamentul chirurgical  poate fi clasificat pe trei trepte.

Nivelul 1: chirurgia funcţională a nasului, prin îmbunătăţirea respiraţiei nazale, conduce la o calitate superioară a somnului. Chirurgia modernă, endoscopica fără vânătăi, tăieturi sau umflături.

Nivelul 2: chirurgia palatului moale (uvulo-palato-faringoplastia), realizată cu laserul sau radiofrecvenţa –remodelarea palatului prin excizii de zone de exces de mucoasă sau realizarea de zone de cicatrici pentru tonifierea musculaturii; poate fi însoţită de excizia amigdalelor palatine.

Nivelul 3: chirurgia bazei limbii, prin reducţia volumetrică cu radiofrecvenţă sau laser”, concluzionează specialistul.

Citește și: